Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wyborny żurek benedyktyński zachwyci miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Wystarczy dodać Żurek Nasza Specjalność WINIARY do aromatycznego wywaru z warzyw, doprawionego listkiem laurowym i zielem angielskim, z plasterkami kiełbasy śląskiej, by otrzymać duży garnek pełen pysznej, pożywnej zupy. Doprawiony śmietaną i podany na sposób staropolski, czyli z pokrojonym w kostkę twarogiem spełni rolę tradycyjnego dania obiadowego. Do zupy można podać chrupiące tosty z ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa na zakwasie. Żurek będzie idealną potrawą na wielkanocny stół!
Warzywa oczyść, włóż do rondla, zalej 500 ml wody, dodaj listek laurowy i ziele angielskie.
Krok 2
10 min
Gotuj do miękkości, a następnie wyjmij warzywa.
Krok 3
5 min
Do wywaru dodaj kiełbasę pokrojoną w półplasterki, gotuj 5 minut.
Krok 4
5 min
Żurek rozprowadź w 500 ml zimnej wody i wlej do wywaru, zagotuj mieszając. Gotuj 5 minut.
Krok 5
2 min
Śmietanę zahartuj 100 ml gorącego Żurku i wlej do garnka.
Krok 6
5 min
Twaróg pokrój w kostkę.
Krok 7
5 min
Żurek rozlej na talerze i dodaj do każdego talerza kostki twarogu.
Krok 1
z
7
Warzywa oczyść, włóż do rondla, zalej 500 ml wody, dodaj listek laurowy i ziele angielskie.
Krok 2
z
7
Gotuj do miękkości, a następnie wyjmij warzywa.
Krok 3
z
7
Do wywaru dodaj kiełbasę pokrojoną w półplasterki, gotuj 5 minut.
Krok 4
z
7
Żurek rozprowadź w 500 ml zimnej wody i wlej do wywaru, zagotuj mieszając. Gotuj 5 minut.
Krok 5
z
7
Śmietanę zahartuj 100 ml gorącego Żurku i wlej do garnka.
Krok 6
z
7
Twaróg pokrój w kostkę.
Krok 7
z
7
Żurek rozlej na talerze i dodaj do każdego talerza kostki twarogu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0