Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
O tej porze roku moja kuchnia obfituje w mocno rozgrzewające i pożywne potrawy. Jedną z takich potraw jest zupa z soczewicy zielonej z makaronem i z dodatkiem warzyw korzeniowych – marchewki, pietruszki, selera i przypraw. Dodatek imbiru, papryki i kminu sprawia, że zupa jest bardzo aromatyczna, lekko pikantna i rozgrzewająca. Wzbogacona o ulubiony makaron stanowi naprawdę sycący posiłek.
Poza walorami smakowymi posiada cenne wartości odżywcze. Podstawą dania jest soczewica. Rośliny strączkowe mają mnóstwo zalet i doskonale nadają się do urozmaicenia diety. Są cennym źródłem białka, dlatego mogą z powodzeniem zastępować mięso. Są również bogate w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik. Soczewica obniża także poziom cholesterolu. Jest przy tym lekkostrawna, co wyróżnia ją na tle kuzynki fasoli.
Do przygotowania zupy wykorzystałem zieloną soczewicę. Odmiana ta gotuje się nieco dłużej niż czerwona. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem oraz tym, że po ugotowaniu nie rozpada się i zachowuje sypkość. Dzięki temu w zupie pozostają wyczuwalne kawałki ziaren.
Przygotowanie
67 min
Krok 1
6 min
Cebulę drobno posiekaj. Marchewki, pietruszki, seler obierz i pokrój w kostkę.
Krok 2
6 min
Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
Krok 3
8 min
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dorzuć pokrojone warzywa i podsmaż przez około 2-3 minuty.
Krok 4
4 min
Dodaj przyprawy – kminek, tymianek, majeranek, paprykę i imbir. Podsmaż 2 minuty, aż przyprawy uwolnią cały aromat.
Krok 5
5 min
Do garnka wlej gorący bulion jarzynowy i zagotuj.
Krok 6
30 min
Dodaj opłukaną soczewicę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 – 30 minut aż soczewica i warzywa będą miękkie.
Krok 7
5 min
Wrzuć makaron i dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj przez ok. 5 minut.
Krok 8
3 min
Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj posypana posiekaną natką pietruszki.
Krok 1
z
8
Cebulę drobno posiekaj. Marchewki, pietruszki, seler obierz i pokrój w kostkę.
Krok 2
z
8
Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
Krok 3
z
8
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dorzuć pokrojone warzywa i podsmaż przez około 2-3 minuty.
Krok 4
z
8
Dodaj przyprawy – kminek, tymianek, majeranek, paprykę i imbir. Podsmaż 2 minuty, aż przyprawy uwolnią cały aromat.
Krok 5
z
8
Do garnka wlej gorący bulion jarzynowy i zagotuj.
Krok 6
z
8
Dodaj opłukaną soczewicę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 – 30 minut aż soczewica i warzywa będą miękkie.
Krok 7
z
8
Wrzuć makaron i dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj przez ok. 5 minut.
Krok 8
z
8
Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj posypana posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1