Żurek wiejski z białą kiełbasą

(2)
55min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

20  g
Boczek
1 
Cebula
3 
Białą kiełbaska
1  łyżka
Oliwa z oliwek
2 
Ziemniaki ugotowane
1  łyżka
Smalec

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
22.23 g
Węglowodany
8.96 g
Tłuszcze
24.37 g
Wartość energetyczna
398.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak "danie z jednego garnka", bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku). Samą zupę przyrządza się dziecinnie łatwo - wystarczy zagotować z wodą Żurek Nasza Specjalność WINIARY. Smacznego!
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
15 min
Żurek rozprowadź w 750 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
Krok 2
15 min
Boczek pokrój w paseczki, wysmaż na suchej patelni i dodaj do Żurku.
Krok 3
2 min
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 4
10 min
Kiełbaski przekrój na połowę, ponacinaj ukośnie i również podsmaż na łyżce oleju na rumiano. Dodaj cebule i zeszklij.
Krok 5
10 min
Ziemniaki pokrój w plasterki i podsmaż na rumiano na smalcu.
Krok 6
3 min
Żurek rozlej do talerzy, dodaj do niego porcje kiełbasy z cebulą i ziemniaki.
Żurek wiejski z białą kiełbasą

Krok 1 z 6

Żurek rozprowadź w 750 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.

Żurek wiejski z białą kiełbasą

Krok 2 z 6

Boczek pokrój w paseczki, wysmaż na suchej patelni i dodaj do Żurku.

Żurek wiejski z białą kiełbasą

Krok 3 z 6

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Żurek wiejski z białą kiełbasą

Krok 4 z 6

Kiełbaski przekrój na połowę, ponacinaj ukośnie i również podsmaż na łyżce oleju na rumiano. Dodaj cebule i zeszklij.

Żurek wiejski z białą kiełbasą

Krok 5 z 6

Ziemniaki pokrój w plasterki i podsmaż na rumiano na smalcu.

Żurek wiejski z białą kiełbasą

Krok 6 z 6

Żurek rozlej do talerzy, dodaj do niego porcje kiełbasy z cebulą i ziemniaki.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
A Anna
.

Najbardziej smakują mi właśnie barszcz i żurek firmy Winiary!!!

Winiary
.
Expert

Dziękujemy :) Cieszymy się, że według Ciebie wypadamy najlepiej :)

Pokaż więcej komentarzy