Sałatka wielowarstwowa
24 godz 50 min
Łatwy
1
słoik
1
słoik
Seler konserwowy
1
puszka
Kukurydza
25
dag
Szynka
1
puszka
Czerwona fasola
5
Jajko
25
dag
Ser żółty
5
Ogórki konserwowe
1
słoik
Marchewka
.
Wartości odżywcze
Białko
29.58 g
Węglowodany
29.85 g
Tłuszcze
56.87 g
Wartość energetyczna
741.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
1490 min
Krok 1
15 min
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupki.
Krok 2
5 min
Czerwoną fasolę, kukurydzę i selera odsącz z zalewy na oddzielnych sitkach.
Krok 3
5 min
Szynkę pokrój w paski.
Krok 4
10 min
Ułóż w szklanym półmisku warstwy: selera konserwowego, następnie kukurydzę, paski szynki i warstwę fasoli.
Krok 5
5 min
Następnie pokrój jajko w kostkę i ułóż w półmisku jako kolejną warstwę.
Krok 6
5 min
Odsącz marchewkę i dołóż jako następną warstwę do sałatki.
Krok 7
5 min
Ogórki konserwowe pokrój w kostkę i także dodaj do sałatki.
Krok 8
1440 min
Majonez dodaj na wierzchu sałatki. Zetrzyj żółty ser i posyp nim sałatkę. Odstaw do lodówki na 12-24 godziny.
Dekoracyjna, kolorowa sałatka wielowarstwowa najlepiej prezentuje się w dużym, przezroczystym naczyniu. Układamy w nim kolejno: seler naciowy, kukurydzę, paseczki szynki, czerwoną fasolę, pokrojone jajko na twardo, marchewkę (może być gotowana z rosołu) oraz ogórki konserwowe. Całość wieńczymy warstwą Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i posypujemy tartym żółtym serem. Sałatkę przygotowujemy z wyprzedzeniem, bo powinna postać w lodówce przynajmniej 12 godzin (a najlepiej - całą dobę) - aby wszystkie smaki idealnie się przegryzły.
Komentarze 0