Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zimą, wiosną, w trakcie świąt i imprez rodzinnych — jakiej potrawy nie może zabraknąć na stole? Można przygotować ją na słodko, ostro, w oleju lub w śmietanie. Dla wielu jest to wręcz kulinarne dobro narodowe. Tak, chodzi o śledzie. Matiasy w oleju i śledzie à la matias to jedna z najsmaczniejszych wariacji na temat tej ryby. Matiasy to młode śledzie, złowione przez pierwszym tarłem. Pochodzący z Holandii gatunek odznacza się ciekawym różowym zabarwieniem oraz wyjątkowym smakiem. Przepis pozwoli Ci na przygotowanie perfekcyjnych matiasów lub innego gatunku śledzia na modłę à la matias. Potrawę tę można przygotować ze świeżych śledzi, choć ten holenderski gatunek może być trudno dostępny w Polsce w świeżej formie. Warto systematycznie gościć śledzia na swoim stole, ponieważ ryba ta jest przebogata w dobroczynne kwasy omega 3, które mają pozytywny wpływ nie tylko na ogólną odporność organizmu, ale również poziom cholesterolu czy ciśnienie krwi.
Jaki jest przepis na matiasy w oleju? Poniżej znajdziesz pełną instrukcję przygotowania, spis potrzebnych składników oraz instrukcję "krok po kroku". Przygotowanie dania zaczyna się od moczenia śledzi. Wystarczy już ok. 600 g tej ryby, aby przygotować 8 smacznych porcji. Po dziesięciu minutach ryba jest już wystarczająco namoczona. W następnym kroku należy zagotować cebulę — robimy to w garnku z niewielką ilością wody i octu, liściem laurowym i zielem angielskim. Po zagotowaniu cebula powinna się wystudzić. W tym czasie odcedzone z wody śledzie należy pokroić w paski. Matiasy układamy na przemian z cebulą w misce, starając się przepleść kilka razy warstwę cebuli i śledzi. Dzięki temu ryba nabierze idealnego aromatu i "przegryzie się" z cebulką. Zalać olejem i doprawić odrobinę pieprzem. Po ułożeniu śledzi miskę z potrawą wstawiamy do lodówki na około pół godziny. W tym czasie smaki przełamią się, tworząc niezapomnianą dla kubeczków smakowych kompozycję. Tak przygotowane śledzie należy podawać jako przystawkę lub osobne danie. Matiasy w oleju i occie wspaniale smakują w towarzystwie cebulki, korniszona i pajdy chleba — zwłaszcza pszennego, z chrupiącą skórką. Gotowe!
Sprawdź inne pomysły na szybkie i sycące posiłki. Na stronie czeka na Ciebie mnóstwo kreatywnych pomysłów na dania świąteczne, jak i codzienne przekąski. Przygotowaliśmy dla Ciebie zarówno przepisy na ryby i sałatki śledziowe, jak i pomysły na ciasta i desery. Na naszej stronie znajdziesz przepisy dla wegan, wegetarian i fanów mięsa. Smacznego!
Przygotowanie
75 min
Krok 1
10 min
Na początku matiasy namoczyć w wodzie około 10 minut
Krok 2
5 min
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wrzucić do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Podlać wodą.
Krok 3
10 min
Dodać ocet, zagotować i wystudzić.
Krok 4
10 min
Śledzie odcedzić z wody, pokroić w paseczki
Krok 5
5 min
Cebulę odcedzić na sicie.
Krok 6
5 min
Układać warstwowo w misce, śledzie, cebula i tak jeszcze dwa razy.
Krok 7
30 min
Zalać olejem i doprawić odrobinę pieprzem. Włożyć do lodówki na min 30 minut do przełamania smaków.
Krok 1
z
7
Na początku matiasy namoczyć w wodzie około 10 minut
Krok 2
z
7
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wrzucić do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Podlać wodą.
Krok 3
z
7
Dodać ocet, zagotować i wystudzić.
Krok 4
z
7
Śledzie odcedzić z wody, pokroić w paseczki
Krok 5
z
7
Cebulę odcedzić na sicie.
Krok 6
z
7
Układać warstwowo w misce, śledzie, cebula i tak jeszcze dwa razy.
Krok 7
z
7
Zalać olejem i doprawić odrobinę pieprzem. Włożyć do lodówki na min 30 minut do przełamania smaków.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0