Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Stek wołowy w czerwonym winie
75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
33.6g / 52%
Węglowodany
5.4g / 8%
Tłuszcze
10.9g / 39%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Stek wołowy w czerwonym winie

+

Stek wołowy w czerwonym winie

Wróć

Stek wołowy w czerwonym winie

(0)
32min
Średni

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Stek z polędwicy wołowej
200  ml
Czerwone wino wytrawne
0.5  kostka
WINIARY Rosół wołowy
2  łyżek
Masło
trochę
Pieprz i sól
trochę
Sok z cytryny
30  g
Cebula szalotka
trochę
Drobno posiekana natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
33.59 g
Węglowodany
5.35 g
Tłuszcze
10.94 g
Wartość energetyczna
320.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sekretem naszych pysznych steków wołowych w czerwonym winie jest idealny balans między winem, szalotką i bulionem wołowym WINIARY. Jeśli szukasz przepisu, który zaskoczy Twoich najbliższych koniecznie wypróbuj nasz sposób na stek wołowy z winem. Nie mamy wątpliwości, że zakochasz się w nim od pięrwszego kęsa, a wyjątkowy smak na długo zostanie w Twojej pamięci.

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    1 min
    Mięso stekowe musi być odpowiednio dojrzałe, dlatego kupuj sezonowaną wołowinę. Steki wyjmij z lodówki na około 30 minut przed grillowaniem i przypraw świeżo mielonym pieprzem.
  • Krok 2

    15 min
    Drobno posiekaną szalotkę włóż do garnka i zalej czerwonym winem. Gotuj bez przykrycia, aż połowa wina wyparuje. 1/2 kostki bulionu wołowego WINIARY zalej wrzątkiem i odstaw do rozpuszczenia. Następnie wlej gotowy bulion do szalotki i wina. Ponownie gotuj, aż cały płyn odparuje, a cebulka będzie miękka. Ugotowaną szalotkę ostudź i włóż do miski.
  • Krok 3

    5 min
    Przygotuj masło - dodaj do niego posiekaną pietruszkę i trochę soku z cytryny. Wymieszaj i wstaw do do lodówki.
  • Krok 4

    10 min
    Teraz czas na mięso. Rozgrzej grill do minimum 200°C. Przypraw oba steki z obu stron i umieść na gorącym grillu. Grilluj mięso tak, jak lubisz. Mięso możesz też przygotować na patelni lub w piekarniku z funkcją grilla.
  • Krok 5

    1 min
    Gotowe steki odstaw na chwilę, a następnie podawaj z przygotowanym masłem.
Stek wołowy w czerwonym winie

Krok 1 z 5

Mięso stekowe musi być odpowiednio dojrzałe, dlatego kupuj sezonowaną wołowinę. Steki wyjmij z lodówki na około 30 minut przed grillowaniem i przypraw świeżo mielonym pieprzem.

Stek wołowy w czerwonym winie

Krok 2 z 5

Drobno posiekaną szalotkę włóż do garnka i zalej czerwonym winem. Gotuj bez przykrycia, aż połowa wina wyparuje. 1/2 kostki bulionu wołowego WINIARY zalej wrzątkiem i odstaw do rozpuszczenia. Następnie wlej gotowy bulion do szalotki i wina. Ponownie gotuj, aż cały płyn odparuje, a cebulka będzie miękka. Ugotowaną szalotkę ostudź i włóż do miski.

Stek wołowy w czerwonym winie

Krok 3 z 5

Przygotuj masło - dodaj do niego posiekaną pietruszkę i trochę soku z cytryny. Wymieszaj i wstaw do do lodówki.

Stek wołowy w czerwonym winie

Krok 4 z 5

Teraz czas na mięso. Rozgrzej grill do minimum 200°C. Przypraw oba steki z obu stron i umieść na gorącym grillu. Grilluj mięso tak, jak lubisz. Mięso możesz też przygotować na patelni lub w piekarniku z funkcją grilla.

Stek wołowy w czerwonym winie

Krok 5 z 5

Gotowe steki odstaw na chwilę, a następnie podawaj z przygotowanym masłem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta z budyniem, owocami i galaretką

    Tarta z budyniem, owocami i galaretką

    4 godz 10 min Łatwy
  • Mój pomysł na soczystego kurczaka z pęczakiem

    Mój pomysł na soczystego kurczaka z pęczakiem

    25 godz 29 min Łatwy
  • Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

    Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

    3 godz 51 min Średni
  • Mazurek czekoladowo-kawowy

    Mazurek czekoladowo-kawowy

    1 godz 59 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu