Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Schab w sosie własnym z pietruszką

0
150 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Schab bez kości
1 pęczek
Natka pietruszki
4 ząbków
Czosnek
3 łyżek
Olej
2 
Liść laurowy
4 kulek
Ziele angielskie
4 kulek
Pieprz czarny
1 kg
Ziemniaki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
17.68 g
Wartość energetyczna
324.82 kcal
Węglowodany
35.14 g
Tłuszcze
13.64 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

150 min
Krok 1
10 min
Mięso umyj, pietruszkę posiekaj, czosnek przeciśnij lub również posiekaj.
Krok 2
5 min
Wetrzyj w mięso pietruszkę i czosnek, oprósz solą i pieprzem (do smaku).
Krok 3
60 min
Pozostaw pod przykryciem (np.w pojemniku) na ok. 1 godzinę.
Krok 4
5 min
W międzyczasie w naczyniu żaroodpornym lub brytfance rozpuść kostkę rosołową (w takiej ilości wody, aby mięso się zanurzyło na 2/3 swej grubości), wrzuć troszkę pietruszki z czosnkiem, zagotuj.
Krok 5
10 min
Po godzinie mięso obsmaż w małej ilości tłuszczu na patelni, tak by się za mocno nie zarumieniło.
Krok 6
40 min
Przełóż do naczynia i gotuj wg uznania, do miękkości (czyli ok. 40 min., w zależności od wielkości mięsa).
Krok 7
20 min
Pod koniec gotowania mięsa wrzuć również pokrojone w plastry ziemniaki i gotować całość do miękkości ziemniaków.
Schab w sosie własnym z pietruszką

Krok 1 z 7

Mięso umyj, pietruszkę posiekaj, czosnek przeciśnij lub również posiekaj.

Schab w sosie własnym z pietruszką

Krok 2 z 7

Wetrzyj w mięso pietruszkę i czosnek, oprósz solą i pieprzem (do smaku).

Schab w sosie własnym z pietruszką

Krok 3 z 7

Pozostaw pod przykryciem (np.w pojemniku) na ok. 1 godzinę.

Schab w sosie własnym z pietruszką

Krok 4 z 7

W międzyczasie w naczyniu żaroodpornym lub brytfance rozpuść kostkę rosołową (w takiej ilości wody, aby mięso się zanurzyło na 2/3 swej grubości), wrzuć troszkę pietruszki z czosnkiem, zagotuj.

Schab w sosie własnym z pietruszką

Krok 5 z 7

Po godzinie mięso obsmaż w małej ilości tłuszczu na patelni, tak by się za mocno nie zarumieniło.

Schab w sosie własnym z pietruszką

Krok 6 z 7

Przełóż do naczynia i gotuj wg uznania, do miękkości (czyli ok. 40 min., w zależności od wielkości mięsa).

Schab w sosie własnym z pietruszką

Krok 7 z 7

Pod koniec gotowania mięsa wrzuć również pokrojone w plastry ziemniaki i gotować całość do miękkości ziemniaków.

Schab można przyrządzić na wiele sposobów. Dzięki temu mięso to nigdy się nie nudzi i za każdym razem pozwala odkryć nowe smaki. Ci, którzy są zwolennikami kuchni tradycyjnej, z pewnością skuszą się na schab w sosie własnym. W takim wydaniu mięso to doskonale sprawdzi się jako potrawa podana podczas uroczystego przyjęcia, ale również jako zwyczajne danie obiadowe. Do schabu w sosie własnym z pietruszką pasują ziemniaki, ale równie dobrze można go serwować bez żadnych dodatków.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika