Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Faszerowane warzywa

0
1 godz 20 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Oliwa
1 
Papryka czerwona (lub w innym kolorze)
4  ząbków
300  g
Soczewica lub suszona, wcześniej ugotowana
250  ml
Przecier pomidorowy
1  szklanka
Kasza jęczmienna (lub inna drobna kasza, np. jaglana)
trochę
Sól
200  g
Ulubiony żółty ser dojrzewający, np. polski rubin, szafir
3 
Bakłażan do zapiekania lub inne warzywa np. cukinia, pomidory, papryka itd.
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
40.1 g
Węglowodany
108.38 g
Tłuszcze
17.06 g
Wartość energetyczna
717.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
10 min
Cebulę pokrój w kostkę, po czym obsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą, aż będzie miękka.
Krok 2
10 min
Paprykę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i dorzuć na patelnię wraz z odcedzoną soczewicą. Smaż około 5 minut, po czym dodaj przecier pomidorowy i duś kolejne 5 minut.
Krok 3
15 min
Równocześnie zalej kaszę 2 szklankami wrzątku i odstaw na około 15 minut.
Krok 4
5 min
Kaszę wymieszaj z farszem warzywnym. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
10 min
Tak przygotowanym farszem napełnij przekrojone na pół warzywa.
Krok 6
30 min
Całość na końcu posyp startym żółtym serem i piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C bez przykrycia.
Faszerowane warzywa

Krok 1 z 6

Cebulę pokrój w kostkę, po czym obsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą, aż będzie miękka.

Faszerowane warzywa

Krok 2 z 6

Paprykę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i dorzuć na patelnię wraz z odcedzoną soczewicą. Smaż około 5 minut, po czym dodaj przecier pomidorowy i duś kolejne 5 minut.

Faszerowane warzywa

Krok 3 z 6

Równocześnie zalej kaszę 2 szklankami wrzątku i odstaw na około 15 minut.

Faszerowane warzywa

Krok 4 z 6

Kaszę wymieszaj z farszem warzywnym. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.

Faszerowane warzywa

Krok 5 z 6

Tak przygotowanym farszem napełnij przekrojone na pół warzywa.

Faszerowane warzywa

Krok 6 z 6

Całość na końcu posyp startym żółtym serem i piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C bez przykrycia.

Faszerowane warzywa będą świetnym pomysłem na sycące i pyszne danie wegetariańskie, choć nie tylko. Nadziewać je możesz ryżem, drobno pokrojonymi warzywami czy też kaszą i mięsem - tym, co akurat znajdziesz w lodówce. Faszerowane warzywa sprawdzą się, kiedy nie masz pomysłu na obiad - papryki, cukinie i bakłażany samym swoim kształtem zachęcają do wydrążenia i do kulinarnych eksperymentów.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika