Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Świąteczno-niedzielny żurek z chrzanem, białą kiełbasą i jajkiem na twardo łatwo przygotować, gdy mamy w kuchni Żurek WINIARY. Chrzanowy żurek gotujemy na wywarze z białej kiełbasy, którą potem kroimy na plasterki i podajemy do zupy razem z ćwiartkami jajek. Całość ozdabiamy kleksem śmietany chrzanowej i posypujemy natką. Taki żurek z chrzanem jest bardzo pożywny, więc jeśli zaserwujemy go z ziemniakami lub kromką ciemnego, razowego pieczywa na drugie danie możemy podać coś lekkiego, np. danie z warzyw.
Przygotowanie
28 min
Krok 1
20 min
Zagotuj 2 szklanki wody, włóż kiełbaski i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 20 minut, wyjmij kiełbaski obierz z osłonki i pokrój w plastry. Żurek rozprowadź w 1 szklance zimnej wody i wlej do wywaru, mieszając zagotuj.
Krok 2
5 min
Jajka obierz i pokrój na ćwiartki.
Krok 3
1 min
Śmietanę połącz z chrzanem.
Krok 4
2 min
Żurek rozlej do talerzy, dodaj do niego porcję kiełbasy, kleks śmietany chrzanowej i ćwiartki jajek. Posyp natką pietruszki.
Krok 1
z
4
Zagotuj 2 szklanki wody, włóż kiełbaski i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 20 minut, wyjmij kiełbaski obierz z osłonki i pokrój w plastry. Żurek rozprowadź w 1 szklance zimnej wody i wlej do wywaru, mieszając zagotuj.
Krok 2
z
4
Jajka obierz i pokrój na ćwiartki.
Krok 3
z
4
Śmietanę połącz z chrzanem.
Krok 4
z
4
Żurek rozlej do talerzy, dodaj do niego porcję kiełbasy, kleks śmietany chrzanowej i ćwiartki jajek. Posyp natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0