Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gulasz paprykowo-śmietankowy

0
116 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Polędwica wieprzowa
1 
Czerwona cebula
3 
Papryka czerwona
2 łyżek
Olej
200 g
Śmietanka 30%
1 łyżka
Masło
1 trochę
Koperek suszony
2 ząbków
Czosnek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 kg
Ziemniaki
2 łyżeczek
Margaryna
1 łyżeczka
Oregano

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
41.76 g
Wartość energetyczna
828.52 kcal
Białko
52.29 g
Tłuszcze
47.39 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

116 min
Krok 1
5 min
Papryki przekroić na pół, oczyścić i ułożyć na blasze przecięciem do dołu.
Krok 2
20 min
Piec w nagrzanym piekarniku (w zależności od grubości skóry papryki) ok. 20- 40 min. w temperaturze ok. 220°C (aż skórka popęka i zrobi się ciemna).
Krok 3
5 min
Papryki przełożyć do worka foliowego i szczelnie zawiązać lub przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na kilkanaście minut. Kolejno ściągnąć skórkę i pokroić w paski. Odstawić na bok.
Krok 4
30 min
Łyżkę miękkiego masła wymieszać z łyżeczką ziół i 2 ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez prasę. Wstawić do lodówki.
Krok 5
30 min
Mięso oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Mięso przysmażyć na oleju. Kolejno dodać cebulę i trochę podsmażyć. Całość zalać rosołem, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 30- 40 min., aż mięso będzie miękkie.
Krok 6
20 min
W tym czasie przygotować ziemniaki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Margarynę rozpuścić w garnku. Dodać ziemniaki, posolić, przykryć i dusić na średnim ogniu ok. 20min, do miękkości. Przemieszać od czasu do czasu.
Krok 7
5 min
Na końcu oprószyć papryką w proszku. Do miękkiego mięsa dodać śmietanę i gotować bez przykrycia, na średnim ogniu, przez ok. 5min. Przyprawić pieprzem i papryką w proszku.
Krok 8
1 min
Na końcu dodać zimne masło czosnkowo- ziołowe, i pokrojoną w paski paprykę. Podawać z ziemniakami.
Gulasz paprykowo-śmietankowy

Krok 1 z 8

Papryki przekroić na pół, oczyścić i ułożyć na blasze przecięciem do dołu.

Gulasz paprykowo-śmietankowy

Krok 2 z 8

Piec w nagrzanym piekarniku (w zależności od grubości skóry papryki) ok. 20- 40 min. w temperaturze ok. 220°C (aż skórka popęka i zrobi się ciemna).

Gulasz paprykowo-śmietankowy

Krok 3 z 8

Papryki przełożyć do worka foliowego i szczelnie zawiązać lub przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na kilkanaście minut. Kolejno ściągnąć skórkę i pokroić w paski. Odstawić na bok.

Gulasz paprykowo-śmietankowy

Krok 4 z 8

Łyżkę miękkiego masła wymieszać z łyżeczką ziół i 2 ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez prasę. Wstawić do lodówki.

Gulasz paprykowo-śmietankowy

Krok 5 z 8

Mięso oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Mięso przysmażyć na oleju. Kolejno dodać cebulę i trochę podsmażyć. Całość zalać rosołem, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 30- 40 min., aż mięso będzie miękkie.

Gulasz paprykowo-śmietankowy

Krok 6 z 8

W tym czasie przygotować ziemniaki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Margarynę rozpuścić w garnku. Dodać ziemniaki, posolić, przykryć i dusić na średnim ogniu ok. 20min, do miękkości. Przemieszać od czasu do czasu.

Gulasz paprykowo-śmietankowy

Krok 7 z 8

Na końcu oprószyć papryką w proszku. Do miękkiego mięsa dodać śmietanę i gotować bez przykrycia, na średnim ogniu, przez ok. 5min. Przyprawić pieprzem i papryką w proszku.

Gulasz paprykowo-śmietankowy

Krok 8 z 8

Na końcu dodać zimne masło czosnkowo- ziołowe, i pokrojoną w paski paprykę. Podawać z ziemniakami.

Gulasz paprykowo-śmietankowy wydobywa z wieprzowiny i warzyw ich najlepsze aromaty i smaki. To dzięki temu, że mięso i cebulę podsmażamy, a następnie dusimy pod przykryciem w Rosole drobiowym KOGUTEK WINIARY. Jeszcze lepszego smaku nadasz gulaszowi paprykowo-śmietankowemu, dodając do niego własnoręcznie przygotowane, kremowe masło czosnkowo-ziołowe. Gulasz wieprzowy podawaj z ziemniaczanym puree.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika