Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
SZPINAK NA CIEPŁO

SZPINAK NA CIEPŁO

(2)
23min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest lusi85

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  opakowanie
Szpinak mrożony lub świeży
1  szklanka
Śmietanka słodka 18%
4  ząbków
Czosnek
1 
Cebula (opcjonalnie)
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Masło lub olej do smażenia
1  łyżka
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.15 g
Węglowodany
10.39 g
Tłuszcze
12.95 g
Wartość energetyczna
166.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Poszukujesz pomysłu na szybkie, ale pożywne i smaczne danie? A może zastanawiasz się, co dodać do makaronu albo zaserwować na stół zamiast sałatki? Szpinak na ciepło to sposób na ekspresowy posiłek na każdą okazję. Warzywo to dobrze smakuje w zestawieniu z czosnkiem, sokiem z cytryny i bulionem warzywnym WINIARY, dlatego nie zabrakło tych składników w przepisie. Szpinak na ciepło możesz podawać np. z makaronem i żółtym serem. Sprawdzi się także w formie przystawki ozdobionej listkami świeżej bazylii. Jak przygotować to danie, aby wydobyć z niego najlepszy smak?


Na początek obierz cebulę i pokrój ją na drobne kawałki. Następnie podsmaż ją w garnku, na maśle. Gdy zeszkli się i zarumieni, dodaj do niej czosnek, a po chwili - liście szpinaku. Duś do czasu, aż warzywo zmięknie i straci objętość. To czas na przyprawienie całości. Bulion WINIARY wymieszaj ze śmietanką i dodaj do szpinaku. Podduś całość jeszcze przez kilka minut, aż potrawa stanie się gęstsza. Ostatni krok to dodanie jednej łyżki soku z cytryny oraz soli i pieprzu do smaku. Danie jest już gotowe do spożycia!


Proponowana tutaj potrawa sprawdzi się zarówno jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do obiadu bądź kolacji. Jest spora szansa, że posmakuje nawet najmłodszym. Wbrew powszechnej opinii, są przecież dzieci, które lubią zdrowe jedzenie z zielonymi warzywami. Do przyrządzenia takiego dania świetnie nadaje się szpinak mrożony. Sprawnie podgrzejesz go, dodając odpowiednie składniki i zagęszczając całość. To zatem również znakomita propozycja na ekspresowy obiad w akademiku – dla zabieganych studentów. W sezonie letnim mrożonkę możesz zastąpić świeżym warzywem.


Zauważ, że taki szpinak na ciepło sprawdzi się jako baza dla potraw kuchni włoskiej. Dużo osób podaje go z rozmaitymi makaronami, np. penne albo tagliatelle. Oczywiście możesz także użyć tego, który masz w domu – kokardek bądź muszelek. Całość wspaniale wzbogacisz np. pomidorkami koktajlowymi, startym na tarce żółtym serem lub kostkami fety. W taki sposób zaskoczysz zaproszonych gości, serwując coś innego niż zazwyczaj. Koneserzy smaków Italii ucieszą się, mogąc skosztować u Ciebie takiego dania! Oczywiście szpinak nada się też do polskich obiadów. Możesz nim zastąpić chociażby ćwikłę czy tradycyjną kapustę zasmażaną. Smacznego!

Przygotowanie

23 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle. Kiedy będzie miękka, dodajemy posiekany czosnek.
  • Krok 2

    7 min
    Następnie wrzucamy szpinak i dusimy w garnku, aż szpinak straci objętość. (Jeśli korzystamy z mrożonego - wcześniej go rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody).
  • Krok 3

    5 min
    Śmietanę mieszamy z bulionem warzywnym WINIARY i dodajemy do szpinaku. Dusimy jeszcze chwilkę, aż szpinak zgęstnieje.
  • Krok 4

    1 min
    Na koniec wyciskamy sok z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
SZPINAK NA CIEPŁO

Krok 1 z 4

Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle. Kiedy będzie miękka, dodajemy posiekany czosnek.

SZPINAK NA CIEPŁO

Krok 2 z 4

Następnie wrzucamy szpinak i dusimy w garnku, aż szpinak straci objętość. (Jeśli korzystamy z mrożonego - wcześniej go rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody).

SZPINAK NA CIEPŁO

Krok 3 z 4

Śmietanę mieszamy z bulionem warzywnym WINIARY i dodajemy do szpinaku. Dusimy jeszcze chwilkę, aż szpinak zgęstnieje.

SZPINAK NA CIEPŁO

Krok 4 z 4

Na koniec wyciskamy sok z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Marzena

Wygląda obłędnie. Do tego puree z ziemniaczków i jajko sadzone i nic więcej do szczęścia nie trzeba

Winiary
Expert

Marzena, oj tak! To idealny pomysł na szybki, letni obiad. Już mamy ochotę na takie danie 😊

T Tosia

To jest to czego szukałam 😊

Winiary
Expert

Tosiu, cieszymy się, że szpinak Ci smakował. Polecamy go np. do naleśników lub do makaronu jako sos :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wiosna
  • Zima

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tagliatelle ze szpinakiem

    Tagliatelle ze szpinakiem

    30 min Łatwy
  • Kremowa zupa szpinakowa z serem feta

    Kremowa zupa szpinakowa z serem feta

    47 min Łatwy
  • Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

    Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

    40 min Łatwy
  • Zupa szpinakowa z serem feta

    Zupa szpinakowa z serem feta

    27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu