Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Fasola jaś - kategoria top

Fasola jaś

Bogata w białko, witaminy, sole mineralne oraz naturalną lecytynę fasola może być w naszej diecie smacznym i wartościowym zamiennikiem mięsa. Wbrew obiegowym opiniom fasola wcale nie tuczy, nie powoduje też wzdęć – pod warunkiem, że odpowiednio ją ugotujemy i... ograniczymy lub wyeliminujemy z potrawy tłuste, ciężkie dodatki, typu kiełbasa czy boczek.

Przepisy 4

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

75 ze 100
8 godz 35 min Średni
Fasolka jaś po bretońsku

Fasolka jaś po bretońsku

85 ze 100
1 godz 1 min Łatwy
Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

25 godz 40 min Średni
Pasta z białej fasoli

Pasta z białej fasoli

12 godz 35 min Łatwy

Fasola jaś – nie tylko po bretońsku 

Jedną z odmian fasoli białej jest fasola jaś. Najczęściej można ją spotkać na sklepowych półkach w wersji suchej. Jej gotowanie nie jest trudne, ale dość czasochłonne, to znaczy wymaga odpowiednich przygotowań. Aby fasola ta była smaczna i łatwostrawna, przed ugotowaniem trzeba moczyć ziarna w wodzie przynajmniej 12 godzin, następnie wypłukać je pod bieżącą wodą, gotować przez pół godziny, zmienić wodę i gotować do miękkości (ok. 30–40 minut). I jak wszystkie fasole – posolić pod koniec gotowania. Dlatego przepisy z fasolą jaś nie są dobrym rozwiązaniem, kiedy akurat nam się spieszy – o daniach z fasolą jaś musimy pomyśleć z odpowiednim wyprzedzeniem. Na pewno jednak warto, bo są bardzo smaczne. 

Przepisy z fasolą jaś 

Wśród przepisów z fasolą jaś najpopularniejsze są najprawdopodobniej te na fasolkę po bretońsku. Wbrew nazwie danie to nie pochodzi z Francji, więcej wspólnego ma z Wielką Brytanią, jednak fasolka po bretońsku jest jedną z potraw, które mocno kojarzą się z polską kuchnią. Powstaje poprzez gotowanie fasoli w sosie pomidorowym z dodatkami. Wśród nich najczęściej pojawia się cebula i kiełbasa, czasem także wędzony boczek, oraz przyprawy. Oprócz tego fasola jaś jest składnikiem wielu zup fasolowych i nie tylko. 

Tę fasolę możemy także dodać do sałatki, spisuje się w nich doskonale, jednak problemem może być konieczność jej długiego moczenia i gotowania. Alternatywa, czyli fasola z puszki, którą wystarczy odsączyć z zalewy, wydaje się tu kusząca, ale smak fasoli jaś jest dużo lepszy, warto więc zastanowić się także nad takim rozwiązaniem. 

Oprócz tego fasola jaś może stanowić bazę różnego rodzaju past – na przykład past kanapkowych lub używanych do faszerowania, a nawet… wegańskiego majonezu. Warto sprawdzić rozmaite przepisy z fasolą jaś, bo to przepyszny składnik. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu