Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem
95 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
95 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
54.6g / 36%
Węglowodany
54.5g / 35%
Tłuszcze
19.7g / 28%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

+

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Wróć

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

(0)
1 godz 39 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 4 servings

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.2  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
1  opakowanie
Sos pieczeniowy ciemny WINIARY
4 
Pierś z kurczaka
200  g
Ziemniaki
120  g
Boczek wędzony
120  g
Pieczarki
100  g
Kurki
120  g
Cebula dymka
120  g
Marchewka
trochę
Olej
4  łyżek
Masło
1 
Cebula
trochę
Tymianek
trochę
Pieprz biały w ziarnach
1  szklanka
Czerwone wino
3  łyżek
Miód
5  łyżek
Białe wino
100  ml
Demi glase z cielęciny
200  g
Jarmuż
trochę
Natka pietruszki
2 
Liść laurowy
trochę
Sól
trochę
Biały pieprz
8 
Natka pietruszki
1 
Liść laurowy
1  pęczek
Tymianek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
54.6 g
Węglowodany
54.55 g
Tłuszcze
19.71 g
Wartość energetyczna
665.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Coś wyjątkowego: supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem. Aromatyczne danie, pachnące przyprawami, świeżymi ziołami i kurkami. Dodatkowego niezwykłego smaku doda daniu Sos pieczeniowy ciemny Na Każdy Dzień WINIARY. Smacznego!

Przygotowanie

99 min
  • Krok 1

    5 min
    Ziemniaki i marchewkę pokrój w grubą kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Boczek pokrój w kostkę o bokach około 1 cm.
  • Krok 3

    2 min
    Pieczarki pokrój w „czosnek”.
  • Krok 4

    1 min
    Wszystkie wymienione składniki obgotuj nie dłużej jak 1 minutę.
  • Krok 5

    5 min
    Przed podaniem wszystko przesmaż na oleju.
  • Krok 6

    3 min
    Obraną cebulkę, pieczarki i całe kurki sparz we wrzątku przez ok. 1-2 minuty, odcedź i odstaw w ciepłe miejsce.
  • Krok 7

    5 min
    Drobno pokrojoną cebulę, listki świeżego tymianku, ziarenka białego pieprzu, listki laurowe zeszklij na oleju z dodatkiem masła.
  • Krok 8

    5 min
    W rondelku odparuj czerwone wino do gęstości syropu.
  • Krok 9

    5 min
    Do odparowanego wina wrzuć zeszklone szalotki z ziołami i przyprawami, bouquet garni, miód i Rosół drobiowy.
  • Krok 10

    5 min
    Całość chwilę gotuj, dodaj sos pieczeniowy ciemny rozprowadzony w 150 ml wody i ponownie zagotuj.
  • Krok 11

    2 min
    Tak przygotowany sos przecedź przez stalowe sito.
  • Krok 12

    5 min
    Dopraw i podnieś na maśle (wrzuć trochę masła do gotującego się sosu kręcąc cały czas rondelkiem do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła – ciemnych sosów nie roztrzepuje się trzepaczką rózgową).
  • Krok 13

    3 min
    Tak przygotowany sos połącz z wcześniej przygotowanym garni z drobnych cebulek, pieczarek, kurek, marchewki i boczku.
  • Krok 14

    10 min
    Na patelni z dodatkiem oleju i masła usmaż piersi kurczaka na ładny złoty kolor ze wszystkich stron.
  • Krok 15

    2 min
    Skrop białym winem i zalej Rosołem drobiowym.
  • Krok 16

    12 min
    Patelnię przykryj pokrywką lub folią aluminiową i gotuj na „wolnym ogniu” nie dłużej jak 10-12 minut.
  • Krok 17

    3 min
    Po zdjęciu z patelni pokrój każdą pierś w ładne, ukośne plastry.
  • Krok 18

    5 min
    Zielone liście kapusty włoskiej sparz i ostudź w zimnej wodzie z kostkami lodu.
  • Krok 19

    5 min
    Tak przygotowaną kapustę rozdrobnij na mniejsze kawałki o średnicy 5–6 cm, usuwając wszystkie twarde łyka. Zostaw tylko zielone części każdego liścia.
  • Krok 20

    5 min
    Przed podaniem smaż na maśle, nie rumieniąc, dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 21

    2 min
    Na środku każdego talerza ułóż przesmażoną kapustę, na niej - pokrojonego kurczaka, którego delikatnie polej sosem.
  • Krok 22

    3 min
    Niewielką ilość sosu pozostaw i połącz z garniturem babuni, który ułóż wokół kurczaka.
  • Krok 23

    1 min
    Całość dekoruj świeżym tymiankiem i posyp posiekaną natką pietruszki.
Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 1 z 23

Ziemniaki i marchewkę pokrój w grubą kostkę.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 2 z 23

Boczek pokrój w kostkę o bokach około 1 cm.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 3 z 23

Pieczarki pokrój w „czosnek”.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 4 z 23

Wszystkie wymienione składniki obgotuj nie dłużej jak 1 minutę.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 5 z 23

Przed podaniem wszystko przesmaż na oleju.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 6 z 23

Obraną cebulkę, pieczarki i całe kurki sparz we wrzątku przez ok. 1-2 minuty, odcedź i odstaw w ciepłe miejsce.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 7 z 23

Drobno pokrojoną cebulę, listki świeżego tymianku, ziarenka białego pieprzu, listki laurowe zeszklij na oleju z dodatkiem masła.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 8 z 23

W rondelku odparuj czerwone wino do gęstości syropu.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 9 z 23

Do odparowanego wina wrzuć zeszklone szalotki z ziołami i przyprawami, bouquet garni, miód i Rosół drobiowy.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 10 z 23

Całość chwilę gotuj, dodaj sos pieczeniowy ciemny rozprowadzony w 150 ml wody i ponownie zagotuj.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 11 z 23

Tak przygotowany sos przecedź przez stalowe sito.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 12 z 23

Dopraw i podnieś na maśle (wrzuć trochę masła do gotującego się sosu kręcąc cały czas rondelkiem do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła – ciemnych sosów nie roztrzepuje się trzepaczką rózgową).

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 13 z 23

Tak przygotowany sos połącz z wcześniej przygotowanym garni z drobnych cebulek, pieczarek, kurek, marchewki i boczku.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 14 z 23

Na patelni z dodatkiem oleju i masła usmaż piersi kurczaka na ładny złoty kolor ze wszystkich stron.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 15 z 23

Skrop białym winem i zalej Rosołem drobiowym.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 16 z 23

Patelnię przykryj pokrywką lub folią aluminiową i gotuj na „wolnym ogniu” nie dłużej jak 10-12 minut.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 17 z 23

Po zdjęciu z patelni pokrój każdą pierś w ładne, ukośne plastry.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 18 z 23

Zielone liście kapusty włoskiej sparz i ostudź w zimnej wodzie z kostkami lodu.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 19 z 23

Tak przygotowaną kapustę rozdrobnij na mniejsze kawałki o średnicy 5–6 cm, usuwając wszystkie twarde łyka. Zostaw tylko zielone części każdego liścia.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 20 z 23

Przed podaniem smaż na maśle, nie rumieniąc, dopraw solą i pieprzem.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 21 z 23

Na środku każdego talerza ułóż przesmażoną kapustę, na niej - pokrojonego kurczaka, którego delikatnie polej sosem.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 22 z 23

Niewielką ilość sosu pozostaw i połącz z garniturem babuni, który ułóż wokół kurczaka.

Supreme z kurczaka na sposób babuni w sosie z czerwonego wina z miodem i świeżym tymiankiem

Krok 23 z 23

Całość dekoruj świeżym tymiankiem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Grzyby
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Warzywa
  • Ziemniaki

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny
  • Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

    Tradycyjna zapiekanka z pieczywa, szynki i pieczarek, z mieszanką świeżych ziół

    43 min Łatwy
  • Jajka po benedyktyńsku

    Jajka po benedyktyńsku

    35 min Łatwy
  • Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

    Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

    4 godz 25 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu