100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
11.7g / 14%
Węglowodany
42.6g / 50%
Tłuszcze
13.5g / 35%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Kiełbasa z ziemniakami, fasolą i kukurydzą

(0)
35min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest pjola1

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

20  g
WINIARY Sos pieczeniowy jasny
3 
Kiełbasa wieprzowa i wołowa, świeża, gotowana
2 
Cebula
5  plastrów
Boczek
5 
Ziemniaki
2  szczypt
Pieprz czarny
14  oz
Fasola z kukurydzą po meksykańsku
250  ml
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.67 g
Węglowodany
42.56 g
Tłuszcze
13.51 g
Wartość energetyczna
342.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Danie swojskie, ale przepyszne. Kiełbasa w sosie pieczeniowym WINIARY, połączona z ziemniakami i fasolą jest niezwykle sycąca, a przy tym znakomicie smakuje. Dostarczy wiele energii i sprawi, że dokładka stanie się czymś naturalnym. Świetnie nadaje się na rodzinny obiad. Końcowy efekt możemy udekorować świeżym tymiankiem, dzięki czemu poprawimy też walory estetyczne. Sprawdź też przepis na danie z jarmużem i kiełbasą.
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
5 min
Kiełbasę kroimy w 1cm plastry, boczek i cebulę w kostkę. Wrzucamy całość na rozgrzaną wysoką patelnię. Podsmażamy 5 minut.
Krok 2
5 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy do podsmażonej kiełbasy z boczkiem i cebulą, doprawiamy sosem pieczeniowym (bez mieszania go z wodą), podsmażamy kolejne 5 minut po przemieszaniu całości składników.
Krok 3
10 min
Wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką i dusimy 10 minut.
Krok 4
5 min
Dodajemy czerwoną fasolę z kukurydzą, wraz z sosem z puszki. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i już nie gotujemy. Przekładamy do miseczek, dekorujemy świeżym tymiankiem.
Kiełbasa z ziemniakami, fasolą i kukurydzą

Krok 1 z 4

Kiełbasę kroimy w 1cm plastry, boczek i cebulę w kostkę. Wrzucamy całość na rozgrzaną wysoką patelnię. Podsmażamy 5 minut.

Kiełbasa z ziemniakami, fasolą i kukurydzą

Krok 2 z 4

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy do podsmażonej kiełbasy z boczkiem i cebulą, doprawiamy sosem pieczeniowym (bez mieszania go z wodą), podsmażamy kolejne 5 minut po przemieszaniu całości składników.

Kiełbasa z ziemniakami, fasolą i kukurydzą

Krok 3 z 4

Wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką i dusimy 10 minut.

Kiełbasa z ziemniakami, fasolą i kukurydzą

Krok 4 z 4

Dodajemy czerwoną fasolę z kukurydzą, wraz z sosem z puszki. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i już nie gotujemy. Przekładamy do miseczek, dekorujemy świeżym tymiankiem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika