Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Obiad: kotlety mięsne w sosie z kapustą

Wykwintny obiad

Zastanawiasz się co podać na wykwintny obiad? Skorzystaj z naszych sprawdzonych propozycji na wykwintne dania kuchni świata dla gości i nie tylko. Gotuj razem z WINIARY!

Przepisy 114

Kurczak w śmietankowym curry

1 godz 20 min Średni

Polędwiczki z farszem serowym

50 ze 100
1 godz 3 min Łatwy

Polędwica wołowa duszona w winie

5 godz 32 min Trudny

Polędwica wieprzowa w śródziemnomorskiej marynacie, nadziewana suszonymi pomidorami

70 ze 100
1 godz 50 min Łatwy

Delikatny schab marynowany w musztardzie francuskiej

80 ze 100
13 godz 22 min Łatwy

Terrina z kaczej piersi

85 ze 100
2 godz 42 min Łatwy

Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, groszkiem i kozim serem

1 godz Łatwy

Polędwiczki wieprzowe z boczkiem i powidłami morelowymi

35 ze 100
49 min Łatwy

Pieczeń z jelenia na sposób myśliwski oraz sposób marynowania

75 ze 100
4 godz 25 min Średni

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

60 ze 100
1 godz 35 min Łatwy

Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

100 ze 100
1 godz Łatwy

Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

55 ze 100
4 godz 40 min Łatwy

Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

55 ze 100
1 godz 55 min Łatwy

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

30 ze 100
2 godz 44 min Łatwy

Wykwintna zupa grzybowa

38 min Łatwy

Risotto z suszonymi pomidorami, piersią z kurczaka i karczochami

35 ze 100
52 min Łatwy

Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

40 ze 100
2 godz 18 min Łatwy

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i pomidorami

80 ze 100
1 godz 20 min Łatwy

Pieczona karkówka w miodzie i musztardzie

75 ze 100
2 godz Łatwy

Zupa rybna z karpia z pulpetami

2 godz 46 min Łatwy

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

1 godz 30 min Średni

Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

40 ze 100
3 godz Łatwy

Schab nadziewany śliwkami

55 ze 100
2 godz Łatwy

Kaczka nadziewana wątróbką

45 ze 100
3 godz 20 min Średni

Karp zapiekany z pieczarkami

60 ze 100
55 min Łatwy

Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

50 ze 100
35 min Łatwy

Leczo z pieczarkami

70 ze 100
45 min Łatwy

Kurczak pieczony w całości

60 ze 100
1 godz 51 min Łatwy

Tarta z kurkami, serem feta i tymiankiem

65 ze 100
2 godz 22 min Łatwy

Schab nadziewany w marynacie imbirowo-majonezowej

12 godz 10 min Łatwy

Pierś z kurczaka z ananasem i serem żółtym

60 ze 100
45 min Łatwy

Łosoś smażony

70 ze 100
1 godz 35 min Łatwy

Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

45 ze 100
2 godz 53 min Łatwy

Sałatka wykwintna z kurczakiem

1 godz Łatwy

Grzybowe roladki z indyka

35 ze 100
50 min Łatwy

Faszerowany filet z indyka z szynką i marchewką

50 ze 100
1 godz 19 min Łatwy

Udziec z indyka pieczony w ziołach

40 ze 100
13 godz 45 min Łatwy

Tarta z kapustą i grzybami

70 ze 100
2 godz 55 min Łatwy

Polędwiczki z sosem pieprzowym

45 ze 100
37 min Łatwy

Polędwiczka wieprzowa ze szpinakiem baby.

90 ze 100
1 godz 7 min Łatwy

Marynowany łosoś z musztardą

65 ze 100
3 godz 25 min Łatwy

Szczupak faszerowany

85 ze 100
1 godz 35 min Łatwy

Tarta ze szpinakiem

50 ze 100
2 godz 2 min Łatwy

Gęś confit (konfitowana)

1 godz Łatwy

Żeberka z colą i powidłami

40 ze 100
1 godz 25 min Łatwy

Kurczak pieczony w całości z warzywami

50 ze 100
3 godz 20 min Łatwy

Polędwiczki wieprzowe z pomidorami i kaparami

95 ze 100
1 godz 12 min Łatwy

Marynowany udziec wieprzowy

75 ze 100
1 godz 40 min Łatwy

Szynka marynowana w majonezie

11 godz 50 min Łatwy

Czarne spaghetti z mątwy z małżami

70 ze 100
31 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Wykwintny obiad – niecodzienne pomysły na odświętne dania

Na co dzień jesteśmy na tyle zabiegani i zajęci, że często nie mamy czasu ani chęci, by przygotować wykwintny obiad, który ucieszyłby zarówno podniebienie niebanalną kompozycją nieczęsto spotykanych na naszym stole składników, jak i oczy propozycją podania na talerzu. Warto jednak mieć pod ręką przepisy na wykwintne obiady na różne okazje: obiady z owocami morza lub składnikami z kuchni świata, smakowite i soczyste mięsa z piekarnika z dodatkami, kremowe i aromatyczne zupy jako wstęp do wykwintnej uczty.

Co podać na wyszukany obiad? Proponujemy duet mięsny (filet z kurczaka i polędwiczki wieprzowe) w sosie lawendowym, sznycle z indyka w jogurtowej marynacie z curry i cytryną (pieczone na ruszcie) lub wspaniałe rolady z kurczaka z czarnymi oliwkami, podawane z ziemniaczanym puree. Znajdziesz tu również przepisy na wykwintne zupy: pieczarkowe, grzybowe i rozmaite kremowe zupy warzywne.

O czym pamiętać, planując wykwintny obiad

Planując wykwintny obiad, dobrze jest uwzględnić poszczególne jego części: przystawkę, zupę, danie główne i deser. Mając jednak tak bogate plany, pamiętajmy, by zachować proporcjonalność porcji. Przystawki czy zupa powinny być niewielkie, w przeciwnym razie najemy się, jeszcze zanim podamy danie główne, nie mówiąc już o tym, że zmieszczenie deseru stanie się udręką, a nie przyjemnością. Dlatego przygotowując wyszukany posiłek, miejmy na uwadze ograniczenia naszych żołądków. Dobrym pomysłem jest także podawanie dania głównego z małą ilością dodatków. Do wykwintnych mięs czy ryby możemy oczywiście podać np. pieczone ziemniaki, jednak wystarczy kilka cząstek, by zachować efekt. Skupmy się bardziej na jakości przygotowanego jedzenia, jego różnorodności, a nie – ilości.

Nie tylko jedzenie – oprawa wykwintnego obiadu

Wykwintny obiad zasługuje także na równie elegancką oprawę. Pamiętaj o odpowiedniej zastawie, świetle, kwiatach czy muzyce. Dzięki temu stworzysz uroczystą atmosferę, która pozwoli zapamiętać na dłużej niecodzienne, wysublimowane dania.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu