Zupa ziemniaczana z karmelizowaną cebulą
47min
Łatwy
1
Duża biała cebula
1
Duża czerwona cebula
3
ząbków
5
Ziemniaki
2
Marchewka
2
Pietruszka
1
puszka
Czarna fasola
4
łyżek
1
l
Woda
4
łyżek
Oliwa
1
łyżka
Brązowy cukier
1
łyżeczka
Majeranek
0.5
łyżeczka
Tymianek
0.5
łyżeczka
Kurkuma
0.5
łyżeczka
Ostra papryka
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
8.51 g
Węglowodany
35.19 g
Tłuszcze
14.98 g
Wartość energetyczna
305.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
47 min
Krok 1
4 min
Ziemianki obrać, pokroić w kostkę.
Krok 2
4 min
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w półksiężyce.
Krok 3
3 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Wrzucić przygotowane warzywa, dodać ostrą paprykę i całość delikatnie podsmażyć – przez ok. 2-3 minuty.
Krok 4
20 min
Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować na wolnym ogniu.
Krok 5
3 min
Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 6
5 min
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekane cebule i czosnek, dodając w trakcie smażenia brązowy cukier i kurkumę.
Krok 7
3 min
Kiedy ziemniaki oraz pozostałe składniki zaczną mięknąć dodać zeszklone cebule i czosnek. Zupę ziemniaczaną doprawić majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Należy uważać, aby ziemniaki się nie rozgotowały.
Krok 8
5 min
Na zakończenie dodać czarną fasolę z puszki i jeszcze chwilę podgotować.
Zupa ziemniaczana wcale nie musi być nudna! Wystarczy trochę poeksperymentować. A długie zimowe wieczory są niemalże do tego stworzone. Zatem tym razem zupa ziemniaczana z karmelizowaną cebulą z dodatkiem czarnej fasoli, dzięki którym podniesione zostały nie tylko walory smakowe, ale i wizualne :). Zimą, kiedy trudno o szeroki wachlarz krajowych warzyw sezonowych, ziemniaki to dobry wybór. Bogate w witaminę C, beta-karoten i potas są stosunkowo niskokaloryczne. Zawierają także dużo błonnika i minerałów.
Karmelizowanie cebuli i innych warzyw to świetny sposób, żeby odkryć zupełnie nowe, ukryte w nich smaki! Sprawdź inne nasze przepisy:
Barszcz biały z grzanką z pesto rosso
Krem z pieczonej dyni i ziemniaków z karmelizowaną jarzębiną
Zupa ogórkowa z karmelizowaną cebulką
Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem
Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą
Krem z marchwi i fenkułu
Karmelizowanie cebuli i innych warzyw to świetny sposób, żeby odkryć zupełnie nowe, ukryte w nich smaki! Sprawdź inne nasze przepisy:
Barszcz biały z grzanką z pesto rosso
Krem z pieczonej dyni i ziemniaków z karmelizowaną jarzębiną
Zupa ogórkowa z karmelizowaną cebulką
Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem
Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą
Krem z marchwi i fenkułu
Komentarze 0