Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wybierasz się na zakupy? Odwiedź sprawdzony sklep mięsny i warzywniak. Dziś na obiad będzie krucha, a zarazem soczysta karkówka, pieczona w piekarniku z dodatkiem warzyw. Sekretem jej niezrównanego, unikalnego smaku, w którym słodycz miesza się z goryczą jest marynata miodowo-musztardowa. Łatwy przepis wymaga użycia dużej miski, w której wykonasz marynatę, a następnie przechowasz zamarynowane mięso w lodówce oraz naczynia typu brytwanka. Jeśli nie posiadasz, użyj wysokiego naczynia żaroodpornego.
Karkówka w miodzie i musztardzie - niezwykłe połączenie słodyczy z goryczą
Karkówka w miodzie i musztardzie z piekarnika to doskonały sposób na przywołanie wspomnień z sezonu grillowego. Jeśli pogoda nie dopisuje, aromatyczne mięso w marynacie słodko-gorzkiej, pachnące ziołami przygotujesz w piekarniku. Delektuj się niezwykłą konsystencją potrawy dzięki zastosowaniu wysokiej jakości składników marynaty i koniecznie pamiętaj, aby dodać pastę bulionową WINIARY. Sekretem udanej karkówki z piekarnika jest odpowiedni czas marynowania. Mięso w marynacie powinno leżakować przez co najmniej dwie godziny przed pieczeniem.
Soczysta karkówka w marynacie miodowo-musztardowej - jak ją przygotować?
Aby wykonać marynatę miodowo-musztardową koniecznie przygotuj łyżkę miodu, łyżeczkę musztardy stołowej, łyżeczkę musztardy francuskiej oraz przyprawy, które połączysz z płynnymi składnikami. Koniecznie dodaj łyżeczkę tymianku, papryki słodkiej i czosnku w proszku oraz soli i pieprzu czarnego do smaku. Do mieszanki dodaj dwie łyżki bulionu drobiowego WINIARY. Całość wymieszaj dokładnie. Powstałą masą natrzyj umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso. Karkówkę przechowuj w marynacie co najmniej przez dwie godziny przed pieczeniem. Karkówka w miodzie z piekarnika piecze się w temperaturze 180 ºC przez czas 1,5 h. Mięso należy regularnie podlewać sosem, tworzącym się podczas pieczenia. Karkówkę piecz w brytfance lub wysokim naczyniu żaroodpornym. Aby uzyskać efekt mięsa delikatnego w środku i odrobinę kruchego na brzegach, kilka minut przed zakończeniem pieczenia warto zdjąć pokrywę naczynia.
Karkówka w sosie musztardowo miodowym podana z warzywami
Karkówka w miodzie i musztardzie może być podawana z warzywami, pieczonymi wraz z mięsem. Po 45 minutach pieczenia dodaj do brytfanki pokrojone na niewielkie kawałki dwie marchewki oraz dwa ziemniaki. Po upieczeniu mięso podawaj z warzywami, podlej sosem, który powstał w brytfance i posyp świeżą natką pietruszki. Danie jest czasochłonne, ale proste w przygotowaniu.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Mięso umyj i osusz. W misce wymieszaj składniki marynaty: pastę bulionową, miód, musztardę oraz pozostałe przyprawy. Powstałą pastą dokładnie nasmaruj mięso i pozostaw do zamarynowania na min 2h w lodówce.
Po tym czasie mięso piecz w rozgrzanym do 180*C piekarniku przez ok 1,5h od czasu do czasu mięso podlewając powstałym podczas pieczenia sosem. Dodatkowo razem z pieczenią możesz przygotować aromatyczne warzywa.
Marchew, pietruszkę, ziemniaki i cebulę obierz i pokrój na duże kawałki. Tak przygotowane warzywa dodaj do brytfanki po 45min pieczenia mięsa.
Mięso podawaj z warzywami posypane natką pietruszki.
Bożena