Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Obiad z grzybami z patelni

Mięso duszone

Przepyszne dania duszone z sosem (mięsa i warzywa w znakomitych kompozycjach kulinarnych) - poznaj nasze pomysły na obiady!

Przepisy 45

Medaliony w sosie z żurawiną

Medaliony w sosie z żurawiną

45 ze 100
41 min Łatwy
Pałki z kurczaka na pomidorowym risotto

Pałki z kurczaka na pomidorowym risotto

30 ze 100
25 min Łatwy
Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

80 ze 100
1 godz 10 min Łatwy
Coq au vin - kurczak duszony w winie

Coq au vin - kurczak duszony w winie

75 ze 100
1 godz 27 min Średni
Paella z owocami morza

Paella z owocami morza

55 ze 100
48 min Łatwy
Karp w sosie piernikowym

Karp w sosie piernikowym

75 ze 100
43 min Łatwy
Czerwona kapusta z wędzonymi śliwkami i czerwonym winem

Czerwona kapusta z wędzonymi śliwkami i czerwonym winem

40 min Łatwy
Schab duszony w sosie

Schab duszony w sosie

40 ze 100
36 min Łatwy
Bitki z sosem pieczeniowym

Bitki z sosem pieczeniowym

65 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Żołądki w sosie własnym

Żołądki w sosie własnym

80 ze 100
1 godz Łatwy
Prosty i pyszny gulasz wołowy

Prosty i pyszny gulasz wołowy

70 ze 100
1 godz 28 min Łatwy
Maczanka krakowska z karkówką

Maczanka krakowska z karkówką

65 ze 100
1 godz 13 min Łatwy
Gulasz z kurczaka

Gulasz z kurczaka

80 ze 100
47 min Łatwy
Duszone żeberka z cebulą

Duszone żeberka z cebulą

50 ze 100
3 godz 54 min Łatwy
Udziec z indyka w sosie curry

Udziec z indyka w sosie curry

35 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym

Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym

40 ze 100
35 min Łatwy
Zrazy zawijane ze schabu

Zrazy zawijane ze schabu

70 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
SZPINAK NA CIEPŁO

SZPINAK NA CIEPŁO

50 min Łatwy
Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

55 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

95 ze 100
1 godz 39 min Łatwy
Kresowe gołąbki z ziemniakami

Kresowe gołąbki z ziemniakami

70 ze 100
2 godz Średni
Boeuf Strogonow wieprzowo-wołowy

Boeuf Strogonow wieprzowo-wołowy

45 ze 100
43 min Łatwy
Zupa klopsowa

Zupa klopsowa

50 min Łatwy
Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

50 ze 100
35 min Łatwy
Leczo z pieczarkami

Leczo z pieczarkami

70 ze 100
45 min Łatwy
Pikantna zupa fasolowa

Pikantna zupa fasolowa

45 min Średni
Garnek wiejski

Garnek wiejski

90 ze 100
46 min Łatwy
Świeżonka ze świeżego mięska

Świeżonka ze świeżego mięska

65 ze 100
1 godz 5 min Łatwy
Karp w śmietanie z cebulką

Karp w śmietanie z cebulką

35 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Polędwica wieprzowa w sosie

Polędwica wieprzowa w sosie

75 ze 100
32 min Łatwy
Gołąbki z kapusty pekińskiej z grzybami leśnymi, kaszą jęczmienną i mięsem indyczym w Sosie grzybowym WINIARY

Gołąbki z kapusty pekińskiej z grzybami leśnymi, kaszą jęczmienną i mięsem indyczym w Sosie grzybowym WINIARY

90 ze 100
1 godz 30 min Łatwy
Caponata

Caponata

80 ze 100
58 min Średni
Ciasto braai pie z pieczarkami i sosem czosnkowym

Ciasto braai pie z pieczarkami i sosem czosnkowym

70 ze 100
55 min Łatwy
Kasza bulgur z vermicelli z podgrzybkami

Kasza bulgur z vermicelli z podgrzybkami

20 ze 100
1 godz Łatwy
Jesienne klopsiki

Jesienne klopsiki

55 ze 100
45 min Łatwy
Soczyste polędwiczki z winogronami

Soczyste polędwiczki z winogronami

75 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Zrazy

Zrazy

35 ze 100
2 godz 55 min Łatwy
Zrazy z mielonej wołowiny

Zrazy z mielonej wołowiny

40 ze 100
1 godz 7 min Średni
Kapusta pekińska na ciepło po chińsku

Kapusta pekińska na ciepło po chińsku

1 godz 47 min Łatwy
Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

45 min Łatwy
Halibut z piekarnika z warzywami

Halibut z piekarnika z warzywami

60 ze 100
58 min Łatwy
Cukinia duszona

Cukinia duszona

45 ze 100
35 min Łatwy
Gulasz paprykowo-śmietankowy

Gulasz paprykowo-śmietankowy

65 ze 100
1 godz 56 min Łatwy
Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym

Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym

30 ze 100
40 min Łatwy
Potrawka z królika na sposób francuski

Potrawka z królika na sposób francuski

50 ze 100
1 godz 42 min Łatwy

Duszenie – prosty sposób na pyszne dania 

Duszenie potraw stanowi jeden ze sposobów ich obróbki termicznej – obok gotowania, pieczenia czy smażenia. W zasadzie można określić je jako połączenie smażenia i gotowania. Polega ono na wstępnym obsmażeniu składników i powolnym gotowaniu ich w niewielkiej ilości wody. Ważnym elementem jest tu naczynie (garnek, głęboka patelnia) z pokrywką – pokrywka zapobiega zbyt szybkiej utracie wody przez parowanie, co mogłoby doprowadzić do przypalenia się potrawy. Duszenie jest prostą techniką gotowania, z którą każdy poradzi sobie bez większych problemów. Zajmuje relatywnie więcej czasu (niż np. smażenie), jednak pozwala na znaczne zmiękczenie składników, a także łatwe uzyskanie sosu. 

Przepisy na duszone mięso 

W naszym zbiorze sprawdzonych przepisów na duszone mięso znajdziesz nie tylko kuszące przepisy na gulasze: z żołądków drobiowych, wołowy, grzybowo-winny czy Jaeger Art, ale także przepisy na rolady wieprzowe (np. z szynką podawane w sosie pieczarkowym) czy udka. Przepisy na duszone mięso to także przepis na pyszne roladki z indyka faszerowane prażonym słonecznikiem i porem, polędwiczki duszone z porami i duszone udko z kaczki! Duszone mięso możesz podawać z kaszą gryczaną, pieczonymi, smażonymi czy gotowanymi ziemniakami albo ulubionym ryżem. I surówką lub sałatką! 

Inne duszone dania 

Duszenie nadaje się do przygotowywania także innych potraw. Poza mięsem dusić możemy ryby, ale także dania jarskie. Duszone warzywa są miękkie, a kiedy dusimy większą ilość różnych warzyw, mocno łączą swoje smaki. W ten sposób przygotujemy na przykład wegetariańskie leczo. Ale dusić możemy też poszczególne warzywa, kiedy zależy nam na tym, by je zmiękczyć – na przykład kapustę (i to zarówno w formie gołąbków, bigosu, jak i podawana jako dodatek do obiadu).  

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu