Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kluski lane na mleku
Dodaj do CookBook

Kluski lane na mleku

(17)
20 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  szklanek
Mleko
2 
Jajko
40  g
Mąka pszenna
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
26.4 g
Wartość energetyczna
245.5 kcal
Tłuszcze
8.4 g
Białko
15.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Prawie każdy z nas zna to danie ze swojego dzieciństwa. Przygotowywały je mamy i babcie. Ta forma zupy mlecznej smakuje dzieciakom w swojej podstawowej postaci, ale można dodać do niej na przykład miód. Dzięki temu jest bardziej jak deser. Czasem warto przypomnieć sobie smaki dzieciństwa i zarazić nimi kolejne pokolenia!

Lane kluski z jajek i mąki pszennej stanowią ciekawą alternatywę dla innych dań. Okazują się interesującym zastępstwem dla ryżu i makaronów w różnych zupach: pomidorowej czy w rosole. Kluski można wykorzystać równie dobrze jako dodatek do drugiego dania. Ten banalny przepis powinien znać każdy początkujący kucharz.

Całość zajmie dosłownie kilka chwil. Na początek przesiej mąkę i wsyp ją do dzbanuszka lub innego niewielkiego naczynia. Dodaj do niej jajko i wymieszaj. Wyrabiaj łyżką tak długo, aż ciasto zacznie wytwarzać pęcherzyki. 2 szklanki mleka i 1 szklankę wody wlej do rondelka i zagotuj. Lekko osól. Kiedy mleko zacznie się gotować, wylewaj do niego ciasto cienkim strumieniem z dzbanuszka. Zamieszaj zupę i zagotuj.

Tak samo wygląda proces tworzenia klusek do innych zup. Jeśli mają to być po prostu kluski zastępujące ryż lub makaron w drugim daniu, wlewaj je do wrzącej wody. Pamiętaj o odpowiednich proporcjach jajka i mąki!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę przesiać, wsypać do dzbanuszka, dodać jajo, wymieszać i wyrobić łyżką do momentu aż zaczną się tworzyć pęcherzyki.
  • Krok 2

    8 min
    Do mleka dodać 1 szklankę wody, zagotować, osolić.
  • Krok 3

    2 min
    Na gotujące się mleko wlewać cienkim strumieniem ciasto z dzbanuszka, zamieszać i zagotować.
Kluski lane na mleku

Krok 1 z 3

Mąkę przesiać, wsypać do dzbanuszka, dodać jajo, wymieszać i wyrobić łyżką do momentu aż zaczną się tworzyć pęcherzyki.

Kluski lane na mleku

Krok 2 z 3

Do mleka dodać 1 szklankę wody, zagotować, osolić.

Kluski lane na mleku

Krok 3 z 3

Na gotujące się mleko wlewać cienkim strumieniem ciasto z dzbanuszka, zamieszać i zagotować.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

3.9 z 5
3.875
Wszystkich ocen: 8
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
88
55
11
00
00
22

Opinie

5

Małgorzata

Kilkakrotnie znalazłam bardzo przydatne przepisy, dziękuję ♥️ Mam pytanie, czy na stronie są przepisy na potrawy przy insulinooporności?
Anonim (niezweryfikowany) 01/29/2024-08:36 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/02/2024-12:54 CET
Małgorzato, cieszymy się, że lubisz nasze przepisy. Staramy się, żeby nie zabrakło tu inspiracji i ciekawych przepisów dla fanów gotowania i jedzenia oczywiście. Jeśli chodzi o insulinooporność to nie mamy osobnej kategorii, ale znajdziesz u nas pomysły na wegetariańskie, wegańskie oraz lekko strawne dania. Mamy też przepisy na potrawy z produktami zbożowymi, które w większości przypadków możesz zamienić na ich pełnoziarniste odpowiedniki.
4

JAŚMINA

Kluski lane to moja ulubione śniadanie z dzieciństwa robione przez moją mamę.
Anonim (niezweryfikowany) 04/26/2023-06:33 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/02/2024-12:47 CET
JAŚMINA, mamy wiedzą, co dobre 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Brunch
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Śniadanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wiosna
  • Zima
  • Z jajkami
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kluski kładzione z kaszy manny

    Kluski kładzione z kaszy manny

    23 min Łatwy
  • Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

    Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

    29 min Łatwy
  • Kluski leniwe z ziemniakami

    Kluski leniwe z ziemniakami

    1 godz 2 min Łatwy
  • Kluski z papieru ryżowego z pastą Teriyaki WINIARY

    Kluski z papieru ryżowego z pastą Teriyaki WINIARY

    30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu