Zupa klopsowa
50min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
20.92 g
Węglowodany
10.48 g
Tłuszcze
12.29 g
Wartość energetyczna
236.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
10 min
Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać startą na tarce o małych oczkach cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Krok 2
15 min
Włoszczyznę oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze części. Zalać ok. 1,5 litra wody, posolić i gotować ok. 10 minut.
Krok 3
10 min
Mięso nabierać małą łyżeczką, robić małe klopsiki i wrzucać do wywaru z włoszczyzny. Gotować ok. 5 minut.
Krok 4
5 min
Śmietanę zmieszać z mąką, rozprowadzić niewielką ilością wrzącego wywaru aby ja zahartować, a następnie wlać do zupy. Całość zagotować.
Krok 5
3 min
Doprawić do smaku przyprawą do zup, solą, octem lub sokiem z cytryny (jeśli sok, to 2 łyżki).
Krok 6
2 min
Na koniec dodać kolorowy pieprz i posiekany koperek (trochę zostawić do dekoracji).
Krok 7
5 min
Podawać z białym pieczywem, grzankami lub ziemniakami (jeśli z ziemniaki to dodajemy je razem z włoszczyzną).
Przepis na zupę klopsową to rozwiązanie idealne, jeśli poszukujesz prostego, pożywnego, a co najważniejsze – jednogarnkowego obiadu. Zupa klopsowa to połączenie kolorowej włoszczyzny i sycących klopsików z mięsa mielonego z aromatem przypraw – przyprawy w płynie MAGGI i kolorowego pieprzu.
Jak zrobić zupę klopsową? Zacznij od przygotowania masy na klopsy. Połącz mielone mięso z jajkiem i startą cebulą. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Następnie przygotuj wywar: oczyść, umyj i pokrój na kawałki pęczek włoszczyzny, zalej 1,5 litra wody, posól i gotuj przez około 10 minut. Z masy mięsnej uformuj niewielkie klopsy i włóż je delikatnie do gotującego się wywaru. Gotuj przez kolejne 5 minut. 300 mililitrów kwaśnej śmietany wymieszaj dokładnie z 2 łyżeczkami mąki. Dodaj do tego kilka łyżek wywaru i rozmieszaj, aby zahartować śmietanę. Następnie powoli wlej ją do zupy, ciągle mieszając. Doprowadź całość do wrzenia. Zupa klopsowa już prawie przygotowana! Wystarczy już tylko doprawić ją przyprawą w płynie MAGGI, solą oraz octem bądź sokiem z cytryny. Na koniec dodaj preferowaną przez siebie ilość kolorowego pieprzu oraz pół pęczka koperku.
Zupa klopsowa będzie smakowała świetnie, jeśli podasz ją z grzankami lub białym pieczywem. Jeśli wolisz, możesz serwować ją także z ziemniakami. Nasz przepis na zupę klopsową pozwoli ci szybko przygotować smaczne i sycące danie dla całej rodziny!
Jak zrobić zupę klopsową? Zacznij od przygotowania masy na klopsy. Połącz mielone mięso z jajkiem i startą cebulą. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Następnie przygotuj wywar: oczyść, umyj i pokrój na kawałki pęczek włoszczyzny, zalej 1,5 litra wody, posól i gotuj przez około 10 minut. Z masy mięsnej uformuj niewielkie klopsy i włóż je delikatnie do gotującego się wywaru. Gotuj przez kolejne 5 minut. 300 mililitrów kwaśnej śmietany wymieszaj dokładnie z 2 łyżeczkami mąki. Dodaj do tego kilka łyżek wywaru i rozmieszaj, aby zahartować śmietanę. Następnie powoli wlej ją do zupy, ciągle mieszając. Doprowadź całość do wrzenia. Zupa klopsowa już prawie przygotowana! Wystarczy już tylko doprawić ją przyprawą w płynie MAGGI, solą oraz octem bądź sokiem z cytryny. Na koniec dodaj preferowaną przez siebie ilość kolorowego pieprzu oraz pół pęczka koperku.
Zupa klopsowa będzie smakowała świetnie, jeśli podasz ją z grzankami lub białym pieczywem. Jeśli wolisz, możesz serwować ją także z ziemniakami. Nasz przepis na zupę klopsową pozwoli ci szybko przygotować smaczne i sycące danie dla całej rodziny!
Komentarze 1