Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Faszerowane warzywa
Dodaj do CookBook

Faszerowane warzywa

(0)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Oliwa
1 
Papryka czerwona (lub w innym kolorze)
4  ząbków
Czosnek
300  g
Soczewica lub suszona, wcześniej ugotowana
250  ml
Przecier pomidorowy
1  szklanka
Kasza jęczmienna (lub inna drobna kasza, np. jaglana)
trochę
Sól
200  g
Ulubiony żółty ser dojrzewający, np. polski rubin, szafir
3 
Bakłażan do zapiekania lub inne warzywa np. cukinia, pomidory, papryka itd.
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
108.4 g
Wartość energetyczna
717.4 kcal
Tłuszcze
17.1 g
Białko
40.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Faszerowane warzywa będą świetnym pomysłem na sycące i pyszne danie wegetariańskie, choć nie tylko. Nadziewać je możesz ryżem, drobno pokrojonymi warzywami czy też kaszą i mięsem - tym, co akurat znajdziesz w lodówce. Faszerowane warzywa sprawdzą się, kiedy nie masz pomysłu na obiad - papryki, cukinie i bakłażany samym swoim kształtem zachęcają do wydrążenia i do kulinarnych eksperymentów.

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę pokrój w kostkę, po czym obsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą, aż będzie miękka.
  • Krok 2

    10 min
    Paprykę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i dorzuć na patelnię wraz z odcedzoną soczewicą. Smaż około 5 minut, po czym dodaj przecier pomidorowy i duś kolejne 5 minut.
  • Krok 3

    15 min
    Równocześnie zalej kaszę 2 szklankami wrzątku i odstaw na około 15 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Kaszę wymieszaj z farszem warzywnym. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 5

    10 min
    Tak przygotowanym farszem napełnij przekrojone na pół warzywa.
  • Krok 6

    30 min
    Całość na końcu posyp startym żółtym serem i piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C bez przykrycia.
Faszerowane warzywa

Krok 1 z 6

Cebulę pokrój w kostkę, po czym obsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą, aż będzie miękka.

Faszerowane warzywa

Krok 2 z 6

Paprykę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i dorzuć na patelnię wraz z odcedzoną soczewicą. Smaż około 5 minut, po czym dodaj przecier pomidorowy i duś kolejne 5 minut.

Faszerowane warzywa

Krok 3 z 6

Równocześnie zalej kaszę 2 szklankami wrzątku i odstaw na około 15 minut.

Faszerowane warzywa

Krok 4 z 6

Kaszę wymieszaj z farszem warzywnym. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.

Faszerowane warzywa

Krok 5 z 6

Tak przygotowanym farszem napełnij przekrojone na pół warzywa.

Faszerowane warzywa

Krok 6 z 6

Całość na końcu posyp startym żółtym serem i piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C bez przykrycia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Dodatek
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wielkanocne jajka faszerowane w kształcie króliczków

    Wielkanocne jajka faszerowane w kształcie króliczków

    30 min Łatwy
  • Jajka faszerowane pastą z awokado w chrupiącej panierce z krewetkami

    Jajka faszerowane pastą z awokado w chrupiącej panierce z krewetkami

    45 min Łatwy
  • Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

    Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

    1 godz 55 min Łatwy
  • Marynowane pieczarki faszerowane sałatką jajeczno - serową w sosie Curry Winiary

    Marynowane pieczarki faszerowane sałatką jajeczno - serową w sosie Curry Winiary

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu