Faszerowane warzywa
80min
Łatwy
1
Cebula
1 pęczek
Natka pietruszki
1 trochę
Oliwa
1
Papryka czerwona
4 ząbków
Czosnek
300 g
Soczewica z puszki
250 ml
Przecier pomidorowy
1 szklanka
Kasza mazurska drobna
1 trochę
Sól
200 g
Żółty ser dojrzewający np. polski rubin, szafir
3
Bakłażan do zapiekania lub inne warzywa np. cukinia, pomidory, papryka itd.
3
Bakłażan do zapiekania lub inne warzywa np. cukinia, pomidory, papryka itd.
1 trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
43.46 g
Węglowodany
128.58 g
Tłuszcze
17.68 g
Wartość energetyczna
803.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
10 min
Cebulę pokrój w kostkę, po czym obsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą, aż będzie miękka.
Krok 2
10 min
Paprykę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i dorzuć na patelnię wraz z odcedzoną soczewicą. Smaż około 5 minut, po czym dodaj przecier pomidorowy i duś kolejne 5 minut.
Krok 3
15 min
Równocześnie zalej kaszę 2 szklankami wrzątku i odstaw na około 15 minut.
Krok 4
5 min
Kaszę wymieszaj z farszem warzywnym. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
10 min
Tak przygotowanym farszem napełnij przekrojone na pół warzywa.
Krok 6
30 min
Całość na końcu posyp startym żółtym serem i piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C bez przykrycia.
Komentarze 0