Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
warzywa strączkowe

Przepisy na pyszne dania z fasolą

Zielona szparagowa i biała perłowa... - tak jak różne są same fasolki, tak różne są potrawy z fasoli. Znajdą się tu i domowe zupy z fasolki szparagowej, i szybkie fasolkowe dania z jednego garnka, z kiełbasą lub mielonym mięsem oraz warzywami – idealne na pożywny obiad dla całej rodziny.

Przepisy 98

Humus z fasoli

14 min Łatwy

Zupa meksykańska bez mięsa

30 min Łatwy

Zupa meksykańska z fasolką

38 min Łatwy

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

40 min Łatwy

Zupa ziemniaczana z karmelizowaną cebulą

47 min Łatwy

Zupa fasolowa z kiełbasą

3 godz 41 min Łatwy

Sałatka z tuńczyka

15 min Łatwy

Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

75 ze 100
30 min Średni

Zupa fasolowa z kiełbasą i przecierem pomidorowym

1 godz 16 min Łatwy

Zupa z czerwonej fasoli na żeberkach

11 godz 25 min Łatwy

Zupa meksykańska

80 ze 100
55 min Łatwy

Zupa meksykańska z pulpecikami

51 min Łatwy

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

90 ze 100
1 godz Łatwy

Sałatka jarzynowa z czerwoną fasolą i winogronami

40 min Łatwy

Ryż z pikantnym sosem i z mięsem

100 ze 100
1 godz Łatwy

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym (chili con carne)

70 ze 100
50 min Łatwy

Barszcz ukraiński z ziemniakami

1 godz 10 min Łatwy

Barszcz ukraiński z białą i czerwoną fasolą

1 godz 42 min Średni

Zupa meksykańska z kurczakiem

42 min Łatwy

Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolą

50 min Łatwy

Cukinie z mięsem mielonym, fasolą i ziołami

40 min Łatwy

Chili con carne

65 ze 100
1 godz 6 min Łatwy

Fasolowa z boczkiem

39 min Łatwy

Mintaj ze szpinakiem

60 ze 100
45 min Łatwy

Domowe nacho grande we wrapie

65 ze 100
30 min Średni

Ekspresowy barszcz à la ukraiński

34 min Łatwy

Barszcz z fasolą i ziemniakami

45 min Łatwy

Zupa Minestrone

36 min Łatwy

Sałatka z buraków i białej fasoli

1 godz 54 min Łatwy

Frittata z boczniakami

53 min Łatwy

Pikantna zupa fasolowa

45 min Średni

Zapiekanka z kapusty i ziemniaków

60 ze 100
2 godz 10 min Łatwy

Sałatka chłopska

2 godz 15 min Łatwy

Sałatka Kaczy Żer

1 godz Łatwy

Sałatka z pieczarkami

36 min Łatwy

Sałatka z gotowanym kurczakiem

2 godz Łatwy

Sałatka ziemniaczana z cieciorką

36 min Łatwy

Purée z fasoli

16 min Łatwy

Sałatka gyros z makaronem

45 min Łatwy

Sałatka z porem i czerwoną fasolą

30 min Łatwy

Sałatka wielowarstwowa

24 godz 50 min Łatwy

Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą

25 min Łatwy

Czerwona fasola w sosie pomidorowym

95 ze 100
43 min Łatwy

Sałatka meksykańska z kurczakiem

37 min Łatwy

Kiełbasa z ziemniakami, fasolą i kukurydzą

100 ze 100
35 min Łatwy

Pikantna wołowina z fasolą i pomidorami

60 ze 100
1 godz 15 min Łatwy

Naleśniki meksykańskie

45 ze 100
35 min Łatwy

Zapiekane naleśniki z nadzieniem z kurczaka oraz dyni w sosie śmietanowo-dyniowym z dodatkiem karmelizowanych nasion goji

70 ze 100
1 godz 40 min Łatwy

Sałatka z ryżem i wędzonym kurczakiem

35 min Łatwy

Kurczak z warzywami na makaronie ryżowym

100 ze 100
35 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Fasola w różnych odmianach

Fasola występuje w wielu odmianach – od fasolki szparagowej (żółtej i zielonej), przez rozmaite gatunki fasoli białej i czerwonej. W sklepach znajdziemy ją paczkowaną, na wagę, w puszkach, a nawet w słoikach. Z każdej odmiany da się stworzyć wiele smacznych i pożywnych dań. Jest często podawana obok mięsa, ale upodobali ją sobie także wegetarianie, dla których stanowi cenne źródło białka oraz surowiec, z którego można wytworzyć różnego rodzaju pasty imitujące na przykład smalec czy majonez. Sprawdź naszą kolekcję przepisów na dania z fasoli i zainspiruj się.

Sałatki z fasolą

Jednym z popularnych sposobów na wykorzystanie fasoli są sałatki. Do ich przygotowania można użyć zarówno fasolki szparagowej, jak i tej z puszki (rzadko używa się suchej fasoli, ponieważ jej moczenie i gotowanie zajmuje sporo czasu, a w sałatkach często chodzi o szybkość przygotowania). Do sałatki z fasolą możemy dodać różne składniki – kukurydzę, paprykę, wędlinę, ananasa. Bazą może być zarówno sałata, jak i makaron czy ryż.

Potrawy z fasoli w kuchniach świata

Przepisy na dania z fasoli występują w wielu kuchniach świata. Brytyjczycy na przykład zaliczają do swojego tradycyjnego śniadania porcję fasoli w sosie pomidorowym. Jednak najbardziej znaną potrawą z fasolą jest meksykańskie chili. Pojawia się ona niezależnie od jego odmiany, zarówno w chili con carne (z mięsem), jak i w chili sin carne (bez mięsa). Chili z fasolą może być podawane jako gotowa potrawa, może też posłużyć jako farsz, na przykład do naleśników na słono (lub – w tym wypadku – ostro). W polskiej kuchni najbardziej popularna jest natomiast fasolka po bretońsku, którą zwykle przygotowuje się na bazie fasoli jaś z dodatkiem boczku, kiełbasy, cebuli oraz sosu pomidorowego.

Fasola… na słodko?

Ostatnimi czasy coraz większą popularność zdobywają także słodkości z udziałem fasoli. Można z niej przygotować na przykład czekoladowy mus. Nadaje się również jako składnik ciasta. W Japonii i innych krajach azjatyckich popularna natomiast jest fasola azuki, ta odmiana jest naturalnie słodka i używa się jej do przyrządzania różnych słodyczy i słodkiej pasty o nazwie anko.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu