Zupa buraczkowa z soczewicą
148min
Średni
400 g
Ziemniaki
150 g
Marchewka
50 g
Soczewica zielona
150 ml
Śmietana 12%
2
Liść laurowy
5 kulek
Ziele angielskie
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Natka pietruszki
.
Wartości odżywcze
Białko
22 g
Tłuszcze
11.92 g
Wartość energetyczna
458.5 kcal
Węglowodany
14.83 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
148 min
Krok 1
60 min
Soczewicę płuczemy, a następnie zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na godzinę.
Krok 2
30 min
Po tym czasie odcedzamy ją i przekładamy do garnka. Zalewamy wrzącym wywarem. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
Krok 3
45 min
Dodajemy obrane, opłukane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, a po 2-3 minutach także startą na grubych oczkach marchewkę. Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, wlewamy krajankę buraczkową. Gotujemy kolejne 3-4 minut.
Krok 4
10 min
Do śmietany wlewamy ok. 100 ml gorącego wywaru, mieszamy i miksturę dodajemy do zupy. Gdy się zagotuje, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy odrobiną pieprzu.
Krok 5
3 min
Zupę rozlewamy na talerze. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Gęsta, pożywna zupa z soczewicą i nową Krajanką buraczkową Winiary jest bardzo intensywna w smaku i na pewno rozgrzeje każdego domownika. Zupa buraczkowa z soczewicą sprawdzi się nie tylko podczas zimowych chłodów, w lecie możesz podawać ją w formie chłodnika. Zupę możesz podawać z grzankami lub pajdą świeżego chleba.
Komentarze 0