Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Biały barszcz świąteczny

Biały barszcz świąteczny

(2)
18min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Barszcz biały WINIARY
1 
Kiełbasa biała
2  łyżek
Kwaśna Śmietana 18%
4 
Jajko gotowane na twardo
trochę
Pieprz czarny
1  łyżka
Pietruszka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.32 g
Węglowodany
2.35 g
Tłuszcze
14.52 g
Wartość energetyczna
229.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Barszcz biały to jedna z tradycyjnych potraw wielkanocnych, który gości na stołach już od kilku stuleci i wciąż cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest to zupa przygotowywana na bazie bulionu z białej kiełbasy, z dodatkiem ziemniaków i mąki, podawana z jajkiem na twardo oraz natką pietruszki. Stanowi on jeden z kluczowych elementów polskiej tradycji kulinarno-kulturowej.


Biały barszcz na zakwasie - wieloletnia tradycja i wspaniały smak

Biały barszcz z kiełbasą to zupa, która nie tylko wyróżnia się niesamowitym, uniwersalnym smakiem, ale również kojarzy się nieodłącznie z polską tradycją, przywodząc na myśl wielkanocne obyczaje. Najczęściej podawany jest on z kiełbasą, jajkami ugotowanymi na twardo, a także białym pieczywem lub niekiedy ziemniakami.

W Polsce, biały barszcz na zakwasie z kiełbasą to danie, które pojawia się na stołach nie tylko podczas Wielkanocy, ale również w trakcie innych uroczystości rodzinnych. Choć w obecnych czasach można już kupić gotowy zakwas oraz bulion, to jednak pomimo tego, w wielu domach nadal przygotowuje się biały barszcz samodzielnie, aby zachować oryginalny smak i aromat.


Dlaczego warto przygotować barszcz biały?

Barszcz biały jest to danie, łączące w sobie prostotę przygotowania z jedynym w swoim rodzaju aromatem, oferując niepowtarzalne doznania smakowe. Zupa ta może być przygotowana na wiele sposobów, w zależności od indywidualnych preferencji każdego z przybyłych gości.


Przepis na biały barszcz - szybkie i smaczne danie w zaledwie kilka chwil

Zakwas na biały barszcz wymaga osobnego przygotowania, z tego też powodu, jeśli chcesz zaoszczędzić nieco czasu, przedstawiamy prosty i szybki, alternatywny przepis na smaczną zupę. Pracę rozpoczynamy od ugotowania kiełbasy w jednym litrze wody przez około dziesięć minut, a następnie jej pokrojenia na cienkie plastry. Największą popularnością cieszy się oczywiście biały barszcz na białej kiełbasie, jednak możesz zastąpić ją również kiełbasą podwędzaną. Gotujemy jajka na małym ogniu. Później rozprowadzamy barszcz w szklance zimnej wody i gotujemy przez pięć minut. Tak oto przygotowany barszcz biały zagęszczamy śmietaną 18%, która nie tylko odpowiada za konsystencję zupy, ale także nadaje jej lekko kwaskowatego aromatu. Barszcz biały z kiełbasą i pokrojonymi w ćwiartki jajkami, doprawiamy przy pomocy ulubionych przypraw oraz obowiązkowo dodajemy pieprzu i świeżej natki pietruszki. Życzymy smacznego!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

18 min
  • Krok 1

    5 min
    Kiełbasę ugotuj w 1 litrze wody.
  • Krok 2

    3 min
    Wyjmij i pokrój w plastry.
  • Krok 3

    5 min
    Zupę rozprowadzić w 1 szkl. zimnej wody i dodaj do wywaru. Gotuj 5 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Dodaj śmietanę, dopraw pieprzem. Podawaj z jajkami pokrojonymi na ćwiartki i kiełbasą. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Biały barszcz świąteczny

Krok 1 z 4

Kiełbasę ugotuj w 1 litrze wody.

Biały barszcz świąteczny

Krok 2 z 4

Wyjmij i pokrój w plastry.

Biały barszcz świąteczny

Krok 3 z 4

Zupę rozprowadzić w 1 szkl. zimnej wody i dodaj do wywaru. Gotuj 5 minut.

Biały barszcz świąteczny

Krok 4 z 4

Dodaj śmietanę, dopraw pieprzem. Podawaj z jajkami pokrojonymi na ćwiartki i kiełbasą. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
J Jola

Rzeczywiście pyszny!

Winiary
Expert

Polecamy :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Z jajkami
  • Z mięsem
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

    Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

    30 min Łatwy
  • Zupa grzybowa z ziemniakami

    Zupa grzybowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    1 godz 14 min Średni
  • Zupa grochowa z boczkiem

    Zupa grochowa z boczkiem

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu