Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest danusia19671
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

9 
Jajko
2  łyżek
Kakao
0.5  szklanka
Cukier
6  łyżek
Mąka
trochę
Sól
1  dag
Masło
3  szklanek
Mleko
4  łyżek
Cukier
1  kostka
Margaryna
1  kg
1  łyżka
Masło
trochę
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.32 g
Węglowodany
28.73 g
Tłuszcze
18.46 g
Wartość energetyczna
300.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
2 min
CIASTO: Żółtka oddzielić od białek.
Krok 2
10 min
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.
Krok 3
10 min
Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, lekko wymieszać.
Krok 4
25 min
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec około 25 minut w 175 stopniach.
Krok 5
2 min
Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na połowę.
Krok 6
15 min
MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Krok 7
11 min
Do garnka włożyć masło, rozpuścić, dodać starte jabłka, przesmażać przez około 10 minut.
Krok 8
5 min
Zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretki, dokładnie rozmieszać.
Krok 9
5 min
MASA BUDYNIOWA: Do rondla wlać 2 szklanki mleka, dodać cukier i kostkę margaryny, zagotować.
Krok 10
10 min
W pozostałej szklance mleka, rozmieszać budynie. Na gotujące się mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy, zagotować mieszając.
Krok 11
10 min
SKŁADANIE CIASTA: Na biszkopt wyłożyć masę jabłkową, na nią masę budyniową, a na nią drugą część biszkoptu. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 1 z 11

CIASTO: Żółtka oddzielić od białek.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 2 z 11

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 3 z 11

Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, lekko wymieszać.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 4 z 11

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec około 25 minut w 175 stopniach.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 5 z 11

Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na połowę.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 6 z 11

MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 7 z 11

Do garnka włożyć masło, rozpuścić, dodać starte jabłka, przesmażać przez około 10 minut.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 8 z 11

Zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretki, dokładnie rozmieszać.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 9 z 11

MASA BUDYNIOWA: Do rondla wlać 2 szklanki mleka, dodać cukier i kostkę margaryny, zagotować.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 10 z 11

W pozostałej szklance mleka, rozmieszać budynie. Na gotujące się mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy, zagotować mieszając.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 11 z 11

SKŁADANIE CIASTA: Na biszkopt wyłożyć masę jabłkową, na nią masę budyniową, a na nią drugą część biszkoptu. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Biszkopt z jabłkami i budyniem to przepis na tradycyjne ciasto w zupełnie nowej odsłonie. Kakaowy biszkopt łączy się doskonale z zasmażanymi jabłkami, pomarańczową galaretką i aksamitną masą budyniową. Biszkopt z jabłkami i budyniem to deser, który idealnie sprawdzi się na rodzinnym spotkaniu przy filiżance kawy!

Jak przygotować biszkopt z jabłkami i budyniem? Najpierw upiecz kakaowy biszkopt – ubij pianę z białek, dodaj cukier, kakao, kolejne żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylej ciasto na blachę i piecz przez 25 minut w 175 stopniach. Wystudź ciasto i przekrój na pół.

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i smaż na odrobinie masła. Gdy będą gotowe, wsyp do nich galaretki.

W rondlu zmieszaj mleko z cukrem i margaryną. Podgrzej i mieszaj do połączenia składników. W zimnym mleku rozmieszaj budyń i dolej do ciepłej części masy. Zagotuj.

Przełóż połowę ciasta masą jabłkową, na nią wyłóż masę budyniową i przykryj drugą połową ciasta. Wierzch posyp cukrem pudrem. Biszkopt z jabłkami i budyniem gotowy – zaczekaj, aż wszystkie warstwy w pełni wystygną, pokrój na kawałki i serwuj – smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha