Biszkopt z jabłkami i budyniem
105min
Łatwy
9
Jajko
2 łyżek
Kakao
1 łyżeczka
0.5 szklanka
Cukier
6 łyżek
Mąka
1 trochę
Sól
1 dag
Masło
2 opakowań
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
3 szklanek
Mleko
4 łyżek
Cukier
1 kostka
Margaryna
1 kg
Jabłka
1 łyżka
Masło
1 trochę
Cukier puder
2 opakowań
.
Wartości odżywcze
Białko
6.32 g
Węglowodany
28.73 g
Tłuszcze
18.46 g
Wartość energetyczna
300.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
105 min
Krok 1
2 min
CIASTO: Żółtka oddzielić od białek.
Krok 2
10 min
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.
Krok 3
10 min
Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, lekko wymieszać.
Krok 4
25 min
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec około 25 minut w 175 stopniach.
Krok 5
2 min
Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na połowę.
Krok 6
15 min
MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Krok 7
11 min
Do garnka włożyć masło, rozpuścić, dodać starte jabłka, przesmażać przez około 10 minut.
Krok 8
5 min
Zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretki, dokładnie rozmieszać.
Krok 9
5 min
MASA BUDYNIOWA: Do rondla wlać 2 szklanki mleka, dodać cukier i kostkę margaryny, zagotować.
Krok 10
10 min
W pozostałej szklance mleka, rozmieszać budynie. Na gotujące się mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy, zagotować mieszając.
Krok 11
10 min
SKŁADANIE CIASTA: Na biszkopt wyłożyć masę jabłkową, na nią masę budyniową, a na nią drugą część biszkoptu. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Przepis na tradycyjny biszkopt w zupełnie nowej odsłonie, czyli kakaowy biszkopt z jabłkami i budyniem. Na biszkoptowy spód wylewamy jabłka zasmażane z dodatkiem Galaretki pomarańczowy smak WINIARY, a następnie aksamitną masę budyniową. Ostatnie piętro ciasta ponownie stanowi puszysty biszkopt kakaowy. Biszkopt z jabłkami i budyniem to deser, który idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania przy filiżance kawy!
Komentarze 0