
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Lane kluski na mleku

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Lane kluski z jajek i mąki pszennej stanowią ciekawą alternatywę dla innych dań. Okazują się interesującym zastępstwem dla ryżu i makaronów w różnych zupach: pomidorowej czy w rosole. Kluski można wykorzystać równie dobrze jako dodatek do drugiego dania. Ten banalny przepis powinien znać każdy początkujący kucharz.
Całość zajmie dosłownie kilka chwil. Na początek przesiej mąkę i wsyp ją do dzbanuszka lub innego niewielkiego naczynia. Dodaj do niej jajko i wymieszaj. Wyrabiaj łyżką tak długo, aż ciasto zacznie wytwarzać pęcherzyki. 2 szklanki mleka i 1 szklankę wody wlej do rondelka i zagotuj. Lekko osól. Kiedy mleko zacznie się gotować, wylewaj do niego ciasto cienkim strumieniem z dzbanuszka. Zamieszaj zupę i zagotuj.
Tak samo wygląda proces tworzenia klusek do innych zup. Jeśli mają to być po prostu kluski zastępujące ryż lub makaron w drugim daniu, wlewaj je do wrzącej wody. Pamiętaj o odpowiednich proporcjach jajka i mąki!
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
8 minKrok 3
2 min
Krok 1 z 3
Mąkę przesiać, wsypać do dzbanuszka, dodać jajo, wymieszać i wyrobić łyżką do momentu aż zaczną się tworzyć pęcherzyki.

Krok 2 z 3
Do mleka dodać 1 szklankę wody, zagotować, osolić.

Krok 3 z 3
Na gotujące się mleko wlewać cienkim strumieniem ciasto z dzbanuszka, zamieszać i zagotować.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0