Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Obiad z grzybami z patelni

Mięso duszone

Przepyszne dania duszone z sosem (mięsa i warzywa w znakomitych kompozycjach kulinarnych) - poznaj nasze pomysły na obiady!

Przepisy 48
Kurczak po toskańsku

Kurczak po toskańsku

35
30 min Średni
Karkówka po cygańsku

Karkówka po cygańsku

75
2 godz Łatwy
Paella z owocami morza

Paella z owocami morza

55
48 min Łatwy
Maczanka krakowska z karkówką

Maczanka krakowska z karkówką

70
1 godz 13 min Łatwy
Coq au vin - kurczak duszony w winie

Coq au vin - kurczak duszony w winie

75
1 godz 27 min Średni
Czerwona kapusta z wędzonymi śliwkami i czerwonym winem

Czerwona kapusta z wędzonymi śliwkami i czerwonym winem

40 min Łatwy
Halibut z piekarnika z warzywami

Halibut z piekarnika z warzywami

60
58 min Łatwy
Zrazy

Zrazy

35
2 godz 55 min Łatwy
Kresowe gołąbki z ziemniakami

Kresowe gołąbki z ziemniakami

70
2 godz Średni
Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

55
1 godz 20 min Łatwy
Kapusta pekińska na ciepło po chińsku

Kapusta pekińska na ciepło po chińsku

1 godz 47 min Łatwy
Żeberka wieprzowe duszone w piwie

Żeberka wieprzowe duszone w piwie

75
1 godz 55 min Łatwy
Świeżonka ze świeżego mięska

Świeżonka ze świeżego mięska

65
1 godz 5 min Łatwy
Potrawka z królika na sposób francuski

Potrawka z królika na sposób francuski

50
1 godz 42 min Łatwy
Caponata

Caponata

80
58 min Średni
Karp w sosie piernikowym

Karp w sosie piernikowym

75
43 min Łatwy
Zrazy z mielonej wołowiny

Zrazy z mielonej wołowiny

40
1 godz 7 min Średni
Bitki z sosem pieczeniowym

Bitki z sosem pieczeniowym

65
1 godz 20 min Łatwy
Schab duszony w sosie

Schab duszony w sosie

40
36 min Łatwy
Zrazy zawijane ze schabu

Zrazy zawijane ze schabu

70
1 godz 20 min Łatwy
Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

50
35 min Łatwy
Gołąbki z kapusty pekińskiej z grzybami leśnymi, kaszą jęczmienną i mięsem indyczym w Sosie grzybowym WINIARY

Gołąbki z kapusty pekińskiej z grzybami leśnymi, kaszą jęczmienną i mięsem indyczym w Sosie grzybowym WINIARY

90
1 godz 30 min Łatwy
Soczyste polędwiczki z winogronami

Soczyste polędwiczki z winogronami

75
1 godz 20 min Łatwy
Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

45 min Łatwy
Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym

Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym

35
40 min Łatwy
Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

95
1 godz 39 min Łatwy
Udziec z indyka w sosie curry

Udziec z indyka w sosie curry

35
1 godz 20 min Łatwy
Medaliony w sosie z żurawiną

Medaliony w sosie z żurawiną

45
41 min Łatwy
Pałki z kurczaka na pomidorowym risotto

Pałki z kurczaka na pomidorowym risotto

30
25 min Łatwy
Cukinia duszona

Cukinia duszona

45
35 min Łatwy
Polędwica wieprzowa w sosie

Polędwica wieprzowa w sosie

80
41 min Łatwy
Kasza bulgur z vermicelli z podgrzybkami

Kasza bulgur z vermicelli z podgrzybkami

20
1 godz Łatwy
Karp w śmietanie z cebulką

Karp w śmietanie z cebulką

35
1 godz 20 min Łatwy
Ciasto braai pie z pieczarkami i sosem czosnkowym

Ciasto braai pie z pieczarkami i sosem czosnkowym

70
55 min Łatwy
Jesienne klopsiki

Jesienne klopsiki

55
45 min Łatwy
Prosty i pyszny gulasz wołowy

Prosty i pyszny gulasz wołowy

70
1 godz 28 min Łatwy
Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym

Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym

40
35 min Łatwy
Leczo z pieczarkami

Leczo z pieczarkami

70
45 min Łatwy
Duszone żeberka z cebulą

Duszone żeberka z cebulą

50
3 godz 54 min Łatwy
Pikantna zupa fasolowa

Pikantna zupa fasolowa

45 min Średni
Gulasz z kurczaka

Gulasz z kurczaka

80
47 min Łatwy
Garnek wiejski

Garnek wiejski

90
46 min Łatwy
Żołądki drobiowe w sosie własnym

Żołądki drobiowe w sosie własnym

80
1 godz 55 min Łatwy
Szpinak na ciepło -  przepis

Szpinak na ciepło - przepis

23 min Łatwy
Zupa klopsowa

Zupa klopsowa

50 min Łatwy
Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

50
1 godz 10 min Łatwy
Boeuf Strogonow wieprzowo-wołowy

Boeuf Strogonow wieprzowo-wołowy

45
43 min Łatwy
Gulasz paprykowo-śmietankowy

Gulasz paprykowo-śmietankowy

65
1 godz 56 min Łatwy

Duszenie – prosty sposób na pyszne dania 

Duszenie potraw stanowi jeden ze sposobów ich obróbki termicznej – obok gotowania, pieczenia czy smażenia. W zasadzie można określić je jako połączenie smażenia i gotowania. Polega ono na wstępnym obsmażeniu składników i powolnym gotowaniu ich w niewielkiej ilości wody. Ważnym elementem jest tu naczynie (garnek, głęboka patelnia) z pokrywką – pokrywka zapobiega zbyt szybkiej utracie wody przez parowanie, co mogłoby doprowadzić do przypalenia się potrawy. Duszenie jest prostą techniką gotowania, z którą każdy poradzi sobie bez większych problemów. Zajmuje relatywnie więcej czasu (niż np. smażenie), jednak pozwala na znaczne zmiękczenie składników, a także łatwe uzyskanie sosu. 

Przepisy na duszone mięso 

W naszym zbiorze sprawdzonych przepisów na duszone mięso znajdziesz nie tylko kuszące przepisy na gulasze: z żołądków drobiowych, wołowy, grzybowo-winny czy Jaeger Art, ale także przepisy na rolady wieprzowe (np. z szynką podawane w sosie pieczarkowym) czy udka. Przepisy na duszone mięso to także przepis na pyszne roladki z indyka faszerowane prażonym słonecznikiem i porem, polędwiczki duszone z porami i duszone udko z kaczki! Duszone mięso możesz podawać z kaszą gryczaną, pieczonymi, smażonymi czy gotowanymi ziemniakami albo ulubionym ryżem. I surówką lub sałatką! 

Inne duszone dania 

Duszenie nadaje się do przygotowywania także innych potraw. Poza mięsem dusić możemy ryby, ale także dania jarskie. Duszone warzywa są miękkie, a kiedy dusimy większą ilość różnych warzyw, mocno łączą swoje smaki. W ten sposób przygotujemy na przykład wegetariańskie leczo. Ale dusić możemy też poszczególne warzywa, kiedy zależy nam na tym, by je zmiękczyć – na przykład kapustę (i to zarówno w formie gołąbków, bigosu, jak i podawana jako dodatek do obiadu).  

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu