Żurek benedyktyński z twarogiem
37min
Łatwy
1
opakowanie
35
g
Marchewka
100
g
Kiełbasa wieprzowa
50
g
Kwaśna śmietana
100
g
Twaróg półtłusty
1
Liść laurowy
3
kulek
Ziele angielskie całe
35
g
Pietruszka
35
g
Cebula
.
Wartości odżywcze
Białko
10.97 g
Węglowodany
6.81 g
Tłuszcze
14.29 g
Wartość energetyczna
233.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
37 min
Krok 1
5 min
Warzywa oczyść, włóż do rondla, zalej 500 ml wody, dodaj listek laurowy i ziele angielskie.
Krok 2
10 min
Gotuj do miękkości, a następnie wyjmij warzywa.
Krok 3
5 min
Do wywaru dodaj kiełbasę pokrojoną w półplasterki, gotuj 5 minut.
Krok 4
5 min
Żurek rozprowadź w 500 ml zimnej wody i wlej do wywaru, zagotuj mieszając. Gotuj 5 minut.
Krok 5
2 min
Śmietanę zahartuj 100 ml gorącego Żurku i wlej do garnka.
Krok 6
5 min
Twaróg pokrój w kostkę.
Krok 7
5 min
Żurek rozlej na talerze i dodaj do każdego talerza kostki twarogu.
Wyborny żurek benedyktyński zachwyci miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Wystarczy dodać Żurek Nasza Specjalność WINIARY do aromatycznego wywaru z warzyw, doprawionego listkiem laurowym i zielem angielskim, z plasterkami kiełbasy śląskiej, by otrzymać duży garnek pełen pysznej, pożywnej zupy. Doprawiony śmietaną i podany na sposób staropolski, czyli z pokrojonym w kostkę twarogiem spełni rolę tradycyjnego dania obiadowego. Do zupy można podać chrupiące tosty z ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa na zakwasie. Żurek będzie idealną potrawą na wielkanocny stół!
Komentarze 0