Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pieczona karkówka w miodzie i musztardzie
85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
24.6g / 46%
Węglowodany
11.4g / 22%
Tłuszcze
7.5g / 31%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pieczona karkówka w miodzie i musztardzie

+

Pieczona karkówka w miodzie i musztardzie

Wróć

Pieczona karkówka w miodzie i musztardzie

(3)
2 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżka
Miód
1  łyżeczka
Tymianek
1  łyżeczka
Musztarda stołowa
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Czosnek granulowany
2 
Marchew
2 
Ziemniaki
trochę
Sól
trochę
Pieprz
1  kg
Karkówka
2  łyżek
Bulion drobiowy WINIARY
1  łyżka
Musztarda francuska
1 
Pietruszka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
24.55 g
Węglowodany
11.43 g
Tłuszcze
7.52 g
Wartość energetyczna
216.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wybierasz się na zakupy? Odwiedź sprawdzony sklep mięsny i warzywniak. Dziś na obiad będzie krucha, a zarazem soczysta karkówka, pieczona w piekarniku z dodatkiem warzyw. Sekretem jej niezrównanego, unikalnego smaku, w którym słodycz miesza się z goryczą jest marynata miodowo-musztardowa. Łatwy przepis wymaga użycia dużej miski, w której wykonasz marynatę, a następnie przechowasz zamarynowane mięso w lodówce oraz naczynia typu brytwanka. Jeśli nie posiadasz, użyj wysokiego naczynia żaroodpornego.

Karkówka w miodzie i musztardzie - niezwykłe połączenie słodyczy z goryczą

Karkówka w miodzie i musztardzie z piekarnika to doskonały sposób na przywołanie wspomnień z sezonu grillowego. Jeśli pogoda nie dopisuje, aromatyczne mięso w marynacie słodko-gorzkiej, pachnące ziołami przygotujesz w piekarniku. Delektuj się niezwykłą konsystencją potrawy dzięki zastosowaniu wysokiej jakości składników marynaty i koniecznie pamiętaj, aby dodać pastę bulionową Winiary. Sekretem udanej karkówki z piekarnika jest odpowiedni czas marynowania. Mięso w marynacie powinno leżakować przez co najmniej dwie godziny przed pieczeniem.

Soczysta karkówka w marynacie miodowo-musztardowej - jak ją przygotować?

Aby wykonać marynatę miodowo-musztardową koniecznie przygotuj łyżkę miodu, łyżeczkę musztardy stołowej, łyżeczkę musztardy francuskiej oraz przyprawy, które połączysz z płynnymi składnikami. Koniecznie dodaj łyżeczkę tymianku, papryki słodkiej i czosnku w proszku oraz soli i pieprzu czarnego do smaku. Do mieszanki dodaj dwie łyżki bulionu drobiowego Winiary. Całość wymieszaj dokładnie. Powstałą masą natrzyj umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso. Karkówkę przechowuj w marynacie co najmniej przez dwie godziny przed pieczeniem. Karkówka w miodzie z piekarnika piecze się w temperaturze 180 ºC przez czas 1,5 h. Mięso należy regularnie podlewać sosem, tworzącym się podczas pieczenia. Karkówkę piecz w brytfance lub wysokim naczyniu żaroodpornym. Aby uzyskać efekt mięsa delikatnego w środku i odrobinę kruchego na brzegach, kilka minut przed zakończeniem pieczenia warto zdjąć pokrywę naczynia.

Karkówka w sosie musztardowo miodowym podana z warzywami

Karkówka w miodzie i musztardzie może być podawana z warzywami, pieczonymi wraz z mięsem. Po 45 minutach pieczenia dodaj do brytfanki pokrojone na niewielkie kawałki dwie marchewki oraz dwa ziemniaki. Po upieczeniu mięso podawaj z warzywami, podlej sosem, który powstał w brytfance i posyp świeżą natką pietruszki. Danie jest czasochłonne, ale proste w przygotowaniu.


Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    14 min
    Mięso umyj i osusz. W misce wymieszaj składniki marynaty: pastę bulionową, miód, musztardę oraz pozostałe przyprawy. Powstałą pastą dokładnie nasmaruj mięso i pozostaw do zamarynowania na min 2h w lodówce.
  • Krok 2

    90 min
    Po tym czasie mięso piecz w rozgrzanym do 180*C piekarniku przez ok 1,5h od czasu do czasu mięso podlewając powstałym podczas pieczenia sosem. Dodatkowo razem z pieczenią możesz przygotować aromatyczne warzywa.
  • Krok 3

    15 min
    Marchew, pietruszkę, ziemniaki i cebulę obierz i pokrój na duże kawałki. Tak przygotowane warzywa dodaj do brytfanki po 45min pieczenia mięsa.
  • Krok 4

    1 min
    Mięso podawaj z warzywami posypane natką pietruszki.
Pieczona karkówka w miodzie i musztardzie

Krok 1 z 4

Mięso umyj i osusz. W misce wymieszaj składniki marynaty: pastę bulionową, miód, musztardę oraz pozostałe przyprawy. Powstałą pastą dokładnie nasmaruj mięso i pozostaw do zamarynowania na min 2h w lodówce.

Pieczona karkówka w miodzie i musztardzie

Krok 2 z 4

Po tym czasie mięso piecz w rozgrzanym do 180*C piekarniku przez ok 1,5h od czasu do czasu mięso podlewając powstałym podczas pieczenia sosem. Dodatkowo razem z pieczenią możesz przygotować aromatyczne warzywa.

Pieczona karkówka w miodzie i musztardzie

Krok 3 z 4

Marchew, pietruszkę, ziemniaki i cebulę obierz i pokrój na duże kawałki. Tak przygotowane warzywa dodaj do brytfanki po 45min pieczenia mięsa.

Pieczona karkówka w miodzie i musztardzie

Krok 4 z 4

Mięso podawaj z warzywami posypane natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Impreza
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Ziemniaki
  • Zima
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Svíčková na śmietanie, czyli polędwica wołowa po czesku

    Svíčková na śmietanie, czyli polędwica wołowa po czesku

    1 godz 1 min Łatwy
  • Żeberka w sosie BBQ

    Żeberka w sosie BBQ

    1 godz 35 min Łatwy
  • Ramen - japońska zupa

    Ramen - japońska zupa

    2 godz Łatwy
  • Pulled pork w słodkiej bułce z grillowaną papryką

    Pulled pork w słodkiej bułce z grillowaną papryką

    3 godz 56 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu