Przystawki to drobne przekąski, które w języku francuskim są nazywane hors d'oeuvre. Serwuje się, jako wprowadzenie do dań głównych. Ich ilość i charakter powinny być dostosowane do reszty menu. Przystawka nie może być zbyt sycąca. Ma jedynie zaostrzyć apetyt i uprzyjemnić czas oczekiwania na danie główne. Przystawki na zimno najczęściej podaje się w formie niezwykle dekoracyjnych, kolorowych sałatek lub innych eleganckich kompozycji złożonych. Choć często są przyrządzane z bardzo prostych składników, stanowią prawdziwą ozdobą stołu. Proponowane przez nas domowe przystawki do eleganckich posiłków z pewnością zrobią niepowtarzalne wrażenie na gościach. Warto więc spróbować jeden z naszych sprawdzonych przepisów.
Bez względu czy organizujesz wystawne przyjęcie, zapraszasz na obiad czy też urządzasz domówkę, warto zadbać o to, aby na stole pojawiły się wykwintne przystawki na zimno. Elegancko podane będą z pewnością kulinarną atrakcją. Przyrządzając te drobne przekąski, należy pamiętać, że muszą być one małe i lekkie, tak, aby można je było zjeść jednym kęsem. Powinny też być atrakcyjne wizualnie i podane w oryginalny sposób. Mają przecież wzmagać apetyt i powodować, że nasi goście nie będą się mogli doczekać dania głównego.
Przystawki na zimno można przygotowywać z przeróżnych składników. Mogą mieć formę sałatki, efektownych ruloników z przepysznym farszem czy też maleńkich koreczków na jeden kęs. Najważniejsze jednak, żeby składniki, z których są zrobione, były uniwersalne i świetnie się wpasowywały w najbardziej wymagające kulinarne gusta. Roladki z łososiem w zielonym ogórku to wyjątkowo smaczna i atrakcyjna wizualnie przystawka. Do jej przygotowania potrzebny będzie jeden długi, zielony ogórek, wędzony łosoś w plastrach, a także żółta papryka, czerwona cebula i szczypiorek. Smaku potrawie doda gęsty, kremowy twarożek kanapkowy wymieszany z Sosem chrzanowym WINIARY.
Przygotowanie tej pysznej przystawki na zimno jest niezwykle proste. Ogórka kroimy w długie, cienkie plastry. Idealnie sprawdzi się do tego obieraczka do warzyw. Na plasterki tniemy także paprykę. Łososia należy pokroić na 3-4 cm paski, cebulę w piórka, a szczypior na 10 cm kawałki. Kiedy wszystkie składniki mamy już przygotowane, możemy zacząć przyrządzać naszą wykwintną przystawkę. Na cienko pokrojonych plastrach zielonego ogórka układamy plastry łososia. Smarujemy go warstwą twarożku chrzanowego, a na nim paski papryki, piórka cebulki i kilka kawałków szczypiorku. Tak przygotowanego ogórka zwijamy w efektowny rulonik. Ta i inne nasze sprawdzone szybkie przystawki na zimno z pewnością będą atrakcją kulinarną każdego przyjęcia.