Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Biszkopt z jabłkami i budyniem
Dodaj do CookBook

Biszkopt z jabłkami i budyniem

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest danusia19671
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
9 
Jajko
2  łyżek
Kakao
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
0.5  szklanka
Cukier
6  łyżek
Mąka
trochę
Sól
1  dag
Masło
2  opakowań
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
3  szklanek
Mleko
4  łyżek
Cukier
1  kostka
Margaryna
1  kg
Jabłka
1  łyżka
Masło
trochę
Cukier puder
2  opakowań
Galaretka pomarańczowy smak WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.7 g
Wartość energetyczna
300.7 kcal
Tłuszcze
18.5 g
Białko
6.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Biszkopt z jabłkami i budyniem to przepis na tradycyjne ciasto w zupełnie nowej odsłonie. Kakaowy biszkopt łączy się doskonale z zasmażanymi jabłkami, pomarańczową galaretką i aksamitną masą budyniową. Biszkopt z jabłkami i budyniem to deser, który idealnie sprawdzi się na rodzinnym spotkaniu przy filiżance kawy!

Jak przygotować biszkopt z jabłkami i budyniem? Najpierw upiecz kakaowy biszkopt – ubij pianę z białek, dodaj cukier, kakao, kolejne żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylej ciasto na blachę i piecz przez 25 minut w 175 stopniach. Wystudź ciasto i przekrój na pół.

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i smaż na odrobinie masła. Gdy będą gotowe, wsyp do nich galaretki.

W rondlu zmieszaj mleko z cukrem i margaryną. Podgrzej i mieszaj do połączenia składników. W zimnym mleku rozmieszaj budyń i dolej do ciepłej części masy. Zagotuj.

Przełóż połowę ciasta masą jabłkową, na nią wyłóż masę budyniową i przykryj drugą połową ciasta. Wierzch posyp cukrem pudrem. Biszkopt z jabłkami i budyniem gotowy – zaczekaj, aż wszystkie warstwy w pełni wystygną, pokrój na kawałki i serwuj – smacznego!

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    2 min
    CIASTO: Żółtka oddzielić od białek.
  • Krok 2

    10 min
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.
  • Krok 3

    10 min
    Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, lekko wymieszać.
  • Krok 4

    25 min
    Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec około 25 minut w 175 stopniach.
  • Krok 5

    2 min
    Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na połowę.
  • Krok 6

    15 min
    MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Krok 7

    11 min
    Do garnka włożyć masło, rozpuścić, dodać starte jabłka, przesmażać przez około 10 minut.
  • Krok 8

    5 min
    Zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretki, dokładnie rozmieszać.
  • Krok 9

    5 min
    MASA BUDYNIOWA: Do rondla wlać 2 szklanki mleka, dodać cukier i kostkę margaryny, zagotować.
  • Krok 10

    10 min
    W pozostałej szklance mleka, rozmieszać budynie. Na gotujące się mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy, zagotować mieszając.
  • Krok 11

    10 min
    SKŁADANIE CIASTA: Na biszkopt wyłożyć masę jabłkową, na nią masę budyniową, a na nią drugą część biszkoptu. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 1 z 11

CIASTO: Żółtka oddzielić od białek.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 2 z 11

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 3 z 11

Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, lekko wymieszać.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 4 z 11

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec około 25 minut w 175 stopniach.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 5 z 11

Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na połowę.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 6 z 11

MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 7 z 11

Do garnka włożyć masło, rozpuścić, dodać starte jabłka, przesmażać przez około 10 minut.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 8 z 11

Zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretki, dokładnie rozmieszać.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 9 z 11

MASA BUDYNIOWA: Do rondla wlać 2 szklanki mleka, dodać cukier i kostkę margaryny, zagotować.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 10 z 11

W pozostałej szklance mleka, rozmieszać budynie. Na gotujące się mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy, zagotować mieszając.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 11 z 11

SKŁADANIE CIASTA: Na biszkopt wyłożyć masę jabłkową, na nią masę budyniową, a na nią drugą część biszkoptu. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Barbara

To ciasto jest kompletnie niesłodkie. W przepisie podana zbyt mała ilość cukru.
Szkoda, bo ogólnie niezły deser.
Anonim (niezweryfikowany) 03/11/2023-10:47 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/09/2023-04:54 CEST
Barbara, jeśli lubisz słodsze wypieki, możesz dodać więcej cukru do samego ciasta albo do masy budyniowej 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Popołudniowa przekąska
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Zima

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjny biszkopt z 5 jaj

    Tradycyjny biszkopt z 5 jaj

    1 godz 2 min Łatwy
  • Babka biszkoptowa

    Babka biszkoptowa

    53 min Łatwy
  • Biszkopt z dwóch jajek

    Biszkopt z dwóch jajek

    35 min Łatwy
  • Biszkopt z czterech jaj

    Biszkopt z czterech jaj

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu