Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 35

Zapiekanki z serem – powszechnie lubiany przysmak 

Żółty ser pod wpływem temperatury zmienia swoją konsystencję – topi się, staje się rozciągliwy, sprężysty i… pyszny! Nic więc dziwnego, że jest chętnie dodawany do zapiekanek. Jakie zapiekanki z serem możemy przygotować? Właściwie trudno sobie wyobrazić zapiekanki bez sera! Nie ma znaczenia, czy mamy tu na myśli zapiekanki przygotowane na bazie pieczywa, czy zapiekanki makaronowe – ser jest obowiązkowym składnikiem każdej z nich. Sprawdź nasze przepisy na zapiekanki z serem i zdecyduj, które połączenie składników będzie ci najbardziej odpowiadać. 

Zapiekanki z serem i pieczywem 

Prostą zapiekankę z serem i pieczywem przygotujesz z różnego rodzaju pieczywa: bułek, kromek chleba, bagietki, ciabatty. To bardzo prosty i szybki przepis. Do takiej zapiekanki wystarczy wybrać dodatki – może to być dowolna wędlina, pieczarki, pomidory (najlepiej smakują koktajlowe, które pod wpływem temperatury wzmacniają swoją słodką nutę smakową) i oczywiście ser. Możesz dodać też sos pomidorowy lub zwykły keczup. Całość wystarczy wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika – i zapiekanki z serem gotowe! 

Makaronowe zapiekanki z serem 

Ser pojawia się też w zapiekankach makaronowych. Przepisy na makaronowe zapiekanki z serem różnią się pod względem dodatków, zawsze jednak zawierają makaron i ser. Makaron może mieć różny kształt, gotuje się go al dente, miesza z wybranymi składnikami (pieczarkami, papryką, brokułem, podsmażoną piersią z kurczaka, rybą – wybór jest naprawdę ogromny), zalewa sosem, zwykle na bazie śmietany, posypuje serem i wkłada do piekarnika. Całość zapieka się przez kilkanaście, kilkadziesiąt minut i serwuje jeszcze ciepłą. Przygotowując makaronową zapiekankę z serem, zwróć uwagę, by nie przypiec wierzchniej warstwy sera za bardzo. Żeby tego uniknąć, możesz wstawić do piekarnika zapiekankę bez sera i posypać ją z wierzchu tym składnikiem dopiero w połowie zapiekania – ser na pewno zdąży się rozpuścić, ale się nie przypali.