Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa klopsowa
Zupa klopsowa

Zupa klopsowa

(6)
50min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest lucynako

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  dag
Mięso mielone
1 
Jajko
1 
Cebula
1  pęczek
Włoszczyzna
300  ml
Śmietana kwaśna
2  łyżeczek
Mąka
1  szczypta
Pieprz kolorowy ziarnisty
trochę
Sól
1  szczypta
Pieprz mielony
0.5  pęczek
Koperek
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
1  łyżka
Ocet
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
20.92 g
Węglowodany
10.48 g
Tłuszcze
12.29 g
Wartość energetyczna
236.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepis na zupę klopsową to rozwiązanie idealne, jeśli poszukujesz prostego, pożywnego, a co najważniejsze – jednogarnkowego obiadu. Zupa klopsowa to połączenie kolorowej włoszczyzny i sycących klopsików z mięsa mielonego z aromatem przypraw – przyprawy w płynie MAGGI i kolorowego pieprzu.

Jak zrobić zupę klopsową? Zacznij od przygotowania masy na klopsy. Połącz mielone mięso z jajkiem i startą cebulą. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Następnie przygotuj wywar: oczyść, umyj i pokrój na kawałki pęczek włoszczyzny, zalej 1,5 litra wody, posól i gotuj przez około 10 minut. Z masy mięsnej uformuj niewielkie klopsy i włóż je delikatnie do gotującego się wywaru. Gotuj przez kolejne 5 minut. 300 mililitrów kwaśnej śmietany wymieszaj dokładnie z 2 łyżeczkami mąki. Dodaj do tego kilka łyżek wywaru i rozmieszaj, aby zahartować śmietanę. Następnie powoli wlej ją do zupy, ciągle mieszając. Doprowadź całość do wrzenia. Zupa klopsowa już prawie przygotowana! Wystarczy już tylko doprawić ją przyprawą w płynie MAGGI, solą oraz octem bądź sokiem z cytryny. Na koniec dodaj preferowaną przez siebie ilość kolorowego pieprzu oraz pół pęczka koperku.

Zupa klopsowa będzie smakowała świetnie, jeśli podasz ją z grzankami lub białym pieczywem. Jeśli wolisz, możesz serwować ją także z ziemniakami. Nasz przepis na zupę klopsową pozwoli ci szybko przygotować smaczne i sycące danie dla całej rodziny!

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    10 min
    Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać startą na tarce o małych oczkach cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Krok 2

    15 min
    Włoszczyznę oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze części. Zalać ok. 1,5 litra wody, posolić i gotować ok. 10 minut.
  • Krok 3

    10 min
    Mięso nabierać małą łyżeczką, robić małe klopsiki i wrzucać do wywaru z włoszczyzny. Gotować ok. 5 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Śmietanę zmieszać z mąką, rozprowadzić niewielką ilością wrzącego wywaru aby ja zahartować, a następnie wlać do zupy. Całość zagotować.
  • Krok 5

    3 min
    Doprawić do smaku przyprawą do zup, solą, octem lub sokiem z cytryny (jeśli sok, to 2 łyżki).
  • Krok 6

    2 min
    Na koniec dodać kolorowy pieprz i posiekany koperek (trochę zostawić do dekoracji).
  • Krok 7

    5 min
    Podawać z białym pieczywem, grzankami lub ziemniakami (jeśli z ziemniaki to dodajemy je razem z włoszczyzną).
Zupa klopsowa

Krok 1 z 7

Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać startą na tarce o małych oczkach cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Zupa klopsowa

Krok 2 z 7

Włoszczyznę oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze części. Zalać ok. 1,5 litra wody, posolić i gotować ok. 10 minut.

Zupa klopsowa

Krok 3 z 7

Mięso nabierać małą łyżeczką, robić małe klopsiki i wrzucać do wywaru z włoszczyzny. Gotować ok. 5 minut.

Zupa klopsowa

Krok 4 z 7

Śmietanę zmieszać z mąką, rozprowadzić niewielką ilością wrzącego wywaru aby ja zahartować, a następnie wlać do zupy. Całość zagotować.

Zupa klopsowa

Krok 5 z 7

Doprawić do smaku przyprawą do zup, solą, octem lub sokiem z cytryny (jeśli sok, to 2 łyżki).

Zupa klopsowa

Krok 6 z 7

Na koniec dodać kolorowy pieprz i posiekany koperek (trochę zostawić do dekoracji).

Zupa klopsowa

Krok 7 z 7

Podawać z białym pieczywem, grzankami lub ziemniakami (jeśli z ziemniaki to dodajemy je razem z włoszczyzną).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Jajka
  • Jesień
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Zima
  • Z mięsem
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Płucka na kwaśno

    Płucka na kwaśno

    2 godz 18 min Łatwy
  • Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą

    Zupa ziemniaczana z majerankiem i kiełbasą

    1 godz Łatwy
  • Zupa-krem ze świeżego ogórka

    Zupa-krem ze świeżego ogórka

    34 min Łatwy
  • Krupnik z papryką i porem

    Krupnik z papryką i porem

    1 godz 14 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu