Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Obiad: kotlety mięsne w sosie z kapustą

Wykwintny obiad

Zastanawiasz się co podać na wykwintny obiad? Skorzystaj z naszych sprawdzonych propozycji na wykwintne dania kuchni świata dla gości i nie tylko. Gotuj razem z WINIARY!

Przepisy 119

Polędwiczki wieprzowe z boczkiem i powidłami morelowymi

Polędwiczki wieprzowe z boczkiem i powidłami morelowymi

45 ze 100
44 min Łatwy
Lasagne ze szpinakiem w sosie beszamelowym

Lasagne ze szpinakiem w sosie beszamelowym

50 ze 100
1 godz 5 min Łatwy
Marynowany kurczak z grilla z ziołami

Marynowany kurczak z grilla z ziołami

40 ze 100
13 godz Łatwy
Żeberka z colą i powidłami

Żeberka z colą i powidłami

40 ze 100
1 godz 25 min Łatwy
Rolada z boczku

Rolada z boczku

45 ze 100
2 godz 20 min Średni
Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

25 ze 100
14 godz 5 min Łatwy
Coq au vin - kurczak duszony w winie

Coq au vin - kurczak duszony w winie

75 ze 100
1 godz 27 min Średni
Comber z jelenia z sosem piernikowym

Comber z jelenia z sosem piernikowym

75 ze 100
1 godz 25 min Trudny
Comber z dzika z sosem śmietanowo-pieprzowym

Comber z dzika z sosem śmietanowo-pieprzowym

25 ze 100
38 min Średni
Wołowina wellington

Wołowina wellington

65 ze 100
1 godz 46 min Średni
Karp z pieczarkami

Karp z pieczarkami

75 ze 100
45 min Łatwy
Karp w sosie piernikowym

Karp w sosie piernikowym

75 ze 100
43 min Łatwy
Pierś z kurczaka z ananasem i serem żółtym

Pierś z kurczaka z ananasem i serem żółtym

60 ze 100
45 min Łatwy
Grzybowe roladki z indyka

Grzybowe roladki z indyka

35 ze 100
50 min Łatwy
Filet z indyka z pieczarkami

Filet z indyka z pieczarkami

3 godz 34 min Średni
Cielęcina z jabłkami

Cielęcina z jabłkami

75 ze 100
25 min Łatwy
Czarne spaghetti z mątwy z małżami

Czarne spaghetti z mątwy z małżami

70 ze 100
31 min Łatwy
Królik duszony

Królik duszony

80 ze 100
1 godz 43 min Łatwy
Kurczak pieczony w całości z warzywami

Kurczak pieczony w całości z warzywami

50 ze 100
2 godz 20 min Łatwy
Delikatny schab marynowany w musztardzie francuskiej

Delikatny schab marynowany w musztardzie francuskiej

85 ze 100
13 godz 22 min Łatwy
Pieczona karkówka w miodzie i musztardzie

Pieczona karkówka w miodzie i musztardzie

85 ze 100
2 godz Łatwy
Kaczka faszerowana wątróbką

Kaczka faszerowana wątróbką

45 ze 100
3 godz 55 min Średni
Indyk w sosie pieczeniowym

Indyk w sosie pieczeniowym

25 ze 100
1 godz 1 min Średni
Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

50 ze 100
2 godz 2 min Łatwy
Makaron z pieczonym schabem

Makaron z pieczonym schabem

70 ze 100
30 min Łatwy
Polędwiczki w sosie grzybowo-śmietanowym z placuszkami z dyni

Polędwiczki w sosie grzybowo-śmietanowym z placuszkami z dyni

40 ze 100
35 min Łatwy
Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

1 godz 30 min Średni
Udziec z indyka pieczony w ziołach

Udziec z indyka pieczony w ziołach

40 ze 100
13 godz 45 min Łatwy
Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

Indyk w sosie pieczarkowo-śmietanowo-serowym

25 ze 100
1 godz 15 min Łatwy
Polędwica wołowa duszona w winie

Polędwica wołowa duszona w winie

5 godz 32 min Trudny
Udka z kurczaka w marynacie

Udka z kurczaka w marynacie

45 ze 100
1 godz 35 min Łatwy
Kurczak z pomarańczami i marchewką

Kurczak z pomarańczami i marchewką

70 ze 100
1 godz 27 min Łatwy
Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

40 ze 100
2 godz 17 min Łatwy
Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

40 ze 100
3 godz Łatwy
Pieczona gęś

Pieczona gęś

95 ze 100
4 godz 20 min Łatwy
Wykwintna zupa grzybowa

Wykwintna zupa grzybowa

38 min Łatwy
Wykwintna zupa pieczarkowa

Wykwintna zupa pieczarkowa

32 min Łatwy
Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

90 ze 100
1 godz Łatwy
Terrina z kaczej piersi

Terrina z kaczej piersi

85 ze 100
2 godz 42 min Łatwy
Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

75 ze 100
4 godz 25 min Średni
Nadziewane gęsie udka

Nadziewane gęsie udka

30 ze 100
2 godz 15 min Średni
Zupa krem z selera

Zupa krem z selera

48 min Łatwy
Zapiekany kalafior faszerowany mięsem

Zapiekany kalafior faszerowany mięsem

50 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Roladki z indyka

Roladki z indyka

50 ze 100
2 godz Średni
Roladki z indyka faszerowane prażonym słonecznikiem i porem duszonym w soku z grapefruita

Roladki z indyka faszerowane prażonym słonecznikiem i porem duszonym w soku z grapefruita

65 ze 100
45 min Łatwy
Koperty z łososiem, czerwoną fasolą i skórką cytryny

Koperty z łososiem, czerwoną fasolą i skórką cytryny

1 godz 1 min Łatwy
Karkówka zapiekana z pieczarkami

Karkówka zapiekana z pieczarkami

50 ze 100
1 godz 5 min Łatwy
Faszerowane udka

Faszerowane udka

30 ze 100
1 godz 25 min Łatwy
Gulasz cielęcy we włoskim stylu

Gulasz cielęcy we włoskim stylu

40 ze 100
1 godz 14 min Łatwy
Gulasz jagnięcy z wiosennymi warzywami

Gulasz jagnięcy z wiosennymi warzywami

55 ze 100
55 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Wykwintny obiad – niecodzienne pomysły na odświętne dania

Na co dzień jesteśmy na tyle zabiegani i zajęci, że często nie mamy czasu ani chęci, by przygotować wykwintny obiad, który ucieszyłby zarówno podniebienie niebanalną kompozycją nieczęsto spotykanych na naszym stole składników, jak i oczy propozycją podania na talerzu. Warto jednak mieć pod ręką przepisy na wykwintne obiady na różne okazje: obiady z owocami morza lub składnikami z kuchni świata, smakowite i soczyste mięsa z piekarnika z dodatkami, kremowe i aromatyczne zupy jako wstęp do wykwintnej uczty.

Co podać na wyszukany obiad? Proponujemy duet mięsny (filet z kurczaka i polędwiczki wieprzowe) w sosie lawendowym, sznycle z indyka w jogurtowej marynacie z curry i cytryną (pieczone na ruszcie) lub wspaniałe rolady z kurczaka z czarnymi oliwkami, podawane z ziemniaczanym puree. Znajdziesz tu również przepisy na wykwintne zupy: pieczarkowe, grzybowe i rozmaite kremowe zupy warzywne.

O czym pamiętać, planując wykwintny obiad

Planując wykwintny obiad, dobrze jest uwzględnić poszczególne jego części: przystawkę, zupę, danie główne i deser. Mając jednak tak bogate plany, pamiętajmy, by zachować proporcjonalność porcji. Przystawki czy zupa powinny być niewielkie, w przeciwnym razie najemy się, jeszcze zanim podamy danie główne, nie mówiąc już o tym, że zmieszczenie deseru stanie się udręką, a nie przyjemnością. Dlatego przygotowując wyszukany posiłek, miejmy na uwadze ograniczenia naszych żołądków. Dobrym pomysłem jest także podawanie dania głównego z małą ilością dodatków. Do wykwintnych mięs czy ryby możemy oczywiście podać np. pieczone ziemniaki, jednak wystarczy kilka cząstek, by zachować efekt. Skupmy się bardziej na jakości przygotowanego jedzenia, jego różnorodności, a nie – ilości.

Nie tylko jedzenie – oprawa wykwintnego obiadu

Wykwintny obiad zasługuje także na równie elegancką oprawę. Pamiętaj o odpowiedniej zastawie, świetle, kwiatach czy muzyce. Dzięki temu stworzysz uroczystą atmosferę, która pozwoli zapamiętać na dłużej niecodzienne, wysublimowane dania.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu