Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 34

Zaplanowanie rodzinnego obiadu na Wielkanoc to nie lada sztuka, zwłaszcza jeżeli przyjeżdża do nas dużo gości, których dawno nie widzieliśmy i chcemy przed nimi zabłysnąć kulinarnym talentem! Obiad wielkanocny powinien zostać zaplanowany w szczegółach najpóźniej na kilka dni przed Wielkanocą, aby jeszcze zdążyć zrobić niezbędne zakupy do przepisów na wielkanocne dania obiadowe. Sprawdź, jakie przepisy na wielkanocne obiady znajdziesz w naszej kolekcji kulinarnych skarbów i skomponuj swoje wyjątkowe menu świąteczne!

Na dobry i zachęcający początek apetycznego obiadu wielkanocnego możesz podać smakowite przystawki: jajka na twardo na różne sposoby, warstwową sałatkę z tuńczykiem, śledzika z dodatkami czy kawałeczki schabu w galarecie na pobudzenie kubków smakowych.

Wielkanocny obiad nie może się obejść bez tradycyjnej zupy na Wielkanoc - tu zgodnie z tradycją wybieramy biały barszcz lub żurek z ulubionymi dodatkami (np. białą kiełbasą). Sprawdź także przepis na żurek inaczej - kokosowy z jajkiem w koszulce!

Na drugie danie obiadu wielkanocnego polecamy zaserwować wykwintne mięsa: pieczony schab, pieczoną gęś lub kaczkę, schab w galarecie, marynowaną szynkę lub mięsne rolady. Wyjątkowym obiadem na święta wielkanocne jest np. schab nadziewany śliwkami i pieczony w sosie z dodatkiem czerwonego wina, ale też gęś confit jako alternatywa dla tradycyjnej pieczonej gęsi. Daniem nieco lżejszym może być zapiekanka z tradycyjną białą kiełbasą wielkanocną.

Po wielkanocnym obiedzie podaj gościom np. lekką sałatkę wiosenną – najlepiej z nowalijkami! Sprawdź nasze przepisy na wielkanocne sałatki – proste i szybkie oraz eleganckie i wykwintne!