Poszukujesz pomysłu na szybkie, ale pożywne i smaczne danie? A może zastanawiasz się, co dodać do makaronu albo zaserwować na stół zamiast sałatki? Szpinak na ciepło to sposób na ekspresowy posiłek na każdą okazję. Warzywo to dobrze smakuje w zestawieniu z czosnkiem, sokiem z cytryny i bulionem warzywnym WINIARY, dlatego nie zabrakło tych składników w przepisie. Szpinak na ciepło możesz podawać np. z makaronem i żółtym serem. Sprawdzi się także w formie przystawki ozdobionej listkami świeżej bazylii. Jak przygotować to danie, aby wydobyć z niego najlepszy smak?
Na początek obierz cebulę i pokrój ją na drobne kawałki. Następnie podsmaż ją w garnku, na maśle. Gdy zeszkli się i zarumieni, dodaj do niej czosnek, a po chwili - liście szpinaku. Duś do czasu, aż warzywo zmięknie i straci objętość. To czas na przyprawienie całości. Bulion WINIARY wymieszaj ze śmietanką i dodaj do szpinaku. Podduś całość jeszcze przez kilka minut, aż potrawa stanie się gęstsza. Ostatni krok to dodanie jednej łyżki soku z cytryny oraz soli i pieprzu do smaku. Danie jest już gotowe do spożycia!
Proponowana tutaj potrawa sprawdzi się zarówno jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do obiadu bądź kolacji. Jest spora szansa, że posmakuje nawet najmłodszym. Wbrew powszechnej opinii, są przecież dzieci, które lubią zdrowe jedzenie z zielonymi warzywami. Do przyrządzenia takiego dania świetnie nadaje się szpinak mrożony. Sprawnie podgrzejesz go, dodając odpowiednie składniki i zagęszczając całość. To zatem również znakomita propozycja na ekspresowy obiad w akademiku – dla zabieganych studentów. W sezonie letnim mrożonkę możesz zastąpić świeżym warzywem.
Zauważ, że taki szpinak na ciepło sprawdzi się jako baza dla potraw kuchni włoskiej. Dużo osób podaje go z rozmaitymi makaronami, np. penne albo tagliatelle. Oczywiście możesz także użyć tego, który masz w domu – kokardek bądź muszelek. Całość wspaniale wzbogacisz np. pomidorkami koktajlowymi, startym na tarce żółtym serem lub kostkami fety. W taki sposób zaskoczysz zaproszonych gości, serwując coś innego niż zazwyczaj. Koneserzy smaków Italii ucieszą się, mogąc skosztować u Ciebie takiego dania! Oczywiście szpinak nada się też do polskich obiadów. Możesz nim zastąpić chociażby ćwikłę czy tradycyjną kapustę zasmażaną. Smacznego!
Komentarze 2