Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żołądki z kurczaka w pieczarkowym sosie

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50 dag
Żołądki z kurczaka
20 dag
Pieczarki
1 
Cebula
2 łyżek
Olej
2 
Liść laurowy
10 kulek
Ziele angielskie całe
1 łyżka
Masło
2 łyżek
Śmietanka
2 łyżek
Mąka pszenna
2 łyżeczek
Papryka mielona
1 ząbek
Czosnek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
358.43 kcal
Białko
41.09 g
Tłuszcze
17.28 g
Węglowodany
9.17 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
20 min
Żołądki z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić, osuszyć, pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wsypać pokrojoną cebulę i żołądki, podsmażyć
Krok 2
20 min
Przełożyć do rondla, wlać 2 szklanki wody, dodać angielskie ziele, liście laurowe, odrobinę pieprzu i dusić pod przykryciem do miękkości.
Krok 3
10 min
Posiekane pieczarki podsmażyć na rozgrzanym maśle, dodać do żołądków 10 minut przed końcem gotowania
Krok 4
10 min
Mąkę i mieloną paprykę wymieszać z odrobiną zimnej wody, połączyć z żołądkami, dodać zmiażdżony czosnek, zagotować. Do gotowego sosu dodać śmietankę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie, wymieszać.
Żołądki z kurczaka w pieczarkowym sosie

Krok 1 z 4

Żołądki z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić, osuszyć, pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wsypać pokrojoną cebulę i żołądki, podsmażyć

Żołądki z kurczaka w pieczarkowym sosie

Krok 2 z 4

Przełożyć do rondla, wlać 2 szklanki wody, dodać angielskie ziele, liście laurowe, odrobinę pieprzu i dusić pod przykryciem do miękkości.

Żołądki z kurczaka w pieczarkowym sosie

Krok 3 z 4

Posiekane pieczarki podsmażyć na rozgrzanym maśle, dodać do żołądków 10 minut przed końcem gotowania

Żołądki z kurczaka w pieczarkowym sosie

Krok 4 z 4

Mąkę i mieloną paprykę wymieszać z odrobiną zimnej wody, połączyć z żołądkami, dodać zmiażdżony czosnek, zagotować. Do gotowego sosu dodać śmietankę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie, wymieszać.

Żołądki z kurczaka w pieczarkowym sosie to świetny sposób na podanie podrobów. Żołądki pod wpływem pieczarek i domowego sosu powstałego na bazie WINIARY Przyprawa do zup, sosów, sałatek świetnie komponują się z makaronem lub kaszą. Danie polecamy udekorować natką pietruszki, dzięki czemu będzie ono sprawiać wrażenie jeszcze bardziej apetycznego.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika