Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa ziemniaczana z karmelizowaną cebulą

Zupa ziemniaczana z karmelizowaną cebulą

(0)
47min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.75 
Duża biała cebula
0.75 
Duża czerwona cebula
2  ząbków
Czosnek
3 
Ziemniaki
1.5 
Marchewka
1.5 
Pietruszka
0.75  puszka
Czarna fasola, może być też czerwona lub biała
3  łyżek
Bulion warzywny WINIARY
0.75  l
Woda
3  łyżek
Oliwa
0.75  łyżka
Brązowy cukier (możesz też wykorzystać zwykły)
0.75  łyżeczka
Majeranek
0.33  łyżeczka
Tymianek
0.33  łyżeczka
Kurkuma
0.33  łyżeczka
Ostra papryka
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.28 g
Węglowodany
47.97 g
Tłuszcze
15.04 g
Wartość energetyczna
360.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa ziemniaczana wcale nie musi być nudna! Wystarczy trochę poeksperymentować. A długie zimowe wieczory są niemalże do tego stworzone. Zatem tym razem zupa ziemniaczana z karmelizowaną cebulą z dodatkiem czarnej fasoli, dzięki którym podniesione zostały nie tylko walory smakowe, ale i wizualne :). Zimą, kiedy trudno o szeroki wachlarz krajowych warzyw sezonowych, ziemniaki to dobry wybór. Bogate w witaminę C, beta-karoten i potas są stosunkowo niskokaloryczne. Zawierają także dużo błonnika i minerałów.

Karmelizowanie cebuli i innych warzyw to świetny sposób, żeby odkryć zupełnie nowe, ukryte w nich smaki! Sprawdź inne nasze przepisy:
Barszcz biały z grzanką z pesto rosso
Krem z pieczonej dyni i ziemniaków z karmelizowaną jarzębiną
Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem
Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą
Krem z marchwi i fenkułu

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    4 min
    Ziemianki obrać, pokroić w kostkę.
  • Krok 2

    4 min
    Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w półksiężyce.
  • Krok 3

    3 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Wrzucić przygotowane warzywa, dodać ostrą paprykę i całość delikatnie podsmażyć – przez ok. 2-3 minuty.
  • Krok 4

    20 min
    Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować na wolnym ogniu.
  • Krok 5

    3 min
    Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać.
  • Krok 6

    5 min
    Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekane cebule i czosnek, dodając w trakcie smażenia brązowy cukier i kurkumę.
  • Krok 7

    3 min
    Kiedy ziemniaki oraz pozostałe składniki zaczną mięknąć dodać zeszklone cebule i czosnek. Zupę ziemniaczaną doprawić majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Należy uważać, aby ziemniaki się nie rozgotowały.
  • Krok 8

    5 min
    Na zakończenie dodać czarną fasolę z puszki i jeszcze chwilę podgotować.
Zupa ziemniaczana z karmelizowaną cebulą

Krok 1 z 8

Ziemianki obrać, pokroić w kostkę.

Zupa ziemniaczana z karmelizowaną cebulą

Krok 2 z 8

Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w półksiężyce.

Zupa ziemniaczana z karmelizowaną cebulą

Krok 3 z 8

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Wrzucić przygotowane warzywa, dodać ostrą paprykę i całość delikatnie podsmażyć – przez ok. 2-3 minuty.

Zupa ziemniaczana z karmelizowaną cebulą

Krok 4 z 8

Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować na wolnym ogniu.

Zupa ziemniaczana z karmelizowaną cebulą

Krok 5 z 8

Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać.

Zupa ziemniaczana z karmelizowaną cebulą

Krok 6 z 8

Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekane cebule i czosnek, dodając w trakcie smażenia brązowy cukier i kurkumę.

Zupa ziemniaczana z karmelizowaną cebulą

Krok 7 z 8

Kiedy ziemniaki oraz pozostałe składniki zaczną mięknąć dodać zeszklone cebule i czosnek. Zupę ziemniaczaną doprawić majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Należy uważać, aby ziemniaki się nie rozgotowały.

Zupa ziemniaczana z karmelizowaną cebulą

Krok 8 z 8

Na zakończenie dodać czarną fasolę z puszki i jeszcze chwilę podgotować.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Tanie gotowanie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa meksykańska z ziemniakami

    Zupa meksykańska z ziemniakami

    1 godz 1 min Łatwy
  • Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

    Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

    1 godz 7 min Średni
  • Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

    Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

    14 godz 20 min Średni
  • Zupa krem z marchewki z pomarańczą

    Zupa krem z marchewki z pomarańczą

    1 godz 3 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu