Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lane kluski na mleku

0
20 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 szklanek
Mleko
2 
Jajko
40 g
Mąka pszenna
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.89 g
Węglowodany
26.32 g
Tłuszcze
13.37 g
Wartość energetyczna
291.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiać, wsypać do dzbanuszka, dodać jajo, wymieszać i wyrobić łyżką do momentu aż zaczną się tworzyć pęcherzyki.
Krok 2
8 min
Do mleka dodać 1 szklankę wody, zagotować, osolić.
Krok 3
2 min
Na gotujące się mleko wlewać cienkim strumieniem ciasto z dzbanuszka, zamieszać i zagotować.
Lane kluski na mleku

Krok 1 z 3

Mąkę przesiać, wsypać do dzbanuszka, dodać jajo, wymieszać i wyrobić łyżką do momentu aż zaczną się tworzyć pęcherzyki.

Lane kluski na mleku

Krok 2 z 3

Do mleka dodać 1 szklankę wody, zagotować, osolić.

Lane kluski na mleku

Krok 3 z 3

Na gotujące się mleko wlewać cienkim strumieniem ciasto z dzbanuszka, zamieszać i zagotować.

Prawie każdy z nas zna to danie ze swojego dzieciństwa. Przygotowywały je mamy i babcie. Ta forma zupy mlecznej smakuje dzieciakom w swojej podstawowej postaci, ale można dodać do niej na przykład miód. Dzięki temu jest bardziej jak deser. Czasem warto przypomnieć sobie smaki dzieciństwa i zarazić nimi kolejne pokolenia!

Lane kluski z jajek i mąki pszennej stanowią ciekawą alternatywę dla innych dań. Okazują się interesującym zastępstwem dla ryżu i makaronów w różnych zupach: pomidorowej czy w rosole. Kluski można wykorzystać równie dobrze jako dodatek do drugiego dania. Ten banalny przepis powinien znać każdy początkujący kucharz.

Całość zajmie dosłownie kilka chwil. Na początek przesiej mąkę i wsyp ją do dzbanuszka lub innego niewielkiego naczynia. Dodaj do niej jajko i wymieszaj. Wyrabiaj łyżką tak długo, aż ciasto zacznie wytwarzać pęcherzyki. 2 szklanki mleka i 1 szklankę wody wlej do rondelka i zagotuj. Lekko osól. Kiedy mleko zacznie się gotować, wylewaj do niego ciasto cienkim strumieniem z dzbanuszka. Zamieszaj zupę i zagotuj.

Tak samo wygląda proces tworzenia klusek do innych zup. Jeśli mają to być po prostu kluski zastępujące ryż lub makaron w drugim daniu, wlewaj je do wrzącej wody. Pamiętaj o odpowiednich proporcjach jajka i mąki!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika