Sałatka Zapach lata
30min
Łatwy
1 szklanka
Soczewica
200 g
Sałata masłowa
1 pęczek
Szczypiorek
1
Ogórek
1
Papryka czerwona
10
Rzodkiewka
2 łodyg
Seler naciowy
60 g
Kiełki
2 łyżeczek
Siemię lniane
2
Pomidory
1
Podwójna Pierś z Kurczaka
4 łyżek
Ziarna słonecznika
1 trochę
Sól
1 trochę
Sos czosnkowy WINIARY
3 płaskich łyżek
Olej rzepakowy
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Słodka papryka
1 trochę
Rozmaryn
.
Wartości odżywcze
Białko
12.67 g
Węglowodany
9.61 g
Tłuszcze
12.17 g
Wartość energetyczna
189.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
30 min
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Soczewicę gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy na drobną kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i rozmarynem. Mięso podsmażamy razem z ziarenkami słonecznika.Do miski wrzucamy mix sałat, kiełki jarmużu, siemię lniane, pokrojone warzywa, ugotowaną soczewicę, podsmażoną pierś z kurczaka ze słonecznikiem. Całość przyprawiamy do smaku i mieszamy z olejem rzepakowym. Sałatkę nakładamy na talerzyk i polewamy sosem czosnkowym.
Lato, to pora roku w której korzystamy z tego co dała nam natura. Warzywa mają dużo witamin, dlatego polecam smaczną sałatkę "Zapach lata", która idealnie sprawdzi się na śniadanie, do pracy, na piknik, czy do potraw z grilla.
Komentarze 0