Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa ziemniaczana wcale nie musi być nudna! Wystarczy trochę poeksperymentować. A długie zimowe wieczory są niemalże do tego stworzone. Zatem tym razem zupa ziemniaczana z karmelizowaną cebulą z dodatkiem czarnej fasoli, dzięki którym podniesione zostały nie tylko walory smakowe, ale i wizualne :). Zimą, kiedy trudno o szeroki wachlarz krajowych warzyw sezonowych, ziemniaki to dobry wybór. Bogate w witaminę C, beta-karoten i potas są stosunkowo niskokaloryczne. Zawierają także dużo błonnika i minerałów.
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w półksiężyce.
Krok 3
3 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Wrzucić przygotowane warzywa, dodać ostrą paprykę i całość delikatnie podsmażyć – przez ok. 2-3 minuty.
Krok 4
20 min
Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować na wolnym ogniu.
Krok 5
3 min
Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 6
5 min
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekane cebule i czosnek, dodając w trakcie smażenia brązowy cukier i kurkumę.
Krok 7
3 min
Kiedy ziemniaki oraz pozostałe składniki zaczną mięknąć dodać zeszklone cebule i czosnek. Zupę ziemniaczaną doprawić majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Należy uważać, aby ziemniaki się nie rozgotowały.
Krok 8
5 min
Na zakończenie dodać czarną fasolę z puszki i jeszcze chwilę podgotować.
Krok 1
z
8
Ziemianki obrać, pokroić w kostkę.
Krok 2
z
8
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w półksiężyce.
Krok 3
z
8
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Wrzucić przygotowane warzywa, dodać ostrą paprykę i całość delikatnie podsmażyć – przez ok. 2-3 minuty.
Krok 4
z
8
Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować na wolnym ogniu.
Krok 5
z
8
Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 6
z
8
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekane cebule i czosnek, dodając w trakcie smażenia brązowy cukier i kurkumę.
Krok 7
z
8
Kiedy ziemniaki oraz pozostałe składniki zaczną mięknąć dodać zeszklone cebule i czosnek. Zupę ziemniaczaną doprawić majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Należy uważać, aby ziemniaki się nie rozgotowały.
Krok 8
z
8
Na zakończenie dodać czarną fasolę z puszki i jeszcze chwilę podgotować.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0