Matiasy w oleju
75min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
8.82 g
Węglowodany
7.52 g
Tłuszcze
22 g
Wartość energetyczna
260.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
75 min
Krok 1
10 min
Na początku matiasy namoczyć w wodzie około 10 minut
Krok 2
5 min
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wrzucić do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Podlać wodą.
Krok 3
10 min
Dodać ocet, zagotować i wystudzić.
Krok 4
10 min
Śledzie odcedzić z wody, pokroić w paseczki
Krok 5
5 min
Cebulę odcedzić na sicie.
Krok 6
5 min
Układać warstwowo w misce, śledzie, cebula i tak jeszcze dwa razy.
Krok 7
30 min
Zalać olejem i doprawić odrobinę pieprzem. Włożyć do lodówki na min 30 minut do przełamania smaków.
Śledź w oleju to dla wielu kulinarny skarb narodowy. Absolutny niezbędnik wigilijnego stołu podawany jest w wielu odsłonach – na słodko lub słono, w oleju lub śmietanie, w sosie musztardowym lub w białym winie. Dziś przedstawiamy przepis na tradycyjne matiasy w oleju z cebulką i charakternym octem. Śledzie w oleju zajadaj ze świeżym pieczywem i kwaśnym dodatkiem, na przykład kiszonego ogórka.
Komentarze 0