Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Mięso

Przepisy na zimowe dania

Gdy nadchodzą chłodne dni, chętnie sięgamy po rozgrzewające i dodające energii potrawy. Co warto przyrządzić na zimowy obiad?

Przepisy 276

Soczyste żeberka

Soczyste żeberka

70 ze 100
1 godz 12 min Łatwy
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

50 ze 100
1 godz Łatwy
Pieczona brukselka z orzechami (którą pokochasz!)

Pieczona brukselka z orzechami (którą pokochasz!)

1 godz 13 min Łatwy
Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą

60 ze 100
35 min Łatwy
Gulasz z indyka

Gulasz z indyka

60 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

55 ze 100
1 godz Średni
Murzynek z jabłkami

Murzynek z jabłkami

55 min Łatwy
Filet z ryby smażony w panierce

Filet z ryby smażony w panierce

45 ze 100
25 min Łatwy
Zupa z soczewicą

Zupa z soczewicą

1 godz 45 min Łatwy
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

65 ze 100
8 godz 35 min Średni
Smażone udka z kurczaka

Smażone udka z kurczaka

25 ze 100
1 godz 10 min Łatwy
Gulasz z serc drobiowych w sosie koperkowym

Gulasz z serc drobiowych w sosie koperkowym

30 ze 100
40 min Łatwy
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym

45 ze 100
50 min Łatwy
Zupa pieczarkowa z makaronem

Zupa pieczarkowa z makaronem

1 godz 5 min Łatwy
Penne z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Penne z mozzarellą i suszonymi pomidorami

95 ze 100
40 min Łatwy
Mini lasagne z mozzarellą i bazylią

Mini lasagne z mozzarellą i bazylią

60 ze 100
1 godz 30 min Łatwy
Placek z cukinii

Placek z cukinii

40 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

90 ze 100
18 min Łatwy
Sernik domowy

Sernik domowy

2 godz 15 min Łatwy
Sałatka makaronowa z jajkiem i szynką

Sałatka makaronowa z jajkiem i szynką

23 min Łatwy
Pierś z kurczaka z ananasem i serem żółtym

Pierś z kurczaka z ananasem i serem żółtym

60 ze 100
45 min Łatwy
Kiełbasa śląska z cebulką

Kiełbasa śląska z cebulką

30 ze 100
42 min Łatwy
Zupa grochowa z karkówką i kiełbasą

Zupa grochowa z karkówką i kiełbasą

45 min Łatwy
Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny

1 godz 35 min Łatwy
Krupnik rodzinna zupa WINIARY

Krupnik rodzinna zupa WINIARY

15 min Łatwy
Krupnik z kaszą bulgur

Krupnik z kaszą bulgur

35 min Łatwy
Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

31 min Łatwy
Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

60 ze 100
40 min Łatwy
Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

50 ze 100
47 min Łatwy
Żurek wiejski z białą kiełbasą

Żurek wiejski z białą kiełbasą

55 min Łatwy
Falafele

Falafele

95 ze 100
43 min Łatwy
Prosta zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Prosta zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

55 ze 100
1 godz 14 min Średni
Penne z kurczakiem i pieczarkami

Penne z kurczakiem i pieczarkami

55 ze 100
1 godz 5 min Łatwy
Zapiekanka z tortellini i szynką

Zapiekanka z tortellini i szynką

85 ze 100
42 min Łatwy
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami

80 ze 100
52 min Łatwy
Chili sin carne

Chili sin carne

95 ze 100
21 min Łatwy
Kotleciki z gotowanych ziemniaków

Kotleciki z gotowanych ziemniaków

80 ze 100
40 min Łatwy
Zupa krem z pora i serka topionego

Zupa krem z pora i serka topionego

43 min Łatwy
Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy

Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy

15 min Łatwy
Jajka w koszulkach (jajka poche)

Jajka w koszulkach (jajka poche)

12 min Łatwy
Jajka faszerowane z pieczarkami

Jajka faszerowane z pieczarkami

35 min Łatwy
Grochówka wojskowa

Grochówka wojskowa

35 min Łatwy
Kurczak pieczony w całości z warzywami

Kurczak pieczony w całości z warzywami

50 ze 100
2 godz 20 min Łatwy
Udka pieczone na patelni

Udka pieczone na patelni

70 ze 100
1 godz 27 min Łatwy
Udka kurczaka pieczone z ziemniakami w rękawie

Udka kurczaka pieczone z ziemniakami w rękawie

70 ze 100
1 godz 27 min Łatwy
Schab duszony w sosie

Schab duszony w sosie

40 ze 100
36 min Łatwy
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

30 min Łatwy
Sałatka z jajek i ogórka kiszonego

Sałatka z jajek i ogórka kiszonego

25 min Łatwy
Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

20 min Łatwy
Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

1 godz 55 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Gęste, sycące zupy 

Zima to idealny czas na przygotowywanie gęstych, doskonale rozgrzewających zup. Niewątpliwie należy do nich krem z dyni, który dzięki dodatkowi świeżego imbiru nabiera wyrazistego smaku z pikantną nutą egzotyki. W ponure popołudnia warto sięgnąć po aromatyczną, wielokolorową zupę cygańską, pełną chrupiących warzyw, zielonej natki pietruszki i kawałków wędzonego boczku sprawiającego, że danie jest sycące i niezwykle aromatyczne. Do wielu przepysznych zup wprost idealnych na zimowe obiady należą tradycyjny rosół z dużą ilością włoszczyzny, delikatny krupnik pachnący suszonymi grzybami, sycąca zupa gulaszowa albo pikantne minestrone. 

Pyszne dania jednogarnkowe 

Dania jednogarnkowe należą do potraw, których przygotowanie jest łatwe i mało czasochłonne. Wystarczy zachować odpowiednią kolejność dodawania poszczególnych składników, pamiętać o przyprawach oraz mieszaniu, żeby nic nie przywarło do dna naczynia, a reszta zrobi się sama. Idealnymi potrawami, które doskonale rozgrzeją nawet w najzimniejsze wieczory, są gulasze z warzywami, bigosy, leczo czy pikantny strogonow. Do przygotowania dań jednogarnkowych najczęściej używa się warzyw zbieranych na jesień: jak dynie, bakłażany, cukinie, papryki czy ostatnie w sezonie pomidory. Gorący posiłek najlepiej smakuje z dodatkiem wybranej kaszy, ryżu lub kromek świeżego pieczywa. 

Trochę egzotyki w zimowe dni 

Wiele dań pochodzących z innych kontynentów nie tylko ma właściwości rozgrzewające i dodające energii, lecz także budzi miłe wspomnienia upalnych, letnich dni. Gdy za oknem szaleje zawierucha, wszystkim domownikom na pewno posmakuje pikantne chili con carne będące narodowym daniem meksykańskim. Mielone mięso wołowe, aromatyczna passata, cebula, fasolka, kukurydza, papryki i mnóstwo charakterystycznych przypraw (kolendra, chili, kumin) tworzą niesamowity smak, sprawiając, że nie sposób przejść koło garnka z chili con carne obojętnie. Równie sycące są popularna na Bliskim Wschodzie zupa z soczewicy i kiełbasy, hiszpańska paella z owocami morza, rozgrzewające curry z wołowiną czy niezwykle aromatyczny japoński rosół – ramen. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu