Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pieczona szynka wieprzowa swój smak i aromat zawdzięcza marynacie, która jest doskonałym bukietem smakowym – połączeniem rozmarynu, marmolady pomarańczowej i czosnku. Tak przygotowaną marynatą nacieramy szynkę wieprzową i odstawiamy na noc. Na drugi dzień mięso pieczemy, a gotową pieczoną szynkę wieprzową marynowaną podajemy z chrupiącymi pieczonymi ziemniaczkami.
Przygotowanie
705 min
Krok 1
15 min
Wykonaj marynatę. Połącz w misce majonez, rozmaryn, marmoladę pomarańczową, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty na drobnych oczkach chrzan, sól, pieprz. Wymieszaj.
Krok 2
600 min
Natrzyj szynkę marynatą i odstaw na noc do lodówki.
Krok 3
90 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz w rękawie lub naczyniu żaroodpornym około 1,5 godziny. 1 godzina na 1 kilogram mięsa. Odkryj na ostanie 10 minut pieczenia.
Krok 1
z
3
Wykonaj marynatę. Połącz w misce majonez, rozmaryn, marmoladę pomarańczową, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty na drobnych oczkach chrzan, sól, pieprz. Wymieszaj.
Krok 2
z
3
Natrzyj szynkę marynatą i odstaw na noc do lodówki.
Krok 3
z
3
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz w rękawie lub naczyniu żaroodpornym około 1,5 godziny. 1 godzina na 1 kilogram mięsa. Odkryj na ostanie 10 minut pieczenia.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0