Pieczona szynka wieprzowa marynowana
705min
Łatwy
4 łyżek
1.5 kg
Szynka wieprzowa
10 cm
Chrzan
200 g
Marmolada pomarańczowa
2 ząbków
Czosnek
2 łyżeczek
Rozmaryn
1 łyżeczka
Sól
1 łyżeczka
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
26.46 g
Węglowodany
14.46 g
Tłuszcze
34.48 g
Wartość energetyczna
477.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
705 min
Krok 1
15 min
Wykonaj marynatę. Połącz w misce majonez, rozmaryn, marmoladę pomarańczową, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty na drobnych oczkach chrzan, sól, pieprz. Wymieszaj.
Krok 2
600 min
Natrzyj szynkę marynatą i odstaw na noc do lodówki.
Krok 3
90 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz w rękawie lub naczyniu żaroodpornym około 1,5 godziny. 1 godzina na 1 kilogram mięsa. Odkryj na ostanie 10 minut pieczenia.
Pieczona szynka wieprzowa swój smak i aromat zawdzięcza marynacie, która jest doskonałym bukietem smakowym – połączeniem rozmarynu, marmolady pomarańczowej i czosnku. Tak przygotowaną marynatą nacieramy szynkę wieprzową i odstawiamy na noc. Na drugi dzień mięso pieczemy, a gotową pieczoną szynkę wieprzową marynowaną podajemy z chrupiącymi pieczonymi ziemniaczkami.
Komentarze 0