Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

0
1 godz 7 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  l
Bulion jarzynowy
200  g
Zielona soczewica
200  g
Drobny makaron
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
200  g
Mały seler
2 
Szalotki
3  łyżek
Koncentrat pomidorowy
1  łyżka
Oliwa z oliwek
0.5  łyżeczka
Tymianek
0.5  łyżeczka
Majeranek
0.5  łyżeczka
Kminek
0.5  łyżeczka
Imbir
0.5  łyżeczka
Mielona słodka papryka
1 
Natka pietruszki
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.83 g
Węglowodany
76.98 g
Tłuszcze
5.82 g
Wartość energetyczna
450.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

67 min
Krok 1
6 min
Cebulę drobno posiekaj. Marchewki, pietruszki, seler obierz i pokrój w kostkę.
Krok 2
6 min
Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
Krok 3
8 min
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dorzuć pokrojone warzywa i podsmaż przez około 2-3 minuty.
Krok 4
4 min
Dodaj przyprawy – kminek, tymianek, majeranek, paprykę i imbir. Podsmaż 2 minuty, aż przyprawy uwolnią cały aromat.
Krok 5
5 min
Do garnka wlej gorący bulion jarzynowy i zagotuj.
Krok 6
30 min
Dodaj opłukaną soczewicę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 – 30 minut aż soczewica i warzywa będą miękkie.
Krok 7
5 min
Wrzuć makaron i dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj przez ok. 5 minut.
Krok 8
3 min
Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj posypana posiekaną natką pietruszki.
Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

Krok 1 z 8

Cebulę drobno posiekaj. Marchewki, pietruszki, seler obierz i pokrój w kostkę.

Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

Krok 2 z 8

Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.

Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

Krok 3 z 8

W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dorzuć pokrojone warzywa i podsmaż przez około 2-3 minuty.

Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

Krok 4 z 8

Dodaj przyprawy – kminek, tymianek, majeranek, paprykę i imbir. Podsmaż 2 minuty, aż przyprawy uwolnią cały aromat.

Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

Krok 5 z 8

Do garnka wlej gorący bulion jarzynowy i zagotuj.

Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

Krok 6 z 8

Dodaj opłukaną soczewicę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 – 30 minut aż soczewica i warzywa będą miękkie.

Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

Krok 7 z 8

Wrzuć makaron i dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj przez ok. 5 minut.

Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

Krok 8 z 8

Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj posypana posiekaną natką pietruszki.

O tej porze roku moja kuchnia obfituje w mocno rozgrzewające i pożywne potrawy. Jedną z takich potraw jest zupa z soczewicy zielonej z makaronem i z dodatkiem warzyw korzeniowych – marchewki, pietruszki, selera i przypraw. Dodatek imbiru, papryki i kminu sprawia, że zupa jest bardzo aromatyczna, lekko pikantna i rozgrzewająca. Wzbogacona o ulubiony makaron stanowi naprawdę sycący posiłek.

Poza walorami smakowymi posiada cenne wartości odżywcze. Podstawą dania jest soczewica. Rośliny strączkowe mają mnóstwo zalet i doskonale nadają się do urozmaicenia diety. Są cennym źródłem białka, dlatego mogą z powodzeniem zastępować mięso. Są również bogate w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik. Soczewica obniża także poziom cholesterolu. Jest przy tym lekkostrawna, co wyróżnia ją na tle kuzynki fasoli.

Do przygotowania zupy wykorzystałem zieloną soczewicę. Odmiana ta gotuje się nieco dłużej niż czerwona. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem oraz tym, że po ugotowaniu nie rozpada się i zachowuje sypkość. Dzięki temu w zupie pozostają wyczuwalne kawałki ziaren.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika