Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka ziemniaczana

0
39 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600 g
Ziemniaki
1 
Cebula
1 łyżka
Masło
50 g
Ser edamski
27 g
Winiary Sos pieczeniowy jasny kontenerek
200 g
Śmietana 18%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.27 g
Węglowodany
25.87 g
Tłuszcze
17.15 g
Wartość energetyczna
287.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

39 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Wrzuć do posolonej wody. Gotuj przez 10 minut, odsącz.
Krok 2
2 min
Cebulę obierz i pokrój w plasterki.
Krok 3
1 min
Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem.
Krok 4
1 min
Dokładnie wymieszaj śmietankę z Sosem pieczeniowym jasny WINIARY.
Krok 5
5 min
Plastry ziemniaków i cebuli układaj na przemian warstwami w naczyniu żaroodpornym. Na koniec zalej je śmietanką połączoną z sosem i posyp startym żółtym serem.
Krok 6
20 min
Zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Krok 7
0 min
Po upieczeniu wyłóż na talerze. Kawałki zapiekanki możesz udekorować listkami bazylii.
Zapiekanka ziemniaczana

Krok 1 z 7

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Wrzuć do posolonej wody. Gotuj przez 10 minut, odsącz.

Zapiekanka ziemniaczana

Krok 2 z 7

Cebulę obierz i pokrój w plasterki.

Zapiekanka ziemniaczana

Krok 3 z 7

Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem.

Zapiekanka ziemniaczana

Krok 4 z 7

Dokładnie wymieszaj śmietankę z Sosem pieczeniowym jasny WINIARY.

Zapiekanka ziemniaczana

Krok 5 z 7

Plastry ziemniaków i cebuli układaj na przemian warstwami w naczyniu żaroodpornym. Na koniec zalej je śmietanką połączoną z sosem i posyp startym żółtym serem.

Zapiekanka ziemniaczana

Krok 6 z 7

Zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Zapiekanka ziemniaczana

Krok 7 z 7

Po upieczeniu wyłóż na talerze. Kawałki zapiekanki możesz udekorować listkami bazylii.

Zapiekanka ziemniaczana z cebulą, to doskonała alternatywa dla ziemniaków z wody. Połączona z Sosem pieczeniowym jasnym WINIARY będzie smakowała wyśmienicie. Możesz ją podać do pieczonego mięsa, kotletów mielonych lub schabowych i nikt Ci nie zarzuci, że znowu to samo na obiad!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika