Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa buraczkowa z soczewicą

Zupa buraczkowa z soczewicą

(0)
2 godz 28 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest BERNADETTAP

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  l
Bulion warzywny WINIARY
400  g
Ziemniaki
150  g
Marchewka
50  g
Soczewica zielona
150  ml
Śmietana 12%
2 
Liść laurowy
5  kulek
Ziele angielskie
trochę
Pieprz
trochę
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22 g
Tłuszcze
11.92 g
Wartość energetyczna
458.5 kcal
Węglowodany
14.83 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gęsta, pożywna zupa z soczewicą i nową Krajanką buraczkową Winiary jest bardzo intensywna w smaku i na pewno rozgrzeje każdego domownika. Zupa buraczkowa z soczewicą sprawdzi się nie tylko podczas zimowych chłodów, w lecie możesz podawać ją w formie chłodnika. Zupę możesz podawać z grzankami lub pajdą świeżego chleba.

Przygotowanie

148 min
  • Krok 1

    60 min
    Soczewicę płuczemy, a następnie zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na godzinę.
  • Krok 2

    30 min
    Po tym czasie odcedzamy ją i przekładamy do garnka. Zalewamy wrzącym wywarem. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
  • Krok 3

    45 min
    Dodajemy obrane, opłukane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, a po 2-3 minutach także startą na grubych oczkach marchewkę. Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, wlewamy krajankę buraczkową. Gotujemy kolejne 3-4 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Do śmietany wlewamy ok. 100 ml gorącego wywaru, mieszamy i miksturę dodajemy do zupy. Gdy się zagotuje, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy odrobiną pieprzu.
  • Krok 5

    3 min
    Zupę rozlewamy na talerze. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Zupa buraczkowa z soczewicą

Krok 1 z 5

Soczewicę płuczemy, a następnie zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na godzinę.

Zupa buraczkowa z soczewicą

Krok 2 z 5

Po tym czasie odcedzamy ją i przekładamy do garnka. Zalewamy wrzącym wywarem. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.

Zupa buraczkowa z soczewicą

Krok 3 z 5

Dodajemy obrane, opłukane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, a po 2-3 minutach także startą na grubych oczkach marchewkę. Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, wlewamy krajankę buraczkową. Gotujemy kolejne 3-4 minut.

Zupa buraczkowa z soczewicą

Krok 4 z 5

Do śmietany wlewamy ok. 100 ml gorącego wywaru, mieszamy i miksturę dodajemy do zupy. Gdy się zagotuje, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy odrobiną pieprzu.

Zupa buraczkowa z soczewicą

Krok 5 z 5

Zupę rozlewamy na talerze. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

Polecane przepisy

  • Owsianka z owocami lasu

    Owsianka z owocami lasu

    20 min Łatwy
  • Łazanki z kapustą i kiełbasą

    Łazanki z kapustą i kiełbasą

    38 min Łatwy
  • Chłopski garnek z kiełbasą

    Chłopski garnek z kiełbasą

    1 godz Łatwy
  • Kapusta biała zasmażana

    Kapusta biała zasmażana

    30 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu