75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
32.4g / 60%
Węglowodany
7.2g / 14%
Tłuszcze
6.3g / 26%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Polędwica wieprzowa w sosie

(0)
32min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Wafelek2601

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600  g
Polędwiczki wieprzowe
1 
Liść laurowy
5  kulek
Ziele angielskie
trochę
Pieprz czarny
trochę
Gałka muszkatołowa
2  łyżek
Mąka
trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
32.4 g
Węglowodany
7.22 g
Tłuszcze
6.35 g
Wartość energetyczna
222.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Szukasz pomysłu na obiad idealny? Wypróbuj przepis na delikatną polędwiczkę wieprzową w sosie przygotowanym na bazie wody, mąki, Przyprawy JARZYNKA WINIARY i całej reszty aromatycznych dodatków. Delikatna polędwiczka wieprzowapodsmażona i uduszona w sosie idealnie skomponuje się z ziemniakami i ogórkiem.
Gotujmy

Przygotowanie

32 min
Krok 1
10 min
Umytą i osuszoną polędwicę pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, z obu stron podsmażyć mięso.
Krok 2
10 min
Zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dodać kostkę rosołową, dusić pod przykryciem do miękkości.
Krok 3
5 min
Kiedy kawałki mięsa będą miękkie dodać do smaku pieprz, gałkę muszkatołową oraz przyprawę Jarzynka i Maggi.
Krok 4
5 min
Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do sosu. Zagotować. Gotować razem 2-3 minuty.
Krok 5
2 min
Podawać z ziemniakami i ogórkiem.
Polędwica wieprzowa w sosie

Krok 1 z 5

Umytą i osuszoną polędwicę pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, z obu stron podsmażyć mięso.

Polędwica wieprzowa w sosie

Krok 2 z 5

Zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dodać kostkę rosołową, dusić pod przykryciem do miękkości.

Polędwica wieprzowa w sosie

Krok 3 z 5

Kiedy kawałki mięsa będą miękkie dodać do smaku pieprz, gałkę muszkatołową oraz przyprawę Jarzynka i Maggi.

Polędwica wieprzowa w sosie

Krok 4 z 5

Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do sosu. Zagotować. Gotować razem 2-3 minuty.

Polędwica wieprzowa w sosie

Krok 5 z 5

Podawać z ziemniakami i ogórkiem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika