Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Faszerowane warzywa

Faszerowane warzywa

(0)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Oliwa
1 
Papryka czerwona (lub w innym kolorze)
4  ząbków
Czosnek
300  g
Soczewica lub suszona, wcześniej ugotowana
250  ml
Przecier pomidorowy
1  szklanka
Kasza jęczmienna (lub inna drobna kasza, np. jaglana)
trochę
Sól
200  g
Ulubiony żółty ser dojrzewający, np. polski rubin, szafir
3 
Bakłażan do zapiekania lub inne warzywa np. cukinia, pomidory, papryka itd.
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
40.1 g
Węglowodany
108.38 g
Tłuszcze
17.06 g
Wartość energetyczna
717.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Faszerowane warzywa będą świetnym pomysłem na sycące i pyszne danie wegetariańskie, choć nie tylko. Nadziewać je możesz ryżem, drobno pokrojonymi warzywami czy też kaszą i mięsem - tym, co akurat znajdziesz w lodówce. Faszerowane warzywa sprawdzą się, kiedy nie masz pomysłu na obiad - papryki, cukinie i bakłażany samym swoim kształtem zachęcają do wydrążenia i do kulinarnych eksperymentów.

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę pokrój w kostkę, po czym obsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą, aż będzie miękka.
  • Krok 2

    10 min
    Paprykę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i dorzuć na patelnię wraz z odcedzoną soczewicą. Smaż około 5 minut, po czym dodaj przecier pomidorowy i duś kolejne 5 minut.
  • Krok 3

    15 min
    Równocześnie zalej kaszę 2 szklankami wrzątku i odstaw na około 15 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Kaszę wymieszaj z farszem warzywnym. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 5

    10 min
    Tak przygotowanym farszem napełnij przekrojone na pół warzywa.
  • Krok 6

    30 min
    Całość na końcu posyp startym żółtym serem i piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C bez przykrycia.
Faszerowane warzywa

Krok 1 z 6

Cebulę pokrój w kostkę, po czym obsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą, aż będzie miękka.

Faszerowane warzywa

Krok 2 z 6

Paprykę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i dorzuć na patelnię wraz z odcedzoną soczewicą. Smaż około 5 minut, po czym dodaj przecier pomidorowy i duś kolejne 5 minut.

Faszerowane warzywa

Krok 3 z 6

Równocześnie zalej kaszę 2 szklankami wrzątku i odstaw na około 15 minut.

Faszerowane warzywa

Krok 4 z 6

Kaszę wymieszaj z farszem warzywnym. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.

Faszerowane warzywa

Krok 5 z 6

Tak przygotowanym farszem napełnij przekrojone na pół warzywa.

Faszerowane warzywa

Krok 6 z 6

Całość na końcu posyp startym żółtym serem i piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C bez przykrycia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Obiad
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Faszerowane cukinie

    Faszerowane cukinie

    55 min Łatwy
  • Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

    Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

    1 godz 10 min Łatwy
  • Warzywa nadziewane mięsnym bukietem smaków

    Warzywa nadziewane mięsnym bukietem smaków

    1 godz 15 min Łatwy
  • Gryczana kasza z mięsem, warzywami i goździkami

    Gryczana kasza z mięsem, warzywami i goździkami

    1 godz 11 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu