Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

100 g
Kiełbasa biała
1 łyżka
Kwaśna Śmietana 18%
1 łyżka
Natka pietruszki
1 
Jajko
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.44 g
Węglowodany
3.15 g
Tłuszcze
18.23 g
Wartość energetyczna
220.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Kiełbasę ugotuj w 250 ml wody. Wyjmij i pokrój w plastry. Wodę zachowaj.
Krok 2
2 min
Żurek rozprowadź w 250 ml wody i dodaj do wywaru.
Krok 3
5 min
Gotuj 5 minut, dopraw pieprzem.
Krok 4
10 min
Ugotuj jajko, ostudź je, obierz i przekrój na ćwiartki.
Krok 5
3 min
Zupę podawaj z kleksem śmietany, ćwiartkami jajek. Posyp natką pietruszki.
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

Krok 1 z 5

Kiełbasę ugotuj w 250 ml wody. Wyjmij i pokrój w plastry. Wodę zachowaj.

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

Krok 2 z 5

Żurek rozprowadź w 250 ml wody i dodaj do wywaru.

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

Krok 3 z 5

Gotuj 5 minut, dopraw pieprzem.

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

Krok 4 z 5

Ugotuj jajko, ostudź je, obierz i przekrój na ćwiartki.

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

Krok 5 z 5

Zupę podawaj z kleksem śmietany, ćwiartkami jajek. Posyp natką pietruszki.

Żurek jest jedną z popularniejszych zup, uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych. Może poszczycić się bardzo długą historią, bowiem jest on daniem staropolskim. Pomimo tego, że żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego zdecydowanie częściej, bo jest on po prostu pyszny!

Żurek z kiełbasą, a często też z innymi rodzajami mięs, z ziemniakami i jajkiem to wyjątkowo rozgrzewająca i sycąca potrawa, która szybko zaspokoi największy głód. Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Jeśli masz ochotę na przepyszny żur, ale nie wiesz, jak przygotować go samodzielnie od podstaw, sięgnij po Żurek razowy Jak u mamy WINIARY.

Chcesz przygotować coś ciepłego na szybko? I tu świetnie sprawdzi się Żurek WINIARY! Ugotuj wywar z białej kiełbasy i dodaj do niego żurek, a pysznym posiłkiem będziesz się cieszyć w mniej niż pół godziny. Możesz również zaserwować swoim bliskim tradycyjny żurek z ziemniakami i na przykład z dodatkiem boczku lub żeberek – postaw na dodatki, które najbardziej lubisz. Po nalaniu zupy na talerz dodaj do niej jajko pokrojone w ćwiartki i udekoruj kleksem śmietany oraz natką pietruszki. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
j janusz
.

co to ma byc?

Pokaż więcej komentarzy