Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek wiejski z białą kiełbasą

(2)
55min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

20  g
Boczek
1 
Cebula
3 
Kiełbasa wieprzowa
1  łyżka
Oliwa z oliwek
2 
Ziemniaki
1  łyżka
Smalec

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
35.5 g
Węglowodany
9.91 g
Tłuszcze
81.47 g
Wartość energetyczna
975.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
15 min
Żurek rozprowadź w 750 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
Krok 2
15 min
Boczek pokrój w paseczki, wysmaż na suchej patelni i dodaj do Żurku.
Krok 3
2 min
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 4
10 min
Kiełbaski przekrój na połowę, ponacinaj ukośnie i również podsmaż na łyżce oleju na rumiano. Dodaj cebule i zeszklij.
Krok 5
10 min
Ziemniaki pokrój w plasterki i podsmaż na rumiano na smalcu.
Krok 6
3 min
Żurek rozlej do talerzy, dodaj do niego porcje kiełbasy z cebulą i ziemniaki.
Żurek wiejski z białą kiełbasą

Krok 1 z 6

Żurek rozprowadź w 750 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.

Żurek wiejski z białą kiełbasą

Krok 2 z 6

Boczek pokrój w paseczki, wysmaż na suchej patelni i dodaj do Żurku.

Żurek wiejski z białą kiełbasą

Krok 3 z 6

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Żurek wiejski z białą kiełbasą

Krok 4 z 6

Kiełbaski przekrój na połowę, ponacinaj ukośnie i również podsmaż na łyżce oleju na rumiano. Dodaj cebule i zeszklij.

Żurek wiejski z białą kiełbasą

Krok 5 z 6

Ziemniaki pokrój w plasterki i podsmaż na rumiano na smalcu.

Żurek wiejski z białą kiełbasą

Krok 6 z 6

Żurek rozlej do talerzy, dodaj do niego porcje kiełbasy z cebulą i ziemniaki.

Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak "danie z jednego garnka", bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku). Samą zupę przyrządza się dziecinnie łatwo - wystarczy zagotować z wodą Żurek Nasza Specjalność WINIARY. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) śr., 03/31/2021 - 23:58 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) śr., 10/14/2020 - 14:20 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha