Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa buraczkowa z soczewicą

0
148 min
Średni

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 g
Ziemniaki
150 g
Marchewka
50 g
Soczewica zielona
150 ml
Śmietana 12%
2 
Liść laurowy
5 kulek
Ziele angielskie
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
22 g
Tłuszcze
11.92 g
Wartość energetyczna
458.5 kcal
Węglowodany
14.83 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

148 min
Krok 1
60 min
Soczewicę płuczemy, a następnie zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na godzinę.
Krok 2
30 min
Po tym czasie odcedzamy ją i przekładamy do garnka. Zalewamy wrzącym wywarem. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
Krok 3
45 min
Dodajemy obrane, opłukane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, a po 2-3 minutach także startą na grubych oczkach marchewkę. Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, wlewamy krajankę buraczkową. Gotujemy kolejne 3-4 minut.
Krok 4
10 min
Do śmietany wlewamy ok. 100 ml gorącego wywaru, mieszamy i miksturę dodajemy do zupy. Gdy się zagotuje, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy odrobiną pieprzu.
Krok 5
3 min
Zupę rozlewamy na talerze. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Zupa buraczkowa z soczewicą

Krok 1 z 5

Soczewicę płuczemy, a następnie zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na godzinę.

Zupa buraczkowa z soczewicą

Krok 2 z 5

Po tym czasie odcedzamy ją i przekładamy do garnka. Zalewamy wrzącym wywarem. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.

Zupa buraczkowa z soczewicą

Krok 3 z 5

Dodajemy obrane, opłukane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, a po 2-3 minutach także startą na grubych oczkach marchewkę. Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, wlewamy krajankę buraczkową. Gotujemy kolejne 3-4 minut.

Zupa buraczkowa z soczewicą

Krok 4 z 5

Do śmietany wlewamy ok. 100 ml gorącego wywaru, mieszamy i miksturę dodajemy do zupy. Gdy się zagotuje, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy odrobiną pieprzu.

Zupa buraczkowa z soczewicą

Krok 5 z 5

Zupę rozlewamy na talerze. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Gęsta, pożywna zupa z soczewicą i nową Krajanką buraczkową Winiary jest bardzo intensywna w smaku i na pewno rozgrzeje każdego domownika. Zupa buraczkowa z soczewicą sprawdzi się nie tylko podczas zimowych chłodów, w lecie możesz podawać ją w formie chłodnika. Zupę możesz podawać z grzankami lub pajdą świeżego chleba.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika