Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Poszukujesz pomysłu na szybkie, ale pożywne i smaczne danie? A może zastanawiasz się, co dodać do makaronu albo zaserwować na stół zamiast sałatki? Szpinak na ciepło to sposób na ekspresowy posiłek na każdą okazję. Warzywo to dobrze smakuje w zestawieniu z czosnkiem, sokiem z cytryny i masłem, dlatego nie zabrakło tych składników w przepisie. Szpinak na ciepło możesz podawać np. z makaronem i żółtym serem. Sprawdzi się także w formie przystawki ozdobionej listkami świeżej bazylii. Jak przygotować to danie, aby wydobyć z niego najlepszy smak?
Na początek obierz cebulę i pokrój ją na drobne kawałki. Następnie podsmaż ją w garnku, na maśle. Gdy zeszkli się i zarumieni, dodaj do niej liście szpinaku. Duś do czasu, aż warzywo zmięknie i będzie rozpuszczone. To czas na przyprawienie całości. Dodaj zatem pieprz i sól do garnka. Niech wyląduje tam też przyprawa ZIARENKA SMAKU Uniwersalne WINIARY. Dopraw według uznania. W międzyczasie wymieszaj mąkę wraz z 12-procentową śmietaną, a następnie dodaj do tego jajko. Zgnieć 4 ząbki czosnku i wzbogać nim mączno-śmietanową mieszankę. Po dokładnym wymieszaniu dodaj tę mieszaninę do szpinaku z cebulą. Podduś całość jeszcze przez kilka minut, aż potrawa stanie się gęstsza. Ostatni krok to dodanie jednej łyżki soku z cytryny. Danie jest już gotowe do spożycia!
Proponowana tutaj potrawa sprawdzi się zarówno jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do obiadu bądź kolacji. Jest spora szansa, że posmakuje nawet najmłodszym. Wbrew powszechnej opinii, są przecież dzieci, które lubią zdrowe jedzenie z zielonymi warzywami. Do przyrządzenia takiego dania świetnie nadaje się szpinak mrożony. Sprawnie podgrzejesz go, dodając odpowiednie składniki i zagęszczając całość. To zatem również znakomita propozycja na ekspresowy obiad w akademiku – dla zabieganych studentów. W sezonie letnim mrożonkę możesz zastąpić świeżym warzywem.
Zauważ, że taki szpinak na ciepło sprawdzi się jako baza dla potraw kuchni włoskiej. Dużo osób podaje go z rozmaitymi makaronami, np. penne albo tagliatelle. Oczywiście możesz także użyć tego, który masz w domu – kokardek bądź muszelek. Całość wspaniale wzbogacisz np. pomidorkami koktajlowymi, startym na tarce żółtym serem lub kostkami fety. W taki sposób zaskoczysz zaproszonych gości, serwując coś innego niż zazwyczaj. Koneserzy smaków Italii ucieszą się, mogąc skosztować u Ciebie takiego dania! Oczywiście szpinak nada się też do polskich obiadów. Możesz nim zastąpić chociażby ćwikłę czy tradycyjną kapustę zasmażaną. Smacznego!
Przygotowanie
50 min
Krok 1
30 min
Cebulkę obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle. Nastepnie wrzucamy szpinak i dusimy w garnku aż szpinak się rozpuści, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i Ziarenkami Smaku WINIARY.
Krok 2
7 min
Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy jajko oraz zmiażdżone ząbki czosnku.
Krok 3
8 min
Dobrze mieszamy i dodajemy do szpinaku. Dusimy jeszcze chwilkę aż szpinak zgęstnieje.
Krok 4
5 min
Na koniec wyciskamy sok z cytryny i dodajemy doprawiając do smaku.
Krok 1
z
4
Cebulkę obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle. Nastepnie wrzucamy szpinak i dusimy w garnku aż szpinak się rozpuści, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i Ziarenkami Smaku WINIARY.
Krok 2
z
4
Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy jajko oraz zmiażdżone ząbki czosnku.
Krok 3
z
4
Dobrze mieszamy i dodajemy do szpinaku. Dusimy jeszcze chwilkę aż szpinak zgęstnieje.
Krok 4
z
4
Na koniec wyciskamy sok z cytryny i dodajemy doprawiając do smaku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
T
Tosia
To jest to czego szukałam 😊
Winiary
Expert
Tosiu, cieszymy się, że szpinak Ci smakował. Polecamy go np. do naleśników lub do makaronu jako sos :)
Komentarze 1