Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Naleśniki z soczewicą

(0)
47min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest KrystynaAleksandra
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Jajko
250  ml
Mleko
250  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
3  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
1 
Dymka
1  łyżeczka
Koncentrat pomidorowy
1  Płaska łyżka
Bułka tarta
trochę
Pieprz czarny
50  g
Soczewica czerwona
2  ząbków
1  opakowanie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.5 g
Węglowodany
40.43 g
Tłuszcze
11.91 g
Wartość energetyczna
345.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

47 min
Krok 1
15 min
Z mleka, wody, mąki, jajek, szczypty soli i oleju przygotować ciasto naleśnikowe i smażyć naleśniki.
Krok 2
15 min
W osolonej wodzie ugotować soczewicę.
Krok 3
5 min
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać soczewicę i smażyć ok. 2 minuty.
Krok 4
5 min
Do farszu dodać 3/4 szklanki bulionu drobiowego, doprawić solą, pieprzem i chwilę jeszcze gotować (ok.15 minut))
Krok 5
5 min
Dodać koncentrat pomidorowy i bułkę tartą. Usmażone naleśniki posmarować farszem,zwinąć jak krokiety.
Krok 6
2 min
Podawać z wcześniej przygotowanym wg przepisu sosem borowikowym Winiary.
Naleśniki z soczewicą

Krok 1 z 6

Z mleka, wody, mąki, jajek, szczypty soli i oleju przygotować ciasto naleśnikowe i smażyć naleśniki.

Naleśniki z soczewicą

Krok 2 z 6

W osolonej wodzie ugotować soczewicę.

Naleśniki z soczewicą

Krok 3 z 6

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać soczewicę i smażyć ok. 2 minuty.

Naleśniki z soczewicą

Krok 4 z 6

Do farszu dodać 3/4 szklanki bulionu drobiowego, doprawić solą, pieprzem i chwilę jeszcze gotować (ok.15 minut))

Naleśniki z soczewicą

Krok 5 z 6

Dodać koncentrat pomidorowy i bułkę tartą. Usmażone naleśniki posmarować farszem,zwinąć jak krokiety.

Naleśniki z soczewicą

Krok 6 z 6

Podawać z wcześniej przygotowanym wg przepisu sosem borowikowym Winiary.

Naleśniki są niezawodnym pomysłem na obiad na każdą okazję. Można serwować je w wersji słodkiej lub wytrawnej, dzięki czemu trafiają one w gusta niemal wszystkich osób. Jak stworzyć to danie w wytrawnej odsłonie? Przedstawiamy przepis na naleśniki z soczewicą polane wyjątkowym Sosem borowikowym Jak u Mamy WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
14.5g / 18%
Węglowodany
40.4g / 49%
Tłuszcze
11.9g / 32%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha