Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek z chrzanem, jajkiem i białą kiełbaską

0
28 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Kiełbasa wieprzowa
1 Płaska łyżka
Pietruszka
150 g
Jajko, całe, gotowane, na twardo
39 g
Śmietana 18%
1 łyżka
Chrzan tarty
1 łyżka
Pietruszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
73.91 g
Węglowodany
6.51 g
Białko
41.54 g
Wartość energetyczna
920.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

28 min
Krok 1
20 min
Zagotuj 2 szklanki wody, włóż kiełbaski i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 20 minut, wyjmij kiełbaski obierz z osłonki i pokrój w plastry. Żurek rozprowadź w 1 szklance zimnej wody i wlej do wywaru, mieszając zagotuj.
Krok 2
5 min
Jajka obierz i pokrój na ćwiartki.
Krok 3
1 min
Śmietanę połącz z chrzanem.
Krok 4
2 min
Żurek rozlej do talerzy, dodaj do niego porcję kiełbasy, kleks śmietany chrzanowej i ćwiartki jajek. Posyp natką pietruszki.
Żurek z chrzanem, jajkiem i białą kiełbaską

Krok 1 z 4

Zagotuj 2 szklanki wody, włóż kiełbaski i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 20 minut, wyjmij kiełbaski obierz z osłonki i pokrój w plastry. Żurek rozprowadź w 1 szklance zimnej wody i wlej do wywaru, mieszając zagotuj.

Żurek z chrzanem, jajkiem i białą kiełbaską

Krok 2 z 4

Jajka obierz i pokrój na ćwiartki.

Żurek z chrzanem, jajkiem i białą kiełbaską

Krok 3 z 4

Śmietanę połącz z chrzanem.

Żurek z chrzanem, jajkiem i białą kiełbaską

Krok 4 z 4

Żurek rozlej do talerzy, dodaj do niego porcję kiełbasy, kleks śmietany chrzanowej i ćwiartki jajek. Posyp natką pietruszki.

Świąteczno-niedzielny żurek z chrzanem, białą kiełbasą i jajkiem na twardo łatwo przygotować, gdy mamy w kuchni Żurek Nasza Specjalność WINIARY. Chrzanowy żurek gotujemy na wywarze z białej kiełbasy, którą potem kroimy na plasterki i podajemy do zupy razem z ćwiartkami jajek. Całość ozdabiamy kleksem śmietany chrzanowej i posypujemy natką. Taki żurek z chrzanem jest bardzo pożywny, więc jeśli zaserwujemy go z ziemniakami lub kromką ciemnego, razowego pieczywa na drugie danie możemy podać coś lekkiego, np. danie z warzyw.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika