Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Gulasz paprykowo-śmietankowy
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
52.3g / 26%
Węglowodany
41.8g / 20%
Tłuszcze
47.4g / 54%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Gulasz paprykowo-śmietankowy

+

Gulasz paprykowo-śmietankowy

Wróć

Gulasz paprykowo-śmietankowy

(0)
1 godz 56 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest martaimaksiu

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Polędwica wieprzowa
1 
Czerwona cebula
3 
Papryka czerwona
2  łyżek
Olej
200  g
Śmietanka 30%
1  łyżka
Masło
trochę
Koperek suszony
2  ząbków
Czosnek
trochę
Sól
trochę
Pieprz
1  kg
Ziemniaki
250  ml
Rosół drobiowy KOGUTEK WINIARY
2  łyżeczek
Margaryna
1  łyżeczka
Oregano
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
52.29 g
Węglowodany
41.76 g
Tłuszcze
47.39 g
Wartość energetyczna
828.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gulasz paprykowo-śmietankowy wydobywa z wieprzowiny i warzyw ich najlepsze aromaty i smaki. To dzięki temu, że mięso i cebulę podsmażamy, a następnie dusimy pod przykryciem w Rosole drobiowym KOGUTEK WINIARY. Jeszcze lepszego smaku nadasz gulaszowi paprykowo-śmietankowemu, dodając do niego własnoręcznie przygotowane, kremowe masło czosnkowo-ziołowe. Gulasz wieprzowy podawaj z ziemniaczanym puree.

Przygotowanie

116 min
  • Krok 1

    5 min
    Papryki przekroić na pół, oczyścić i ułożyć na blasze przecięciem do dołu.
  • Krok 2

    20 min
    Piec w nagrzanym piekarniku (w zależności od grubości skóry papryki) ok. 20- 40 min. w temperaturze ok. 220°C (aż skórka popęka i zrobi się ciemna).
  • Krok 3

    5 min
    Papryki przełożyć do worka foliowego i szczelnie zawiązać lub przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na kilkanaście minut. Kolejno ściągnąć skórkę i pokroić w paski. Odstawić na bok.
  • Krok 4

    30 min
    Łyżkę miękkiego masła wymieszać z łyżeczką ziół i 2 ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez prasę. Wstawić do lodówki.
  • Krok 5

    30 min
    Mięso oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Mięso przysmażyć na oleju. Kolejno dodać cebulę i trochę podsmażyć. Całość zalać rosołem, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 30- 40 min., aż mięso będzie miękkie. Paprykę dodajemy na 10-15 minut przed końcem duszenia mięsa.
  • Krok 6

    20 min
    W tym czasie przygotować ziemniaki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Margarynę rozpuścić w garnku. Dodać ziemniaki, posolić, przykryć i dusić na średnim ogniu ok. 20min, do miękkości. Przemieszać od czasu do czasu.
  • Krok 7

    5 min
    Na końcu oprószyć papryką w proszku. Do miękkiego mięsa dodać śmietanę i gotować bez przykrycia, na średnim ogniu, przez ok. 5min. Przyprawić pieprzem i papryką w proszku.
  • Krok 8

    1 min
    Na końcu dodać zimne masło czosnkowo- ziołowe, i pokrojoną w paski paprykę. Podawać z ziemniakami.
Gulasz paprykowo-śmietankowy

Krok 1 z 8

Papryki przekroić na pół, oczyścić i ułożyć na blasze przecięciem do dołu.

Gulasz paprykowo-śmietankowy

Krok 2 z 8

Piec w nagrzanym piekarniku (w zależności od grubości skóry papryki) ok. 20- 40 min. w temperaturze ok. 220°C (aż skórka popęka i zrobi się ciemna).

Gulasz paprykowo-śmietankowy

Krok 3 z 8

Papryki przełożyć do worka foliowego i szczelnie zawiązać lub przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na kilkanaście minut. Kolejno ściągnąć skórkę i pokroić w paski. Odstawić na bok.

Gulasz paprykowo-śmietankowy

Krok 4 z 8

Łyżkę miękkiego masła wymieszać z łyżeczką ziół i 2 ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez prasę. Wstawić do lodówki.

Gulasz paprykowo-śmietankowy

Krok 5 z 8

Mięso oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Mięso przysmażyć na oleju. Kolejno dodać cebulę i trochę podsmażyć. Całość zalać rosołem, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 30- 40 min., aż mięso będzie miękkie. Paprykę dodajemy na 10-15 minut przed końcem duszenia mięsa.

Gulasz paprykowo-śmietankowy

Krok 6 z 8

W tym czasie przygotować ziemniaki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Margarynę rozpuścić w garnku. Dodać ziemniaki, posolić, przykryć i dusić na średnim ogniu ok. 20min, do miękkości. Przemieszać od czasu do czasu.

Gulasz paprykowo-śmietankowy

Krok 7 z 8

Na końcu oprószyć papryką w proszku. Do miękkiego mięsa dodać śmietanę i gotować bez przykrycia, na średnim ogniu, przez ok. 5min. Przyprawić pieprzem i papryką w proszku.

Gulasz paprykowo-śmietankowy

Krok 8 z 8

Na końcu dodać zimne masło czosnkowo- ziołowe, i pokrojoną w paski paprykę. Podawać z ziemniakami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
K Kamila

W przepisie brakuje informacji, co należy zrobić z upieczoną i pokrojoną w paski papryką. Dodajemy ją w do mięsa (jeśli tak, to w którym momencie), czy podajemy obok gulaszu i ziemniaków?

Winiary
Expert

Kamilo, dziękujemy za czujność :) Poprawiliśmy przepis. Paprykę dodajemy do duszonego mięsa na 10-15 minut przed końcem duszenia. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Grill
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Sałatka
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Zima
  • Z mięsem
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ratatuj z mięsem mielonym

    Ratatuj z mięsem mielonym

    1 godz 45 min Średni
  • Prosty gulasz drobiowy

    Prosty gulasz drobiowy

    58 min Łatwy
  • Zupa krem z papryki pieczonej

    Zupa krem z papryki pieczonej

    1 godz 17 min Łatwy
  • Gulasz węgierski z pieczarkami

    Gulasz węgierski z pieczarkami

    1 godz 26 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu