Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Biszkopt z jabłkami i budyniem

Biszkopt z jabłkami i budyniem

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest danusia19671

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
9 
Jajko
2  łyżek
Kakao
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
0.5  szklanka
Cukier
6  łyżek
Mąka
trochę
Sól
1  dag
Masło
2  opakowań
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
3  szklanek
Mleko
4  łyżek
Cukier
1  kostka
Margaryna
1  kg
Jabłka
1  łyżka
Masło
trochę
Cukier puder
2  opakowań
Galaretka pomarańczowy smak WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.32 g
Węglowodany
28.73 g
Tłuszcze
18.46 g
Wartość energetyczna
300.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Biszkopt z jabłkami i budyniem to przepis na tradycyjne ciasto w zupełnie nowej odsłonie. Kakaowy biszkopt łączy się doskonale z zasmażanymi jabłkami, pomarańczową galaretką i aksamitną masą budyniową. Biszkopt z jabłkami i budyniem to deser, który idealnie sprawdzi się na rodzinnym spotkaniu przy filiżance kawy!

Jak przygotować biszkopt z jabłkami i budyniem? Najpierw upiecz kakaowy biszkopt – ubij pianę z białek, dodaj cukier, kakao, kolejne żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylej ciasto na blachę i piecz przez 25 minut w 175 stopniach. Wystudź ciasto i przekrój na pół.

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i smaż na odrobinie masła. Gdy będą gotowe, wsyp do nich galaretki.

W rondlu zmieszaj mleko z cukrem i margaryną. Podgrzej i mieszaj do połączenia składników. W zimnym mleku rozmieszaj budyń i dolej do ciepłej części masy. Zagotuj.

Przełóż połowę ciasta masą jabłkową, na nią wyłóż masę budyniową i przykryj drugą połową ciasta. Wierzch posyp cukrem pudrem. Biszkopt z jabłkami i budyniem gotowy – zaczekaj, aż wszystkie warstwy w pełni wystygną, pokrój na kawałki i serwuj – smacznego!

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    2 min
    CIASTO: Żółtka oddzielić od białek.
  • Krok 2

    10 min
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.
  • Krok 3

    10 min
    Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, lekko wymieszać.
  • Krok 4

    25 min
    Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec około 25 minut w 175 stopniach.
  • Krok 5

    2 min
    Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na połowę.
  • Krok 6

    15 min
    MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Krok 7

    11 min
    Do garnka włożyć masło, rozpuścić, dodać starte jabłka, przesmażać przez około 10 minut.
  • Krok 8

    5 min
    Zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretki, dokładnie rozmieszać.
  • Krok 9

    5 min
    MASA BUDYNIOWA: Do rondla wlać 2 szklanki mleka, dodać cukier i kostkę margaryny, zagotować.
  • Krok 10

    10 min
    W pozostałej szklance mleka, rozmieszać budynie. Na gotujące się mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy, zagotować mieszając.
  • Krok 11

    10 min
    SKŁADANIE CIASTA: Na biszkopt wyłożyć masę jabłkową, na nią masę budyniową, a na nią drugą część biszkoptu. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 1 z 11

CIASTO: Żółtka oddzielić od białek.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 2 z 11

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 3 z 11

Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, lekko wymieszać.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 4 z 11

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec około 25 minut w 175 stopniach.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 5 z 11

Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na połowę.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 6 z 11

MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 7 z 11

Do garnka włożyć masło, rozpuścić, dodać starte jabłka, przesmażać przez około 10 minut.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 8 z 11

Zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretki, dokładnie rozmieszać.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 9 z 11

MASA BUDYNIOWA: Do rondla wlać 2 szklanki mleka, dodać cukier i kostkę margaryny, zagotować.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 10 z 11

W pozostałej szklance mleka, rozmieszać budynie. Na gotujące się mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy, zagotować mieszając.

Biszkopt z jabłkami i budyniem

Krok 11 z 11

SKŁADANIE CIASTA: Na biszkopt wyłożyć masę jabłkową, na nią masę budyniową, a na nią drugą część biszkoptu. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Zima

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto Cappuccino

    Ciasto Cappuccino

    1 godz 40 min Średni
  • Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

    Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

    1 godz Łatwy
  • Kruche z budyniem i jabłkami

    Kruche z budyniem i jabłkami

    1 godz 15 min Łatwy
  • Jabłecznik z bitą śmietaną

    Jabłecznik z bitą śmietaną

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu