Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 61

Ciepłe desery… Pycha! 

Pyszne ciepłe desery doskonale rozgrzewają, dodają energii i poprawiają nastrój. Są wprost idealną przekąską w chłodne jesienne lub zimowe popołudnia. Niektóre z nich można przygotować zaledwie w kilka minut, wystarczy tylko mieć pod ręką odpowiednie składniki. Do najszybszych ciepłych deserów należą naleśniki z dżemem, jabłkami, serem lub sosem truskawkowym. Zwinięte w rulonik lub złożone w zgrabne trójkąty, a następnie jeszcze raz podsmażone na maśle smakują po prostu nieziemsko, zwłaszcza gdy doda się do nich bitą śmietanę lub syrop czekoladowy. Niemal tak samo szybko przygotujemy chrupiące gofry i omlety, które można podać z cynamonem i cukrem, syropem klonowym lub z tymi samymi dodatkami, jak w przypadku naleśników. 

Smażone słodkości 

Jednym z najbardziej lubianych deserów są te smażone w głębokim tłuszczu. Puszyste pączki, nadziewane marmoladą lub konfiturą z róży i obsypane słodkim cukrem pudrem, przygotowane we własnej kuchni – to fantastyczna przekąska, uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Na oleju można usmażyć także delikatne pączki twarogowe i mięciutkie pączki ziemniaczane o delikatnym smaku wanilii. Idealnym deserem do popołudniowej kawy są też drożdżowe racuchy z jabłkami, smażone na patelni i podawane, gdy są jeszcze gorące. Bardziej lekkostrawną formą pączków są słodkie pampuchy – drożdżowe kulki ciasta, gotowane na parze. Warto je nadziać ulubioną konfiturą lub podawać z kisielem i owocami. 

Desery z piekarnika 

Wyśmienitym daniem podawanym na gorąco są pieczone jabłka, napełnione farszem z rodzynek, orzechów oraz miodu i przykryte słodką bezą. Ten aromatyczny deser serwujemy na talerzykach z kilkoma łyżkami kisielu cytrynowego, który doskonale podkreśla kwasowość owoców i słodycz chrupiącej bezy. Drożdżówki z budyniem to kolejny pomysł na fantastyczny deser. Jeszcze ciepłe ciasto drożdżowe zwinięte w ślimaczka wraz z waniliowym budyniem dosłownie rozpływa się w ustach. A szarlotka na ciepło z lodami? Przyrządzona na kruchym spodzie, z dodatkiem aromatycznych prażonych jabłek zmieszanych z budyniem, przykrytych cieniutką warstwą chrupiącej kruszonki i podana z kulką lodów waniliowych – to deser, który pokocha każdy wielbiciel słodkości.