Duszone udko z kaczki w oleju w sosie z zielonym pieprzem
220min
Trudny
1 opakowanie
Sos Pieczeniowy Ciemny WINIARY
4
Udko z kaczki
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Liść laurowy
1 trochę
Tymianek suszony
2 ząbków
Czosnek
2 łyżek
Brandy
2 łyżek
Wino białe typu Chardonnay
0.5 l
Olej sojowy
1 łyżka
Masło
0.5
Cebula
4 łyżeczek
Zielony pieprz
6 kropli
Śmietana 30%
.
Wartości odżywcze
Białko
27.49 g
Węglowodany
5.93 g
Tłuszcze
154.74 g
Wartość energetyczna
1526.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
220 min
Krok 1
5 min
Umyte i oczyszczone z resztek piór udka z kaczki z kością posyp solą, tymiankiem oraz listkami laurowymi.
Krok 2
120 min
Tak przygotowane udka z kaczki pozostaw w chłodnym miejscu na około 1-2 godziny.
Krok 3
2 min
Po zamarynowaniu kaczkę przełóż do płaskiego rondelka.
Krok 4
3 min
Całość zalej olejem sojowym.
Krok 5
2 min
Przykryj folią aluminiową tak, aby folia na całej powierzchni dotykała „lustra” oleju (folię ułóż matową stroną do „lustra” oleju).
Krok 6
40 min
Całość postaw na płytę i duś do miękkości tak, aby olej tylko „mrugał”.
Krok 7
1 min
Tak przygotowaną kaczkę możesz przechowywać w przecedzonym oleju z duszenia w lodówce nawet do dwóch tygodni.
Krok 8
5 min
Rozpocznij przygotowywanie sosu. W rondelku na rozgrzanym maśle zeszklij drobno pokrojoną cebulę, zalej ją winem i brandy.
Krok 9
20 min
Gotuj do momentu odparowania co najmniej połowy objętości alkoholu, po czym zalej rozpuszczonym w 350 ml zimnejwody Sosem pieczeniowym ciemnym.
Krok 10
5 min
Przed wydaniem sos przecedź przez stalowe sitko i wrzuć trzykrotnie sparzony – zagotowany zielony pieprz.
Krok 11
5 min
Tak przygotowany sos podnieś na maśle (wrzuć do gorącego sosu trochę świeżego masła mieszając cały czas rondelkiem lub łyżką – ciemnych sosów nie powinno mieszać się intensywnie trzepaczką rózgową).
Krok 12
5 min
Wraz z wkręcaniem masła dodaj kilka kropli śmietany 30% aby złamać ciemny kolor sosu (Uwaga! – w sosie nie może być optycznie zauważalny dodatek śmietany).
Krok 13
1 min
Tak przygotowanego sosu nie możesz zbyt długo przetrzymywać, gdyż palący smak zielonego pieprzu „przechodzi” do sosu zmniejszając jego walory smakowe.
Krok 14
5 min
Przed podaniem udka kaczki obsmaż na patelni na złoty kolor z obydwu stron na lekko złoty kolor, nie dopuszczając do przesuszenia mięsa.
Krok 15
1 min
Gorącą kaczkę układaj na placku ziemniaczanym i polewaj sosem z zielonym pieprzem.
Danie dla smakoszy kuchni pikantnej – duszone udko z kaczki w oleju w sosie z zielonym pieprzem. Mięso, marynowane w tymianku i listkach laurowych, dusimy specjalną metodą w oleju sojowym – dzięki temu kaczka pozostaje soczysta i można przechowywać ją w lodówce nawet dwa tygodnie. Porcje kaczki przed podaniem obsmażamy lekko na patelni i podajemy z wybornym Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY, przyrządzonym na ostro - z dodatkiem brandy i chardonnay oraz parzonym zielonym pieprzem. Przy okazji można nauczyć się, jak podnosić sos na maśle i jak łamać go śmietaną :) Potrawa wymagająca nieco starań, ale duszone udko z kaczki, podane na placku ziemniaczanym i polane pieprznym sosem smakuje jak marzenie!
Komentarze 0