Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żołądki w sosie własnym

0
60 min
Średni

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

40 dag
Kurczak, żołądek, wszystkie klasy, surowe
20 g
Cebula
0.5 
Marchew
0.5 
Korzeń pietruszki
1 łyżeczka
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
1 łyżeczka
Słodka papryka
15 g
Mąka
1.5 łyżek
Śmietana
1 trochę
Pieprz
1 łyżka
Tłuszcz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
24.89 g
Węglowodany
9.75 g
Tłuszcze
8.86 g
Wartość energetyczna
221.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
30 min
Żołądki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Wodę odlewamy, wlewamy nową i znów gotujemy 10 minut. Odcedzamy.
Krok 2
15 min
Na odrobinie tłuszczu podsmażamy żołądki z cebulą.
Krok 3
10 min
Podlewamy wodą, wsypujemy Ziarenka smaku WINIARY, mąkę i paprykę. Dodajemy pokrojoną marchew i pietruszkę. Dusimy do miękkości.
Krok 4
5 min
Zabielamy sos śmietaną. Doprawiamy pieprzem. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Żołądki w sosie własnym

Krok 1 z 4

Składniki: Kurczak, żołądek, wszystkie klasy, surowe

Żołądki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Wodę odlewamy, wlewamy nową i znów gotujemy 10 minut. Odcedzamy.

Żołądki w sosie własnym

Krok 2 z 4

Składniki: Kurczak, żołądek, wszystkie klasy, surowe, Cebula

Na odrobinie tłuszczu podsmażamy żołądki z cebulą.

Żołądki w sosie własnym

Krok 3 z 4

Składniki: Marchew, Korzeń pietruszki, Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY, Słodka papryka, Mąka

Podlewamy wodą, wsypujemy Ziarenka smaku WINIARY, mąkę i paprykę. Dodajemy pokrojoną marchew i pietruszkę. Dusimy do miękkości.

Żołądki w sosie własnym

Krok 4 z 4

Składniki: Śmietana, Pieprz

Zabielamy sos śmietaną. Doprawiamy pieprzem. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Żołądki w sosie własnym to świetny pomysł na obiad. Jednak wielu ludzi podchodzi z rezerwą do przygotowywania dań z podrobów, wychodząc z założenia, że łatwo je zepsuć. Nasz sprawdzony przepis na żołądki w sosie własnym poprowadzi cię krok po kroku przez proces ich przyrządzania, dzięki czemu danie wyjdzie smaczne, aromatyczne i miękkie jak powinno. Żołądki przysmażone z cebulką, duszone z warzywami i przyprawione aromatycznymi przyprawami przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni.

Jak zrobić żołądki w sosie własnym? Zacznij od starannego umycia żołądków, zalej je zimną wodą i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie odcedź, zalej ponownie świeżą wodą i raz jeszcze gotuj przez 10 minut. Po wstępnym podgotowaniu przełóż żołądki na patelnię i na odrobinie tłuszczu przesmaż wraz z pokrojoną cebulą. Następnie podlej całość wodą, dodaj łyżkę mąki, łyżeczkę mielonej papryki oraz łyżeczkę przyprawy Kucharek. Dołóż pół marchewki i pół korzenia pietruszki pokrojone w plasterki lub kostkę. Całość duś do miękkości. Na koniec zabiel żołądki w sosie własnym odrobiną śmietany (około 1,5 łyżki) i dopraw pieprzem w takiej ilości, jaka najbardziej ci odpowiada.

Przepis na żołądki w sosie własnym nie jest taki trudny, jak mogłoby się wydawać, ale dobrze jest przestrzegać instrukcji i uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Efekty z pewnością są tego warte!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika