Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

(0)
40min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cukinia
1 
Brokuł
200  g
Mrożony zielony groszek
200  g
Zielona fasola (płaska lub innego rodzaju)
200  ml
Śmietana kremówka
2  łyżek
Masło
trochę
Natka pietruszki
trochę
Koperek
trochę
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.74 g
Węglowodany
14.9 g
Tłuszcze
20.27 g
Wartość energetyczna
254.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
10 min
Cukinię, brokuła i fasolę umyć. Cukinię pokroić w kostkę, brokuła podzielić na różyczki, fasolę pokroić drobno.
Krok 2
5 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać 2 łyżki masła, krótko podsmażyć na nim przygotowane warzywa.
Krok 3
1 min
Podsmażone warzywa zalać wodą - tak, aby przykryć ich poziom.
Krok 4
15 min
Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut - aż warzywa zmiękną.
Krok 5
5 min
W osobnym naczyniu w 300 ml wody rozmieszać opakowanie Zupy Jarzynowej Nasza Specjalność WINIARY. Dolać do zupy, gotować przez kolejne 5 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Krok 6
2 min
Na koniec zupę zabielić śmietaną - w osobnym naczyniu rozmieszać odrobinę ciepłej zupy ze śmietaną, następnie dolać do zupy. Dzięki temu zabiegowi zupa się nie zważy.
Krok 7
1 min
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 8
1 min
Podawać z posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

Krok 1 z 8

Cukinię, brokuła i fasolę umyć. Cukinię pokroić w kostkę, brokuła podzielić na różyczki, fasolę pokroić drobno.

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

Krok 2 z 8

Na dnie dużego garnka rozgrzać 2 łyżki masła, krótko podsmażyć na nim przygotowane warzywa.

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

Krok 3 z 8

Podsmażone warzywa zalać wodą - tak, aby przykryć ich poziom.

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

Krok 4 z 8

Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut - aż warzywa zmiękną.

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

Krok 5 z 8

W osobnym naczyniu w 300 ml wody rozmieszać opakowanie Zupy Jarzynowej Nasza Specjalność WINIARY. Dolać do zupy, gotować przez kolejne 5 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

Krok 6 z 8

Na koniec zupę zabielić śmietaną - w osobnym naczyniu rozmieszać odrobinę ciepłej zupy ze śmietaną, następnie dolać do zupy. Dzięki temu zabiegowi zupa się nie zważy.

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

Krok 7 z 8

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

Krok 8 z 8

Podawać z posiekaną natką pietruszki i koperkiem.

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem to solidna porcja warzyw. W środku zimy sięgamy po te, dostępne w sklepach lub zalegające w czeluściach zamrażarek. Możemy sobie także pomóc Zupą Jarzynową Nasza Specjalność WINIARY - w środku liofilizowane warzywa oraz mieszanka przypraw, bez dodatków konserwantów!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha