Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Faszerowane warzywa będą świetnym pomysłem na sycące i pyszne danie wegetariańskie, choć nie tylko. Nadziewać je możesz ryżem, drobno pokrojonymi warzywami czy też kaszą i mięsem - tym, co akurat znajdziesz w lodówce. Faszerowane warzywa sprawdzą się, kiedy nie masz pomysłu na obiad - papryki, cukinie i bakłażany samym swoim kształtem zachęcają do wydrążenia i do kulinarnych eksperymentów.
Przygotowanie
80 min
Krok 1
10 min
Cebulę pokrój w kostkę, po czym obsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą, aż będzie miękka.
Krok 2
10 min
Paprykę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i dorzuć na patelnię wraz z odcedzoną soczewicą. Smaż około 5 minut, po czym dodaj przecier pomidorowy i duś kolejne 5 minut.
Krok 3
15 min
Równocześnie zalej kaszę 2 szklankami wrzątku i odstaw na około 15 minut.
Krok 4
5 min
Kaszę wymieszaj z farszem warzywnym. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
10 min
Tak przygotowanym farszem napełnij przekrojone na pół warzywa.
Krok 6
30 min
Całość na końcu posyp startym żółtym serem i piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C bez przykrycia.
Krok 1
z
6
Cebulę pokrój w kostkę, po czym obsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą, aż będzie miękka.
Krok 2
z
6
Paprykę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i dorzuć na patelnię wraz z odcedzoną soczewicą. Smaż około 5 minut, po czym dodaj przecier pomidorowy i duś kolejne 5 minut.
Krok 3
z
6
Równocześnie zalej kaszę 2 szklankami wrzątku i odstaw na około 15 minut.
Krok 4
z
6
Kaszę wymieszaj z farszem warzywnym. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
z
6
Tak przygotowanym farszem napełnij przekrojone na pół warzywa.
Krok 6
z
6
Całość na końcu posyp startym żółtym serem i piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C bez przykrycia.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0