Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ryż z pikantnym sosem i z mięsem

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 porcja
Otręby ryżowe
2 puszek
Pomidory z puszki całe
1 puszka
Fasola Kidney
1 łyżeczka
Pomidory z puszki krojone
400 g
Szynka mielona
1 trochę
Oliwa z oliwek
4 płaskich łyżek
Kukurydza
1 
Marchewka
1 
Papryka zielona
1 
Papryka czerwona
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Słodka papryka
1 trochę
Chili
1 Płaska łyżka
Kwaśna śmietana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
10 min
Mięso smażę na patelni na odrobince oleju, aż się ładnie zetnie. Marchew obieram, myję i kroję w paski lub w plasterki i dorzucam do mięsa. Czerwoną fasolę dokładnie przepłukuję na sitku i odcedzoną dodaję do mięsa. Pomidorki w puszce dodaje również na patelnie do reszty.
Krok 2
5 min
Obie papryki - czerwoną i zieloną myję i kroję w paski lub w dowolne kawałki i dołączam do reszty. Mieszam i przyprawiam do smaku. Nie żałuję również chili i papryki czerwonej suszonej ostrej. Potrawa musi być lekko pikantna. Czubatą łyżeczkę koncentratu wkładam do szklanki, zalewam gorącą wodą i mieszam po czym wlewam do reszty. Całość podsmażam razem najlepiej pod przykryciem.
Krok 3
5 min
Gdy sosu jest mało to dolewamy jeszcze koncentratu i wody. Dodaję również kukurydzę z puszki. Ja lubię sosik zaciągnąć jeszcze odrobiną śmietany 18% ale nie jest to konieczne. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, czyli około 12 minut. Całość podaję na ciepło - ryż obsypany nitkami chili z sosem.
Ryż z pikantnym sosem i z mięsem

Krok 1 z 3

Mięso smażę na patelni na odrobince oleju, aż się ładnie zetnie. Marchew obieram, myję i kroję w paski lub w plasterki i dorzucam do mięsa. Czerwoną fasolę dokładnie przepłukuję na sitku i odcedzoną dodaję do mięsa. Pomidorki w puszce dodaje również na patelnie do reszty.

Ryż z pikantnym sosem i z mięsem

Krok 2 z 3

Obie papryki - czerwoną i zieloną myję i kroję w paski lub w dowolne kawałki i dołączam do reszty. Mieszam i przyprawiam do smaku. Nie żałuję również chili i papryki czerwonej suszonej ostrej. Potrawa musi być lekko pikantna. Czubatą łyżeczkę koncentratu wkładam do szklanki, zalewam gorącą wodą i mieszam po czym wlewam do reszty. Całość podsmażam razem najlepiej pod przykryciem.

Ryż z pikantnym sosem i z mięsem

Krok 3 z 3

Gdy sosu jest mało to dolewamy jeszcze koncentratu i wody. Dodaję również kukurydzę z puszki. Ja lubię sosik zaciągnąć jeszcze odrobiną śmietany 18% ale nie jest to konieczne. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, czyli około 12 minut. Całość podaję na ciepło - ryż obsypany nitkami chili z sosem.

Szukasz pomysłu na danie z ryżu? Ryż z pikantnym sosem i z mięsem jest ciekawą propozycją obiadową. Danie bazuje na pomidorowych smakach koncentratu i pomidorów w puszce. Do tego przepisu niezbędne są: mięso mielone, słodka kukurydza i marchew w zestawieniu z kolorowymi paprykami. Gładka faktura dania podkreślona jest łyżką śmietany. Zobacz, jak skomponować szybki i tani obiad!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika