Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek benedyktyński z twarogiem

0
37 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

35 g
Marchewka
100 g
Kiełbasa wieprzowa
50 g
Kwaśna śmietana
100 g
Twaróg półtłusty
1 
Liść laurowy
3 kulek
Ziele angielskie całe
35 g
Pietruszka
35 g
Cebula

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
10.97 g
Tłuszcze
14.29 g
Węglowodany
6.81 g
Wartość energetyczna
233.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

37 min
Krok 1
5 min
Warzywa oczyść, włóż do rondla, zalej 500 ml wody, dodaj listek laurowy i ziele angielskie.
Krok 2
10 min
Gotuj do miękkości, a następnie wyjmij warzywa.
Krok 3
5 min
Do wywaru dodaj kiełbasę pokrojoną w półplasterki, gotuj 5 minut.
Krok 4
5 min
Żurek rozprowadź w 500 ml zimnej wody i wlej do wywaru, zagotuj mieszając. Gotuj 5 minut.
Krok 5
2 min
Śmietanę zahartuj 100 ml gorącego Żurku i wlej do garnka.
Krok 6
5 min
Twaróg pokrój w kostkę.
Krok 7
5 min
Żurek rozlej na talerze i dodaj do każdego talerza kostki twarogu.
Żurek benedyktyński z twarogiem

Krok 1 z 7

Warzywa oczyść, włóż do rondla, zalej 500 ml wody, dodaj listek laurowy i ziele angielskie.

Żurek benedyktyński z twarogiem

Krok 2 z 7

Gotuj do miękkości, a następnie wyjmij warzywa.

Żurek benedyktyński z twarogiem

Krok 3 z 7

Do wywaru dodaj kiełbasę pokrojoną w półplasterki, gotuj 5 minut.

Żurek benedyktyński z twarogiem

Krok 4 z 7

Żurek rozprowadź w 500 ml zimnej wody i wlej do wywaru, zagotuj mieszając. Gotuj 5 minut.

Żurek benedyktyński z twarogiem

Krok 5 z 7

Śmietanę zahartuj 100 ml gorącego Żurku i wlej do garnka.

Żurek benedyktyński z twarogiem

Krok 6 z 7

Twaróg pokrój w kostkę.

Żurek benedyktyński z twarogiem

Krok 7 z 7

Żurek rozlej na talerze i dodaj do każdego talerza kostki twarogu.

Wyborny żurek benedyktyński zachwyci miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Wystarczy dodać Żurek Nasza Specjalność WINIARY do aromatycznego wywaru z warzyw, doprawionego listkiem laurowym i zielem angielskim, z plasterkami kiełbasy śląskiej, by otrzymać duży garnek pełen pysznej, pożywnej zupy. Doprawiony śmietaną i podany na sposób staropolski, czyli z pokrojonym w kostkę twarogiem spełni rolę tradycyjnego dania obiadowego. Do zupy można podać chrupiące tosty z ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa na zakwasie. Żurek będzie idealną potrawą na wielkanocny stół!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika