45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
3.1g / 6%
Węglowodany
16.5g / 37%
Tłuszcze
11.5g / 56%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Cukinia duszona

(0)
35min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Wlodas

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cukinia
2 
Cebula
1 
Pomidory
2  ząbków
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
1  łyżka
Masło
trochę
Olej
trochę
Bazylia świeża

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.14 g
Węglowodany
16.48 g
Tłuszcze
11.48 g
Wartość energetyczna
172.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W sezonie na cukinię warto robić dania z tym pysznym warzywem niemal codziennie. Żeby smak się nie znudził warto robić rożne wersje dań z cukinii. Jedną z naszych propozycji jest cukinia duszona. Przyrządzona z cebulką, podawana z Sosem pomidorowym WINIARY zadowoli niejednego cukiniowego łasucha.
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
10 min
Na rozgrzaną patelnię dodać pokrojoną w półplasterki cebulkę i włożyć obraną, pokrojoną w plastry cukinię (jeśli cukinia jest młoda, nie obierać jej). Chwilę smażyć na silnym ogniu, delikatnie mieszając.
Krok 2
5 min
Dodać posiekaną bazylię, sparzonego obranego i pokrojonego drobno pomidora, sos pomidorowy, drobno posiekany czosnek oraz masło.
Krok 3
20 min
Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż cukinia będzie miękka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło lub zimno do świeżego pieczywa. Smacznego!
Cukinia duszona

Krok 1 z 3

Na rozgrzaną patelnię dodać pokrojoną w półplasterki cebulkę i włożyć obraną, pokrojoną w plastry cukinię (jeśli cukinia jest młoda, nie obierać jej). Chwilę smażyć na silnym ogniu, delikatnie mieszając.

Cukinia duszona

Krok 2 z 3

Dodać posiekaną bazylię, sparzonego obranego i pokrojonego drobno pomidora, sos pomidorowy, drobno posiekany czosnek oraz masło.

Cukinia duszona

Krok 3 z 3

Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż cukinia będzie miękka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło lub zimno do świeżego pieczywa. Smacznego!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika