Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

0
78 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800 g
Mięso mielone z kurczaka
800 g
Ziemniaki
3 
Cebula
600 g
Pieczarki
150 g
Ser edamski
50 ml
Śmietana 36%
4 łyżeczek
Oliwa z oliwek
8 łyżek
Białe wino
1 pęczek
Pietruszka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
36.02 g
Białko
56.65 g
Wartość energetyczna
711.71 kcal
Węglowodany
37.43 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

78 min
Krok 1
10 min
Drobiowe mięso mielone smaż na rozgrzanym oleju.
Krok 2
5 min
Pod koniec smażenia skrop suto winem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a następnie dodaj grubo pokrojoną natkę pietruszki.
Krok 3
5 min
Ziemniaki pokrój w plasterki nie grubsze niż 0,5 cm.
Krok 4
5 min
Obierz cebulę, pokrój w cienkie półplasterki i zeszklij na rozgrzanym oleju.
Krok 5
5 min
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki, dodaj do cebuli.
Krok 6
1 min
Następnie dodaj usmażone mięso i dokładnie wymieszaj.
Krok 7
5 min
Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty często mieszając.
Krok 8
2 min
Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.
Krok 9
5 min
W naczyniu żaroodpornym lub płaskiej blaszce do pieczenia ułóż warstwę z połowy pokrojonych ziemniaków, na którą rozłożysz połowę mięsa z cebulą i pieczarkami.
Krok 10
2 min
Mięso polej połową sosu.
Krok 11
3 min
Na sos z mięsem ułóż warstwę pozostałych ziemniaków i na to warstwę pozostałego mięsa. Całość polej sosem i posyp suto startym serem.
Krok 12
30 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Po zrumienieniu zapiekanki, zmniejsz temperaturę do 130°C. Całość piecz przez 20-30 minut.
Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

Krok 1 z 12

Drobiowe mięso mielone smaż na rozgrzanym oleju.

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

Krok 2 z 12

Pod koniec smażenia skrop suto winem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a następnie dodaj grubo pokrojoną natkę pietruszki.

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

Krok 3 z 12

Ziemniaki pokrój w plasterki nie grubsze niż 0,5 cm.

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

Krok 4 z 12

Obierz cebulę, pokrój w cienkie półplasterki i zeszklij na rozgrzanym oleju.

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

Krok 5 z 12

Pieczarki umyj i pokrój w plasterki, dodaj do cebuli.

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

Krok 6 z 12

Następnie dodaj usmażone mięso i dokładnie wymieszaj.

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

Krok 7 z 12

Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty często mieszając.

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

Krok 8 z 12

Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

Krok 9 z 12

W naczyniu żaroodpornym lub płaskiej blaszce do pieczenia ułóż warstwę z połowy pokrojonych ziemniaków, na którą rozłożysz połowę mięsa z cebulą i pieczarkami.

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

Krok 10 z 12

Mięso polej połową sosu.

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

Krok 11 z 12

Na sos z mięsem ułóż warstwę pozostałych ziemniaków i na to warstwę pozostałego mięsa. Całość polej sosem i posyp suto startym serem.

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

Krok 12 z 12

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Po zrumienieniu zapiekanki, zmniejsz temperaturę do 130°C. Całość piecz przez 20-30 minut.

Warstwowa zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków - która ma w sobie wszystko to, co Tygrysy lubią najbardziej: mielone mięso z kurczaka w białym winie, podsmażane z cebulą i pieczarkami, plasterki ziemniaków oraz przepyszny Sos serowo-pieczarkowy z natką pietruszki Italia (na śmietance). Wszystko to układamy warstwami, polewając sosem, posypujemy z wierzchu tartym żółtym serem. Porcje zapiekanki podajemy udekorowane natką pietruszki, w towarzystwie sałaty z winegretem lub sałatki z pomidorów.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika