Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gulasz paprykowo-śmietankowy
Dodaj do CookBook

Gulasz paprykowo-śmietankowy

(1)
1 godz 56 min
Łatwy
Autorem przepisu jest martaimaksiu
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Polędwica wieprzowa
1 
Czerwona cebula
3 
Papryka czerwona
2  łyżek
Olej
200  g
Śmietanka 30%
1  łyżka
Masło
trochę
Koperek suszony
2  ząbków
Czosnek
trochę
Sól
trochę
Pieprz
1  kg
Ziemniaki
250  ml
Rosół drobiowy KOGUTEK WINIARY
2  łyżeczek
Margaryna
1  łyżeczka
Oregano
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
41.8 g
Wartość energetyczna
828.5 kcal
Tłuszcze
47.4 g
Białko
52.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gulasz paprykowo-śmietankowy wydobywa z wieprzowiny i warzyw ich najlepsze aromaty i smaki. To dzięki temu, że mięso i cebulę podsmażamy, a następnie dusimy pod przykryciem w Rosole drobiowym KOGUTEK WINIARY. Jeszcze lepszego smaku nadasz gulaszowi paprykowo-śmietankowemu, dodając do niego własnoręcznie przygotowane, kremowe masło czosnkowo-ziołowe. Gulasz wieprzowy podawaj z ziemniaczanym puree.

Przygotowanie

116 min
  • Krok 1

    5 min
    Papryki przekroić na pół, oczyścić i ułożyć na blasze przecięciem do dołu.
  • Krok 2

    20 min
    Piec w nagrzanym piekarniku (w zależności od grubości skóry papryki) ok. 20- 40 min. w temperaturze ok. 220°C (aż skórka popęka i zrobi się ciemna).
  • Krok 3

    5 min
    Papryki przełożyć do worka foliowego i szczelnie zawiązać lub przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na kilkanaście minut. Kolejno ściągnąć skórkę i pokroić w paski. Odstawić na bok.
  • Krok 4

    30 min
    Łyżkę miękkiego masła wymieszać z łyżeczką ziół i 2 ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez prasę. Wstawić do lodówki.
  • Krok 5

    30 min
    Mięso oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Mięso przysmażyć na oleju. Kolejno dodać cebulę i trochę podsmażyć. Całość zalać rosołem, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 30- 40 min., aż mięso będzie miękkie. Paprykę dodajemy na 10-15 minut przed końcem duszenia mięsa.
  • Krok 6

    20 min
    W tym czasie przygotować ziemniaki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Margarynę rozpuścić w garnku. Dodać ziemniaki, posolić, przykryć i dusić na średnim ogniu ok. 20min, do miękkości. Przemieszać od czasu do czasu.
  • Krok 7

    5 min
    Na końcu oprószyć papryką w proszku. Do miękkiego mięsa dodać śmietanę i gotować bez przykrycia, na średnim ogniu, przez ok. 5min. Przyprawić pieprzem i papryką w proszku.
  • Krok 8

    1 min
    Na końcu dodać zimne masło czosnkowo- ziołowe, i pokrojoną w paski paprykę. Podawać z ziemniakami.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

4.0 out of 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Kamila

W przepisie brakuje informacji, co należy zrobić z upieczoną i pokrojoną w paski papryką. Dodajemy ją w do mięsa (jeśli tak, to w którym momencie), czy podajemy obok gulaszu i ziemniaków?
Anonim (niezweryfikowany) 02/11/2021-08:39 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
  • 1
  • 0
Reply by Expert 02/11/2021-10:42 CET
Kamilo, dziękujemy za czujność :) Poprawiliśmy przepis. Paprykę dodajemy do duszonego mięsa na 10-15 minut przed końcem duszenia. Pozdrawiamy!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grill
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Sałatka
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Zima
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gulasz z karkówki

    Gulasz z karkówki

    46 min Łatwy
  • Gulasz węgierski

    Gulasz węgierski

    13 godz 15 min Łatwy
  • Gulasz z żołądków drobiowych

    Gulasz z żołądków drobiowych

    51 min Łatwy
  • Gulasz jagnięcy z wiosennymi warzywami

    Gulasz jagnięcy z wiosennymi warzywami

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu