Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przepis na zupę klopsową to rozwiązanie idealne, jeśli poszukujesz prostego, pożywnego, a co najważniejsze – jednogarnkowego obiadu. Zupa klopsowa to połączenie kolorowej włoszczyzny i sycących klopsików z mięsa mielonego z aromatem przypraw – przyprawy w płynie MAGGI i kolorowego pieprzu.
Jak zrobić zupę klopsową? Zacznij od przygotowania masy na klopsy. Połącz mielone mięso z jajkiem i startą cebulą. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Następnie przygotuj wywar: oczyść, umyj i pokrój na kawałki pęczek włoszczyzny, zalej 1,5 litra wody, posól i gotuj przez około 10 minut. Z masy mięsnej uformuj niewielkie klopsy i włóż je delikatnie do gotującego się wywaru. Gotuj przez kolejne 5 minut. 300 mililitrów kwaśnej śmietany wymieszaj dokładnie z 2 łyżeczkami mąki. Dodaj do tego kilka łyżek wywaru i rozmieszaj, aby zahartować śmietanę. Następnie powoli wlej ją do zupy, ciągle mieszając. Doprowadź całość do wrzenia. Zupa klopsowa już prawie przygotowana! Wystarczy już tylko doprawić ją przyprawą w płynie MAGGI, solą oraz octem bądź sokiem z cytryny. Na koniec dodaj preferowaną przez siebie ilość kolorowego pieprzu oraz pół pęczka koperku.
Zupa klopsowa będzie smakowała świetnie, jeśli podasz ją z grzankami lub białym pieczywem. Jeśli wolisz, możesz serwować ją także z ziemniakami. Nasz przepis na zupę klopsową pozwoli ci szybko przygotować smaczne i sycące danie dla całej rodziny!
Komentarze 0