Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Żurek z chrzanem, jajkiem i białą kiełbaską

(0)
28min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Kiełbasa wieprzowa
1  Płaska łyżka
Pietruszka
66  g
WINIARY Żurek Nasza Specjalność
3 
Jajko ugotowane na twardo
39  g
Śmietana 18%
1  łyżka
Chrzan tarty
1  łyżka
Pietruszka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
20.32 g
Węglowodany
4.79 g
Tłuszcze
34.02 g
Wartość energetyczna
462.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Świąteczno-niedzielny żurek z chrzanem, białą kiełbasą i jajkiem na twardo łatwo przygotować, gdy mamy w kuchni Żurek Nasza Specjalność WINIARY. Chrzanowy żurek gotujemy na wywarze z białej kiełbasy, którą potem kroimy na plasterki i podajemy do zupy razem z ćwiartkami jajek. Całość ozdabiamy kleksem śmietany chrzanowej i posypujemy natką. Taki żurek z chrzanem jest bardzo pożywny, więc jeśli zaserwujemy go z ziemniakami lub kromką ciemnego, razowego pieczywa na drugie danie możemy podać coś lekkiego, np. danie z warzyw.

Przygotowanie

28 min
  • Krok 1

    20 min
    Zagotuj 2 szklanki wody, włóż kiełbaski i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 20 minut, wyjmij kiełbaski obierz z osłonki i pokrój w plastry. Żurek rozprowadź w 1 szklance zimnej wody i wlej do wywaru, mieszając zagotuj.
  • Krok 2

    5 min
    Jajka obierz i pokrój na ćwiartki.
  • Krok 3

    1 min
    Śmietanę połącz z chrzanem.
  • Krok 4

    2 min
    Żurek rozlej do talerzy, dodaj do niego porcję kiełbasy, kleks śmietany chrzanowej i ćwiartki jajek. Posyp natką pietruszki.
Żurek z chrzanem, jajkiem i białą kiełbaską

Krok 1 z 4

Zagotuj 2 szklanki wody, włóż kiełbaski i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 20 minut, wyjmij kiełbaski obierz z osłonki i pokrój w plastry. Żurek rozprowadź w 1 szklance zimnej wody i wlej do wywaru, mieszając zagotuj.

Żurek z chrzanem, jajkiem i białą kiełbaską

Krok 2 z 4

Jajka obierz i pokrój na ćwiartki.

Żurek z chrzanem, jajkiem i białą kiełbaską

Krok 3 z 4

Śmietanę połącz z chrzanem.

Żurek z chrzanem, jajkiem i białą kiełbaską

Krok 4 z 4

Żurek rozlej do talerzy, dodaj do niego porcję kiełbasy, kleks śmietany chrzanowej i ćwiartki jajek. Posyp natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Z jajkami
  • Z mięsem
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

    30 min Łatwy
  • Żurek wiejski z białą kiełbasą

    55 min Łatwy
  • Biały barszcz świąteczny

    18 min Łatwy
  • Zupa cebulowa z pieczonymi kiełbaskami i śmietaną

    37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu