Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczona szynka wieprzowa marynowana

0
705 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5 kg
Szynka wieprzowa
10 cm
Chrzan
200 g
Marmolada pomarańczowa
2 ząbków
Czosnek
2 łyżeczek
Rozmaryn
1 łyżeczka
Sól
1 łyżeczka
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.46 g
Wartość energetyczna
477.32 kcal
Tłuszcze
34.48 g
Węglowodany
14.46 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

705 min
Krok 1
15 min
Wykonaj marynatę. Połącz w misce majonez, rozmaryn, marmoladę pomarańczową, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty na drobnych oczkach chrzan, sól, pieprz. Wymieszaj.
Krok 2
600 min
Natrzyj szynkę marynatą i odstaw na noc do lodówki.
Krok 3
90 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz w rękawie lub naczyniu żaroodpornym około 1,5 godziny. 1 godzina na 1 kilogram mięsa. Odkryj na ostanie 10 minut pieczenia.
Pieczona szynka wieprzowa marynowana

Krok 1 z 3

Wykonaj marynatę. Połącz w misce majonez, rozmaryn, marmoladę pomarańczową, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty na drobnych oczkach chrzan, sól, pieprz. Wymieszaj.

Pieczona szynka wieprzowa marynowana

Krok 2 z 3

Natrzyj szynkę marynatą i odstaw na noc do lodówki.

Pieczona szynka wieprzowa marynowana

Krok 3 z 3

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz w rękawie lub naczyniu żaroodpornym około 1,5 godziny. 1 godzina na 1 kilogram mięsa. Odkryj na ostanie 10 minut pieczenia.

Pieczona szynka wieprzowa swój smak i aromat zawdzięcza marynacie, która jest doskonałym bukietem smakowym – połączeniem rozmarynu, marmolady pomarańczowej i czosnku. Tak przygotowaną marynatą nacieramy szynkę wieprzową i odstawiamy na noc. Na drugi dzień mięso pieczemy, a gotową pieczoną szynkę wieprzową marynowaną podajemy z chrupiącymi pieczonymi ziemniaczkami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika