Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
przekąski

Przystawki na zimno

Przystawki na zimno – podane dekoracyjnie w postaci kolorowych sałatek lub innych eleganckich kompozycji złożonych często z bardzo prostych składników, są prawdziwą ozdobą stołu.

Przepisy 47

Jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane szynką

25 min Łatwy
Jajka faszerowane z pieczarkami

Jajka faszerowane z pieczarkami

35 min Łatwy
Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

1 godz 30 min Średni
Roladki z szynki

Roladki z szynki

4 godz 15 min Średni
Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

20 min Łatwy
Galareta wieprzowa

Galareta wieprzowa

3 godz 45 min Łatwy
Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku

35 min Łatwy
Sałatka chrzanowa

Sałatka chrzanowa

10 min Łatwy
Śledź w śmietanie z jabłkiem

Śledź w śmietanie z jabłkiem

1 godz 26 min Łatwy
Jajka faszerowane z tuńczykiem

Jajka faszerowane z tuńczykiem

22 min Łatwy
Galaretka z kurczaka

Galaretka z kurczaka

43 min Średni
Buraki kiszone

Buraki kiszone

120 godz 10 min Łatwy
Roladki schabowe z chrzanem w galarecie

Roladki schabowe z chrzanem w galarecie

1 godz 16 min Łatwy
Kolorowe roladki / sushi z pieczywa tostowego z łososiem i warzywami

Kolorowe roladki / sushi z pieczywa tostowego z łososiem i warzywami

26 min Łatwy
Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

1 godz 40 min Łatwy
Roladki z łososiem w zielonym ogórku

Roladki z łososiem w zielonym ogórku

40 min Średni
Chłodnik

Chłodnik

22 min Łatwy
Gravlax - aromatyzowany świeży łosoś

Gravlax - aromatyzowany świeży łosoś

20 min Łatwy
Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

4 godz Łatwy
Rolada z karpia

Rolada z karpia

24 godz 53 min Łatwy
Śledzie w occie

Śledzie w occie

49 godz 45 min Łatwy
Pasztet drobiowy z galaretką

Pasztet drobiowy z galaretką

42 min Łatwy
Matiasy w oleju - jak zrobić?

Matiasy w oleju - jak zrobić?

1 godz 15 min Łatwy
Roladki z indyka

Roladki z indyka

50 ze 100
2 godz Średni
Paszteciki w cieście francuskim

Paszteciki w cieście francuskim

80 ze 100
1 godz 15 min Łatwy
Sałatka panzanella z czerstwym pieczywem

Sałatka panzanella z czerstwym pieczywem

30 min Łatwy
Sałata z młodych ziemniaków z jajkiem i ogórkiem

Sałata z młodych ziemniaków z jajkiem i ogórkiem

85 ze 100
30 min
Pasta jajeczna z chrupiącym boczkiem

Pasta jajeczna z chrupiącym boczkiem

40 min Łatwy
Tymbaliki z łososiem w buraczanej galaretce

Tymbaliki z łososiem w buraczanej galaretce

1 godz 5 min Łatwy
Schab w galarecie

Schab w galarecie

40 min Łatwy
Pasta do pieczywa z awokado i serka

Pasta do pieczywa z awokado i serka

8 min Łatwy
Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

1 godz 15 min Łatwy
Sałatka śledziowa z fasolą

Sałatka śledziowa z fasolą

4 godz 22 min Łatwy
Śledzie po szwedzku

Śledzie po szwedzku

96 godz 45 min Łatwy
Jajka w majonezie

Jajka w majonezie

20 min Łatwy
Babeczki z pieczarkami

Babeczki z pieczarkami

1 godz 32 min Łatwy
Śledź w śmietanie z ogórkiem

Śledź w śmietanie z ogórkiem

1 godz 25 min Łatwy
Śledzie w sosie koperkowym

Śledzie w sosie koperkowym

1 godz 20 min Łatwy
Tatar z anchois i wasabi

Tatar z anchois i wasabi

40 min Łatwy
Sałatka śledziowa z buraczkami

Sałatka śledziowa z buraczkami

40 min Łatwy
Śledzie w sosie chrzanowym

Śledzie w sosie chrzanowym

1 godz 25 min Łatwy
Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

30 min Łatwy
Śledzie z suszonymi grzybami

Śledzie z suszonymi grzybami

1 godz 45 min Średni
Śledzie z warzywami - przepis, jak zrobić

Śledzie z warzywami - przepis, jak zrobić

1 godz 30 min Łatwy
Kasza kuskus z krewetkami i awokado

Kasza kuskus z krewetkami i awokado

18 min Łatwy
Śledzie w buraczanej marynacie z awokado

Śledzie w buraczanej marynacie z awokado

4 godz 6 min Łatwy
Szaszłyki śledziowe

Szaszłyki śledziowe

1 godz 35 min Łatwy

Przystawki na zimno

Przystawki to drobne przekąski, które w języku francuskim są nazywane hors d'oeuvre. Serwuje się, jako wprowadzenie do dań głównych. Ich ilość i charakter powinny być dostosowane do reszty menu. Przystawka nie może być zbyt sycąca. Ma jedynie zaostrzyć apetyt i uprzyjemnić czas oczekiwania na danie główne. Przystawki na zimno najczęściej podaje się w formie niezwykle dekoracyjnych, kolorowych sałatek lub innych eleganckich kompozycji złożonych. Choć często są przyrządzane z bardzo prostych składników, stanowią prawdziwą ozdobą stołu. Proponowane przez nas domowe przystawki do eleganckich posiłków z pewnością zrobią niepowtarzalne wrażenie na gościach. Warto więc spróbować jeden z naszych sprawdzonych przepisów.

Bez względu czy organizujesz wystawne przyjęcie, zapraszasz na obiad czy też urządzasz domówkę, warto zadbać o to, aby na stole pojawiły się wykwintne przystawki na zimno. Elegancko podane będą z pewnością kulinarną atrakcją. Przyrządzając te drobne przekąski, należy pamiętać, że muszą być one małe i lekkie, tak, aby można je było zjeść jednym kęsem. Powinny też być atrakcyjne wizualnie i podane w oryginalny sposób. Mają przecież wzmagać apetyt i powodować, że nasi goście nie będą się mogli doczekać dania głównego.

Przystawki na zimno można przygotowywać z przeróżnych składników. Mogą mieć formę sałatki, efektownych ruloników z przepysznym farszem czy też maleńkich koreczków na jeden kęs. Najważniejsze jednak, żeby składniki, z których są zrobione, były uniwersalne i świetnie się wpasowywały w najbardziej wymagające kulinarne gusta. Roladki z łososiem w zielonym ogórku to wyjątkowo smaczna i atrakcyjna wizualnie przystawka. Do jej przygotowania potrzebny będzie jeden długi, zielony ogórek, wędzony łosoś w plastrach, a także żółta papryka, czerwona cebula i szczypiorek. Smaku potrawie doda gęsty, kremowy twarożek kanapkowy wymieszany z Sosem chrzanowym WINIARY.

Przygotowanie tej pysznej przystawki na zimno jest niezwykle proste. Ogórka kroimy w długie, cienkie plastry. Idealnie sprawdzi się do tego obieraczka do warzyw. Na plasterki tniemy także paprykę. Łososia należy pokroić na 3-4 cm paski, cebulę w piórka, a szczypior na 10 cm kawałki. Kiedy wszystkie składniki mamy już przygotowane, możemy zacząć przyrządzać naszą wykwintną przystawkę. Na cienko pokrojonych plastrach zielonego ogórka układamy plastry łososia. Smarujemy go warstwą twarożku chrzanowego, a na nim paski papryki, piórka cebulki i kilka kawałków szczypiorku. Tak przygotowanego ogórka zwijamy w efektowny rulonik. Ta i inne nasze sprawdzone szybkie przystawki na zimno z pewnością będą atrakcją kulinarną każdego przyjęcia.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu