Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Prawie każdy z nas zna to danie ze swojego dzieciństwa. Przygotowywały je mamy i babcie. Ta forma zupy mlecznej smakuje dzieciakom w swojej podstawowej postaci, ale można dodać do niej na przykład miód. Dzięki temu jest bardziej jak deser. Czasem warto przypomnieć sobie smaki dzieciństwa i zarazić nimi kolejne pokolenia!
Lane kluski z jajek i mąki pszennej stanowią ciekawą alternatywę dla innych dań. Okazują się interesującym zastępstwem dla ryżu i makaronów w różnych zupach: pomidorowej czy w rosole. Kluski można wykorzystać równie dobrze jako dodatek do drugiego dania. Ten banalny przepis powinien znać każdy początkujący kucharz.
Całość zajmie dosłownie kilka chwil. Na początek przesiej mąkę i wsyp ją do dzbanuszka lub innego niewielkiego naczynia. Dodaj do niej jajko i wymieszaj. Wyrabiaj łyżką tak długo, aż ciasto zacznie wytwarzać pęcherzyki. 2 szklanki mleka i 1 szklankę wody wlej do rondelka i zagotuj. Lekko osól. Kiedy mleko zacznie się gotować, wylewaj do niego ciasto cienkim strumieniem z dzbanuszka. Zamieszaj zupę i zagotuj.
Tak samo wygląda proces tworzenia klusek do innych zup. Jeśli mają to być po prostu kluski zastępujące ryż lub makaron w drugim daniu, wlewaj je do wrzącej wody. Pamiętaj o odpowiednich proporcjach jajka i mąki!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Mąkę przesiać, wsypać do dzbanuszka, dodać jajo, wymieszać i wyrobić łyżką do momentu aż zaczną się tworzyć pęcherzyki.
Krok 2
8 min
Do mleka dodać 1 szklankę wody, zagotować, osolić.
Krok 3
2 min
Na gotujące się mleko wlewać cienkim strumieniem ciasto z dzbanuszka, zamieszać i zagotować.
Krok 1
z
3
Mąkę przesiać, wsypać do dzbanuszka, dodać jajo, wymieszać i wyrobić łyżką do momentu aż zaczną się tworzyć pęcherzyki.
Krok 2
z
3
Do mleka dodać 1 szklankę wody, zagotować, osolić.
Krok 3
z
3
Na gotujące się mleko wlewać cienkim strumieniem ciasto z dzbanuszka, zamieszać i zagotować.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
J
JAŚMINA
Kluski lane to moja ulubione śniadanie z dzieciństwa robione przez moją mamę.
Komentarze 1