Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Białe kiełbaski w cieście francuskim do żurku i barszczu białego

(0)
42min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

25  dag
4-6 Białych kiełbasek
1  opakowanie
Schłodzone ciasto francuskie
5  łyżek
Chrzan tarty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.05 g
Węglowodany
34.14 g
Tłuszcze
44.27 g
Wartość energetyczna
591.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

42 min
Krok 1
10 min
Nagrzewamy piekarnik do 220 st. C.
Krok 2
6 min
Na blacie kuchennym lub stolnicy rozkładamy rulon ciasta francuskiego. Dzielimy je w poprzek na 4 części. Na każdej układamy kiełbaskę i zawijamy ją w ciasto. Każdą kiełbaskę kroimy na kilka części.
Krok 3
20 min
Pokrojone kiełbaski zawinięte w ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmakowanej olejem. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Krok 4
3 min
Kiełbaski wyciągamy z piekarnika, przekładamy na talerz.
Krok 5
3 min
Kiełbaski podajemy z chrzanem do żurku lub barszczu białego.
Białe kiełbaski w cieście francuskim do żurku i barszczu białego

Krok 1 z 5

Nagrzewamy piekarnik do 220 st. C.

Białe kiełbaski w cieście francuskim do żurku i barszczu białego

Krok 2 z 5

Na blacie kuchennym lub stolnicy rozkładamy rulon ciasta francuskiego. Dzielimy je w poprzek na 4 części. Na każdej układamy kiełbaskę i zawijamy ją w ciasto. Każdą kiełbaskę kroimy na kilka części.

Białe kiełbaski w cieście francuskim do żurku i barszczu białego

Krok 3 z 5

Pokrojone kiełbaski zawinięte w ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmakowanej olejem. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.

Białe kiełbaski w cieście francuskim do żurku i barszczu białego

Krok 4 z 5

Kiełbaski wyciągamy z piekarnika, przekładamy na talerz.

Białe kiełbaski w cieście francuskim do żurku i barszczu białego

Krok 5 z 5

Kiełbaski podajemy z chrzanem do żurku lub barszczu białego.

Jeśli uwielbiacie barszcz biały lub żurek podawany na Wielkanoc tradycyjnie z białą kiełbasą, koniecznie powinniście wypróbować przepis na białe kiełbaski w cieście francuskim. Do ich przygotowania wykorzystajcie gotowe ciasto mrożone (ja tak właśnie zrobiłam), a ten pyszny dodatek do wielkanocnych zup będzie gotowy już w pół godziny. W tym przepisie nie ma żadnej zbędnej filozofii. Wystarczy dobrze rozgrzać piekarnik, a w tym czasie zawinąć białe kiełbaski w ciasto francuskie i pokroić je w mniejsze kawałki. A potem wszystko się zrobi samo, w gorącym piekarniku.

Białe kiełbaski w cieście francuskim pysznie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podać z tartym chrzanem albo w towarzystwie zupy chrzanowej. W końcu Wielkanoc to nie tylko barszcz biały i żurek. Przy okazji podrzucam kilka przepisów na wielkanocne zupy, które możecie zaserwować w towarzystwie białych kiełbasek:

zupa chrzanowa

barszcz biały

żurek w chlebie

Z podanej ilości składników przygotujecie białe kiełbaski w cieście francuskim dla 4 osób.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha