1

2

Nasze przepisy Dania z soczewicy

Przepisy

Dania z soczewicy

Kalorie

327 kcal / 100 g suchych nasion

Właściwości i wartości odżywcze

Soczewica jest wartościowym źródłem białka roślinnego (w 100 g suchej soczewicy znajduje się ok. 25 g białka), może stanowić więc ważną pozycję w menu osób, które nie jedzą mięsa. Soczewica jest też bogatym źródłem potasu (pomaga redukować nadciśnienie tętnicze), zawiera także żelazo (pomaga w leczeniu anemii) i kwas foliowy.

Ciekawostki

Aby białko zawarte w soczewicy było lepiej przyswajalne, warto łączyć je z innymi produktami roślinnymi. Podane w parze z produktami zbożowymi czy z ziemniakami tworzy pełnowartościowe połączenie białkowe (np. pierogi z soczewicą).

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: