Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jajka faszerowane tuńczykiem to świetna propozycja przystawki na stół wielkanocny – w końcu nie może ich na nim zabraknąć! Ale jajka z tuńczykiem sprawdzą się nie tylko przy okazji świąt. Nie są trudne ani czasochłonne w przygotowaniu, a efekt końcowy jest przepyszny, więc warto sięgnąć po ten przepis w każdych okolicznościach – urządzając np. kameralne przyjęcie dla bliskich czy serwując domownikom pyszne niedzielne śniadanie. Rewelacyjnie sprawdzą się jesienią i zimą, gdy samopoczucie z powodu szaroburej aury jest obniżone. Kolorowa, wiosenna przekąska od razu poprawi humor i doda mnóstwa energii do działania.
Jajka faszerowane z tuńczykiem kryją w sobie wyjątkowo aromatyczny, wyrazisty farsz z tuńczyka w sosie własnym, chrzanu, natki pietruszki i Majonezu Lekkiego WINIARY. Sekret tkwi w prostocie – jak się bowiem okazuje, czasem wystarczy zaledwie kilka składników, by stworzyć coś pysznego i zachwycającego zarazem. Nie wierzysz? Przekonaj się!
Nasza rada: Przekładając farsz do białek, rób to ostrożnie, starając się uformować go w kulki. Gotowe jajka możesz udekorować na przykład świeżą rzodkiewką pokrojoną w cienkie plasterki, a także natką pietruszki lub koperkiem. Jajka z tuńczykiem bardzo atrakcyjnie i apetycznie będą wyglądały zaserwowane na liściach zielonej sałaty. Wypróbuj przepis podstawowy, a jeśli lubisz eksperymentować, spróbuj stworzyć na jego bazie inne ciekawe warianty. Udanej zabawy w kuchni i smacznego!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotowanie
22 min
Krok 1
5 min
Rozdrobnij tuńczyka.
Krok 2
5 min
Ugotowane na twardo jajka obierz i przekrój na połówki.
Krok 3
5 min
Wyjmij ostrożnie żółtka i utrzyj je z Majonezem Lekkim WINIARY, tuńczykiem i chrzanem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Krok 4
5 min
Połówki białek wypełnij masą, nadając im kształt całych jajek.
Krok 5
2 min
Jajka ułóż na półmisku i ozdób rzodkiewkami. Dodatkowo do dekoracji możesz wykorzystać drobne listki natki.
Krok 1
z
5
Rozdrobnij tuńczyka.
Krok 2
z
5
Ugotowane na twardo jajka obierz i przekrój na połówki.
Krok 3
z
5
Wyjmij ostrożnie żółtka i utrzyj je z Majonezem Lekkim WINIARY, tuńczykiem i chrzanem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Krok 4
z
5
Połówki białek wypełnij masą, nadając im kształt całych jajek.
Krok 5
z
5
Jajka ułóż na półmisku i ozdób rzodkiewkami. Dodatkowo do dekoracji możesz wykorzystać drobne listki natki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
K
Kasia
Zdjęcie wygląda na schab ze śliwką z sosem pieczeniowym 🧐
Winiary
Expert
Dziękujemy za wskazanie pomyłki, zaktualizowaliśmy zdjęcie przepisu. :)
Komentarze 1