Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak "danie z jednego garnka", bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku). Samą zupę przyrządza się dziecinnie łatwo - wystarczy zagotować z wodą Żurek WINIARY. Smacznego!
Przygotowanie
55 min
Krok 1
15 min
Żurek rozprowadź w 750 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
Krok 2
15 min
Boczek pokrój w paseczki, wysmaż na suchej patelni i dodaj do Żurku.
Krok 3
2 min
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 4
10 min
Kiełbaski przekrój na połowę, ponacinaj ukośnie i również podsmaż na łyżce oleju na rumiano. Dodaj cebule i zeszklij.
Krok 5
10 min
Ziemniaki pokrój w plasterki i podsmaż na rumiano na smalcu.
Krok 6
3 min
Żurek rozlej do talerzy, dodaj do niego porcje kiełbasy z cebulą i ziemniaki.
Krok 1
z
6
Żurek rozprowadź w 750 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
Krok 2
z
6
Boczek pokrój w paseczki, wysmaż na suchej patelni i dodaj do Żurku.
Krok 3
z
6
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 4
z
6
Kiełbaski przekrój na połowę, ponacinaj ukośnie i również podsmaż na łyżce oleju na rumiano. Dodaj cebule i zeszklij.
Krok 5
z
6
Ziemniaki pokrój w plasterki i podsmaż na rumiano na smalcu.
Krok 6
z
6
Żurek rozlej do talerzy, dodaj do niego porcje kiełbasy z cebulą i ziemniaki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
A
Anna
Najbardziej smakują mi właśnie barszcz i żurek firmy Winiary!!!
Winiary
Expert
Dziękujemy :) Cieszymy się, że według Ciebie wypadamy najlepiej :)
Komentarze 1