SZPINAK NA CIEPŁO
50min
Łatwy
1 opakowanie
Szpinak Mrożony
1
Jajko
4 ząbków
Czosnek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 szklanka
Śmietana 12%
1
Cebula
20 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 łyżka
Masło
1 Płaska łyżka
Sok z cytryny
.
Wartości odżywcze
Białko
5.46 g
Węglowodany
13.01 g
Tłuszcze
18.59 g
Wartość energetyczna
234.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
30 min
Cebulkę obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle. Nastepnie wrzucamy szpinak i dusimy w garnku aż szpinak się rozpuści, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i Ziarenkami Smaku WINIARY.
Krok 2
7 min
Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy jajko oraz zmiażdżone ząbki czosnku.
Krok 3
8 min
Dobrze mieszamy i dodajemy do szpinaku. Dusimy jeszcze chwilkę aż szpinak zgęstnieje.
Krok 4
5 min
Na koniec wyciskamy sok z cytryny i dodajemy doprawiając do smaku.
Szpinak na ciepło to sposób na ekspresowy posiłek na każdą okazję. Szpinak dobrze czuje się w zestawieniu z czosnkiem, sokiem z cytryny i masłem, dlatego nie zabrakło tych składników w przepisie. Szpinak na ciepło możesz podawać na przykład z makaronem i żółtym serem. Sprawdzi się także w formie przystawki ozdobionej listkami świeżej bazylii.
Komentarze 0