Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków
Dodaj do CookBook

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

(0)
1 godz 18 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY Italia Sos Serowo-pieczarkowy
800  g
Mięso mielone z kurczaka
800  g
Ziemniaki
3 
Cebula
600  g
Pieczarki
150  g
Ser edamski
50  ml
Śmietana 36%
4  łyżeczek
Oliwa z oliwek
8  łyżek
Białe wino
1  pęczek
Pietruszka
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
37.4 g
Wartość energetyczna
711.7 kcal
Tłuszcze
36 g
Białko
56.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Warstwowa zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków - która ma w sobie wszystko to, co Tygrysy lubią najbardziej: mielone mięso z kurczaka w białym winie, podsmażane z cebulą i pieczarkami, plasterki ziemniaków oraz przepyszny Sos serowo-pieczarkowy z natką pietruszki Italia (na śmietance). Wszystko to układamy warstwami, polewając sosem, posypujemy z wierzchu tartym żółtym serem. Porcje zapiekanki podajemy udekorowane natką pietruszki, w towarzystwie sałaty z winegretem lub sałatki z pomidorów.

Przygotowanie

78 min
  • Krok 1

    10 min
    Drobiowe mięso mielone smaż na rozgrzanym oleju.
  • Krok 2

    5 min
    Pod koniec smażenia skrop suto winem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a następnie dodaj grubo pokrojoną natkę pietruszki.
  • Krok 3

    5 min
    Ziemniaki pokrój w plasterki nie grubsze niż 0,5 cm.
  • Krok 4

    5 min
    Obierz cebulę, pokrój w cienkie półplasterki i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  • Krok 5

    5 min
    Pieczarki umyj i pokrój w plasterki, dodaj do cebuli.
  • Krok 6

    1 min
    Następnie dodaj usmażone mięso i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 7

    5 min
    Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty często mieszając.
  • Krok 8

    2 min
    Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 9

    5 min
    W naczyniu żaroodpornym lub płaskiej blaszce do pieczenia ułóż warstwę z połowy pokrojonych ziemniaków, na którą rozłożysz połowę mięsa z cebulą i pieczarkami.
  • Krok 10

    2 min
    Mięso polej połową sosu.
  • Krok 11

    3 min
    Na sos z mięsem ułóż warstwę pozostałych ziemniaków i na to warstwę pozostałego mięsa. Całość polej sosem i posyp suto startym serem.
  • Krok 12

    30 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Po zrumienieniu zapiekanki, zmniejsz temperaturę do 130°C. Całość piecz przez 20-30 minut.
Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

Krok 1 z 12

Drobiowe mięso mielone smaż na rozgrzanym oleju.

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

Krok 2 z 12

Pod koniec smażenia skrop suto winem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a następnie dodaj grubo pokrojoną natkę pietruszki.

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

Krok 3 z 12

Ziemniaki pokrój w plasterki nie grubsze niż 0,5 cm.

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

Krok 4 z 12

Obierz cebulę, pokrój w cienkie półplasterki i zeszklij na rozgrzanym oleju.

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

Krok 5 z 12

Pieczarki umyj i pokrój w plasterki, dodaj do cebuli.

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

Krok 6 z 12

Następnie dodaj usmażone mięso i dokładnie wymieszaj.

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

Krok 7 z 12

Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty często mieszając.

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

Krok 8 z 12

Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

Krok 9 z 12

W naczyniu żaroodpornym lub płaskiej blaszce do pieczenia ułóż warstwę z połowy pokrojonych ziemniaków, na którą rozłożysz połowę mięsa z cebulą i pieczarkami.

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

Krok 10 z 12

Mięso polej połową sosu.

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

Krok 11 z 12

Na sos z mięsem ułóż warstwę pozostałych ziemniaków i na to warstwę pozostałego mięsa. Całość polej sosem i posyp suto startym serem.

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

Krok 12 z 12

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Po zrumienieniu zapiekanki, zmniejsz temperaturę do 130°C. Całość piecz przez 20-30 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Jesień
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnia włoska
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Pełny posiłek
  • Pieczenie
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wiosna
  • Ziemniaki
  • Zima
  • Z mięsem
  • Z piekarnika
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prosta zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

    Prosta zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

    1 godz 14 min Średni
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

    Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

    1 godz 10 min Łatwy
  • Zapiekanka z tortellini i szynką

    Zapiekanka z tortellini i szynką

    42 min Łatwy
  • ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI I MAKARONEM

    ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI I MAKARONEM

    1 godz 18 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu