Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa klopsowa

0
50 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50 dag
Mięso mielone
1 
Jajko
1 
Cebula
1 pęczek
Włoszczyzna
300 ml
Śmietana kwaśna
2 łyżeczek
Mąka
1 szczypta
Pieprz kolorowy ziarnisty
1 trochę
Sól
1 szczypta
Pieprz mielony
0.5 pęczek
Koperek
1 trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
1 łyżka
Ocet

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
236.14 kcal
Węglowodany
10.48 g
Białko
20.92 g
Tłuszcze
12.29 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
10 min
Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać startą na tarce o małych oczkach cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Krok 2
15 min
Włoszczyznę oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze części. Zalać ok. 1,5 litra wody, posolić i gotować ok. 10 minut.
Krok 3
10 min
Mięso nabierać małą łyżeczką, robić małe klopsiki i wrzucać do wywaru z włoszczyzny. Gotować ok. 5 minut.
Krok 4
5 min
Śmietanę zmieszać z mąką, rozprowadzić niewielką ilością wrzącego wywaru aby ja zahartować, a następnie wlać do zupy. Całość zagotować.
Krok 5
3 min
Doprawić do smaku przyprawą do zup, solą, octem lub sokiem z cytryny (jeśli sok, to 2 łyżki).
Krok 6
2 min
Na koniec dodać kolorowy pieprz i posiekany koperek (trochę zostawić do dekoracji).
Krok 7
5 min
Podawać z białym pieczywem, grzankami lub ziemniakami (jeśli z ziemniaki to dodajemy je razem z włoszczyzną).
Zupa klopsowa

Krok 1 z 7

Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać startą na tarce o małych oczkach cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Zupa klopsowa

Krok 2 z 7

Włoszczyznę oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze części. Zalać ok. 1,5 litra wody, posolić i gotować ok. 10 minut.

Zupa klopsowa

Krok 3 z 7

Mięso nabierać małą łyżeczką, robić małe klopsiki i wrzucać do wywaru z włoszczyzny. Gotować ok. 5 minut.

Zupa klopsowa

Krok 4 z 7

Śmietanę zmieszać z mąką, rozprowadzić niewielką ilością wrzącego wywaru aby ja zahartować, a następnie wlać do zupy. Całość zagotować.

Zupa klopsowa

Krok 5 z 7

Doprawić do smaku przyprawą do zup, solą, octem lub sokiem z cytryny (jeśli sok, to 2 łyżki).

Zupa klopsowa

Krok 6 z 7

Na koniec dodać kolorowy pieprz i posiekany koperek (trochę zostawić do dekoracji).

Zupa klopsowa

Krok 7 z 7

Podawać z białym pieczywem, grzankami lub ziemniakami (jeśli z ziemniaki to dodajemy je razem z włoszczyzną).

Przepis na zupę klopsową to rozwiązanie idealne, jeśli poszukujesz prostego, pożywnego, a co najważniejsze – jednogarnkowego obiadu. Zupa klopsowa to połączenie kolorowej włoszczyzny i sycących klopsików z mięsa mielonego z aromatem przypraw – przyprawy w płynie MAGGI i kolorowego pieprzu.

Jak zrobić zupę klopsową? Zacznij od przygotowania masy na klopsy. Połącz mielone mięso z jajkiem i startą cebulą. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Następnie przygotuj wywar: oczyść, umyj i pokrój na kawałki pęczek włoszczyzny, zalej 1,5 litra wody, posól i gotuj przez około 10 minut. Z masy mięsnej uformuj niewielkie klopsy i włóż je delikatnie do gotującego się wywaru. Gotuj przez kolejne 5 minut. 300 mililitrów kwaśnej śmietany wymieszaj dokładnie z 2 łyżeczkami mąki. Dodaj do tego kilka łyżek wywaru i rozmieszaj, aby zahartować śmietanę. Następnie powoli wlej ją do zupy, ciągle mieszając. Doprowadź całość do wrzenia. Zupa klopsowa już prawie przygotowana! Wystarczy już tylko doprawić ją przyprawą w płynie MAGGI, solą oraz octem bądź sokiem z cytryny. Na koniec dodaj preferowaną przez siebie ilość kolorowego pieprzu oraz pół pęczka koperku.

Zupa klopsowa będzie smakowała świetnie, jeśli podasz ją z grzankami lub białym pieczywem. Jeśli wolisz, możesz serwować ją także z ziemniakami. Nasz przepis na zupę klopsową pozwoli ci szybko przygotować smaczne i sycące danie dla całej rodziny!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika