Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Duszone udko z kaczki w oleju w sosie z zielonym pieprzem

0
220 min
Trudny

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Sos Pieczeniowy Ciemny WINIARY
4 
Udko z kaczki
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Liść laurowy
1 trochę
Tymianek suszony
2 ząbków
Czosnek
2 łyżek
Brandy
2 łyżek
Wino białe typu Chardonnay
0.5 l
Olej sojowy
1 łyżka
Masło
0.5 
Cebula
4 łyżeczek
Zielony pieprz
6 kropli
Śmietana 30%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
27.49 g
Węglowodany
5.93 g
Tłuszcze
154.74 g
Wartość energetyczna
1526.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

220 min
Krok 1
5 min
Umyte i oczyszczone z resztek piór udka z kaczki z kością posyp solą, tymiankiem oraz listkami laurowymi.
Krok 2
120 min
Tak przygotowane udka z kaczki pozostaw w chłodnym miejscu na około 1-2 godziny.
Krok 3
2 min
Po zamarynowaniu kaczkę przełóż do płaskiego rondelka.
Krok 4
3 min
Całość zalej olejem sojowym.
Krok 5
2 min
Przykryj folią aluminiową tak, aby folia na całej powierzchni dotykała „lustra” oleju (folię ułóż matową stroną do „lustra” oleju).
Krok 6
40 min
Całość postaw na płytę i duś do miękkości tak, aby olej tylko „mrugał”.
Krok 7
1 min
Tak przygotowaną kaczkę możesz przechowywać w przecedzonym oleju z duszenia w lodówce nawet do dwóch tygodni.
Krok 8
5 min
Rozpocznij przygotowywanie sosu. W rondelku na rozgrzanym maśle zeszklij drobno pokrojoną cebulę, zalej ją winem i brandy.
Krok 9
20 min
Gotuj do momentu odparowania co najmniej połowy objętości alkoholu, po czym zalej rozpuszczonym w 350 ml zimnejwody Sosem pieczeniowym ciemnym.
Krok 10
5 min
Przed wydaniem sos przecedź przez stalowe sitko i wrzuć trzykrotnie sparzony – zagotowany zielony pieprz.
Krok 11
5 min
Tak przygotowany sos podnieś na maśle (wrzuć do gorącego sosu trochę świeżego masła mieszając cały czas rondelkiem lub łyżką – ciemnych sosów nie powinno mieszać się intensywnie trzepaczką rózgową).
Krok 12
5 min
Wraz z wkręcaniem masła dodaj kilka kropli śmietany 30% aby złamać ciemny kolor sosu (Uwaga! – w sosie nie może być optycznie zauważalny dodatek śmietany).
Krok 13
1 min
Tak przygotowanego sosu nie możesz zbyt długo przetrzymywać, gdyż palący smak zielonego pieprzu „przechodzi” do sosu zmniejszając jego walory smakowe.
Krok 14
5 min
Przed podaniem udka kaczki obsmaż na patelni na złoty kolor z obydwu stron na lekko złoty kolor, nie dopuszczając do przesuszenia mięsa.
Krok 15
1 min
Gorącą kaczkę układaj na placku ziemniaczanym i polewaj sosem z zielonym pieprzem.
Duszone udko z kaczki w oleju w sosie z zielonym pieprzem

Krok 1 z 15

Umyte i oczyszczone z resztek piór udka z kaczki z kością posyp solą, tymiankiem oraz listkami laurowymi.

Duszone udko z kaczki w oleju w sosie z zielonym pieprzem

Krok 2 z 15

Tak przygotowane udka z kaczki pozostaw w chłodnym miejscu na około 1-2 godziny.

Duszone udko z kaczki w oleju w sosie z zielonym pieprzem

Krok 3 z 15

Po zamarynowaniu kaczkę przełóż do płaskiego rondelka.

Duszone udko z kaczki w oleju w sosie z zielonym pieprzem

Krok 4 z 15

Całość zalej olejem sojowym.

Duszone udko z kaczki w oleju w sosie z zielonym pieprzem

Krok 5 z 15

Przykryj folią aluminiową tak, aby folia na całej powierzchni dotykała „lustra” oleju (folię ułóż matową stroną do „lustra” oleju).

Duszone udko z kaczki w oleju w sosie z zielonym pieprzem

Krok 6 z 15

Całość postaw na płytę i duś do miękkości tak, aby olej tylko „mrugał”.

Duszone udko z kaczki w oleju w sosie z zielonym pieprzem

Krok 7 z 15

Tak przygotowaną kaczkę możesz przechowywać w przecedzonym oleju z duszenia w lodówce nawet do dwóch tygodni.

Duszone udko z kaczki w oleju w sosie z zielonym pieprzem

Krok 8 z 15

Rozpocznij przygotowywanie sosu. W rondelku na rozgrzanym maśle zeszklij drobno pokrojoną cebulę, zalej ją winem i brandy.

Duszone udko z kaczki w oleju w sosie z zielonym pieprzem

Krok 9 z 15

Gotuj do momentu odparowania co najmniej połowy objętości alkoholu, po czym zalej rozpuszczonym w 350 ml zimnejwody Sosem pieczeniowym ciemnym.

Duszone udko z kaczki w oleju w sosie z zielonym pieprzem

Krok 10 z 15

Przed wydaniem sos przecedź przez stalowe sitko i wrzuć trzykrotnie sparzony – zagotowany zielony pieprz.

Duszone udko z kaczki w oleju w sosie z zielonym pieprzem

Krok 11 z 15

Tak przygotowany sos podnieś na maśle (wrzuć do gorącego sosu trochę świeżego masła mieszając cały czas rondelkiem lub łyżką – ciemnych sosów nie powinno mieszać się intensywnie trzepaczką rózgową).

Duszone udko z kaczki w oleju w sosie z zielonym pieprzem

Krok 12 z 15

Wraz z wkręcaniem masła dodaj kilka kropli śmietany 30% aby złamać ciemny kolor sosu (Uwaga! – w sosie nie może być optycznie zauważalny dodatek śmietany).

Duszone udko z kaczki w oleju w sosie z zielonym pieprzem

Krok 13 z 15

Tak przygotowanego sosu nie możesz zbyt długo przetrzymywać, gdyż palący smak zielonego pieprzu „przechodzi” do sosu zmniejszając jego walory smakowe.

Duszone udko z kaczki w oleju w sosie z zielonym pieprzem

Krok 14 z 15

Przed podaniem udka kaczki obsmaż na patelni na złoty kolor z obydwu stron na lekko złoty kolor, nie dopuszczając do przesuszenia mięsa.

Duszone udko z kaczki w oleju w sosie z zielonym pieprzem

Krok 15 z 15

Gorącą kaczkę układaj na placku ziemniaczanym i polewaj sosem z zielonym pieprzem.

Danie dla smakoszy kuchni pikantnej – duszone udko z kaczki w oleju w sosie z zielonym pieprzem. Mięso, marynowane w tymianku i listkach laurowych, dusimy specjalną metodą w oleju sojowym – dzięki temu kaczka pozostaje soczysta i można przechowywać ją w lodówce nawet dwa tygodnie. Porcje kaczki przed podaniem obsmażamy lekko na patelni i podajemy z wybornym Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY, przyrządzonym na ostro - z dodatkiem brandy i chardonnay oraz parzonym zielonym pieprzem. Przy okazji można nauczyć się, jak podnosić sos na maśle i jak łamać go śmietaną :) Potrawa wymagająca nieco starań, ale duszone udko z kaczki, podane na placku ziemniaczanym i polane pieprznym sosem smakuje jak marzenie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika