Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szybkie danie, które zachwyci podczas śniadania, czy kolacji szczególnie najmłodsze pokolenie. Puszyste placuszki jogurtowe z jabłkami to świetne urozmaicenie posiłków w ciągu dnia. Najlepiej smakują na ciepło polane syropem klonowym lub z dodatkiem świeżych truskawek czy bitej śmietany. Przygotuj już dziś pyszne placuszki jogurtowe z jabłkami!
Przygotowanie
16 min
Krok 1
5 min
Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Następnie dodać cynamon.
Krok 2
5 min
Do jabłka dodać pozostałe składniki , jogurt naturalny, wbić jajko, oraz dodać mąkę. Całość dokładnie wymieszać (jeśli ciasto jest bardzo rzadkie można dodać jeszcze łyżkę mąki).
Krok 3
5 min
Placuszki smażymy na maśle. Masło rozpuścić na patelni. Gotowe ciasto wyłożyć na patelnię, ok 2 łyżki ciasta na jeden placuszek. Smażyć z obu stron ok. 3-4 minuty.
Krok 4
1 min
Podawać można z ulubionym dodatkiem: cukier puder, syrop klonowy czy marmolada.
Krok 1
z
4
Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Następnie dodać cynamon.
Krok 2
z
4
Do jabłka dodać pozostałe składniki , jogurt naturalny, wbić jajko, oraz dodać mąkę. Całość dokładnie wymieszać (jeśli ciasto jest bardzo rzadkie można dodać jeszcze łyżkę mąki).
Krok 3
z
4
Placuszki smażymy na maśle. Masło rozpuścić na patelni. Gotowe ciasto wyłożyć na patelnię, ok 2 łyżki ciasta na jeden placuszek. Smażyć z obu stron ok. 3-4 minuty.
Krok 4
z
4
Podawać można z ulubionym dodatkiem: cukier puder, syrop klonowy czy marmolada.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
M
Marzena
Nie polecam przepisu. Placki wychodza surowe. Zle proporcje w przepisie.
Winiary
Expert
Upewnij się, że łyżki są czubate. Jeśli chcesz, smaż chwilę dłużej.
Komentarze 1