Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gęsta, pożywna zupa z soczewicą i nową Krajanką buraczkową Winiary jest bardzo intensywna w smaku i na pewno rozgrzeje każdego domownika. Zupa buraczkowa z soczewicą sprawdzi się nie tylko podczas zimowych chłodów, w lecie możesz podawać ją w formie chłodnika. Zupę możesz podawać z grzankami lub pajdą świeżego chleba.
Przygotowanie
148 min
Krok 1
60 min
Soczewicę płuczemy, a następnie zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na godzinę.
Krok 2
30 min
Po tym czasie odcedzamy ją i przekładamy do garnka. Zalewamy wrzącym wywarem. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
Krok 3
45 min
Dodajemy obrane, opłukane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, a po 2-3 minutach także startą na grubych oczkach marchewkę. Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, wlewamy krajankę buraczkową. Gotujemy kolejne 3-4 minut.
Krok 4
10 min
Do śmietany wlewamy ok. 100 ml gorącego wywaru, mieszamy i miksturę dodajemy do zupy. Gdy się zagotuje, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy odrobiną pieprzu.
Krok 5
3 min
Zupę rozlewamy na talerze. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Krok 1
z
5
Soczewicę płuczemy, a następnie zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na godzinę.
Krok 2
z
5
Po tym czasie odcedzamy ją i przekładamy do garnka. Zalewamy wrzącym wywarem. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
Krok 3
z
5
Dodajemy obrane, opłukane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, a po 2-3 minutach także startą na grubych oczkach marchewkę. Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, wlewamy krajankę buraczkową. Gotujemy kolejne 3-4 minut.
Krok 4
z
5
Do śmietany wlewamy ok. 100 ml gorącego wywaru, mieszamy i miksturę dodajemy do zupy. Gdy się zagotuje, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy odrobiną pieprzu.
Krok 5
z
5
Zupę rozlewamy na talerze. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0