Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Matiasy w oleju - jak zrobić?

Matiasy w oleju - jak zrobić?

(5)
1 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest dam809

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Śledzie a la matjasy
4 
Cebula
8.25  łyżek
Ocet
200  ml
Woda
10  g
Ziele angielskie mielone
10  g
Liść laurowy
90  g
Olej
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.82 g
Węglowodany
7.52 g
Tłuszcze
22 g
Wartość energetyczna
260.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zimą, wiosną, w trakcie świąt i imprez rodzinnych — jakiej potrawy nie może zabraknąć na stole? Można przygotować ją na słodko, ostro, w oleju lub w śmietanie. Dla wielu jest to wręcz kulinarne dobro narodowe. Tak, chodzi o śledzie. Matiasy w oleju i śledzie à la matias to jedna z najsmaczniejszych wariacji na temat tej ryby. Matiasy to młode śledzie, złowione przez pierwszym tarłem. Pochodzący z Holandii gatunek odznacza się ciekawym różowym zabarwieniem oraz wyjątkowym smakiem. Przepis pozwoli Ci na przygotowanie perfekcyjnych matiasów lub innego gatunku śledzia na modłę à la matias. Potrawę tę można przygotować ze świeżych śledzi, choć ten holenderski gatunek może być trudno dostępny w Polsce w świeżej formie. Warto systematycznie gościć śledzia na swoim stole, ponieważ ryba ta jest przebogata w dobroczynne kwasy omega 3, które mają pozytywny wpływ nie tylko na ogólną odporność organizmu, ale również poziom cholesterolu czy ciśnienie krwi.

Jaki jest przepis na matiasy w oleju? Poniżej znajdziesz pełną instrukcję przygotowania, spis potrzebnych składników oraz instrukcję "krok po kroku". Przygotowanie dania zaczyna się od moczenia śledzi. Wystarczy już ok. 600 g tej ryby, aby przygotować 8 smacznych porcji. Po dziesięciu minutach ryba jest już wystarczająco namoczona. W następnym kroku należy zagotować cebulę — robimy to w garnku z niewielką ilością wody i octu, liściem laurowym i zielem angielskim. Po zagotowaniu cebula powinna się wystudzić. W tym czasie odcedzone z wody śledzie należy pokroić w paski. Matiasy układamy na przemian z cebulą w misce, starając się przepleść kilka razy warstwę cebuli i śledzi. Dzięki temu ryba nabierze idealnego aromatu i "przegryzie się" z cebulką. Zalać olejem i doprawić odrobinę pieprzem. Po ułożeniu śledzi miskę z potrawą wstawiamy do lodówki na około pół godziny. W tym czasie smaki przełamią się, tworząc niezapomnianą dla kubeczków smakowych kompozycję. Tak przygotowane śledzie należy podawać jako przystawkę lub osobne danie. Matiasy w oleju i occie wspaniale smakują w towarzystwie cebulki, korniszona i pajdy chleba — zwłaszcza pszennego, z chrupiącą skórką. Gotowe!

Sprawdź inne pomysły na szybkie i sycące posiłki. Na stronie czeka na Ciebie mnóstwo kreatywnych pomysłów na dania świąteczne, jak i codzienne przekąski. Przygotowaliśmy dla Ciebie zarówno przepisy na ryby i sałatki śledziowe, jak i pomysły na ciasta i desery. Na naszej stronie znajdziesz przepisy dla wegan, wegetarian i fanów mięsa. Smacznego!

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    10 min
    Na początku matiasy namoczyć w wodzie około 10 minut
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wrzucić do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Podlać wodą.
  • Krok 3

    10 min
    Dodać ocet, zagotować i wystudzić.
  • Krok 4

    10 min
    Śledzie odcedzić z wody, pokroić w paseczki
  • Krok 5

    5 min
    Cebulę odcedzić na sicie.
  • Krok 6

    5 min
    Układać warstwowo w misce, śledzie, cebula i tak jeszcze dwa razy.
  • Krok 7

    30 min
    Zalać olejem i doprawić odrobinę pieprzem. Włożyć do lodówki na min 30 minut do przełamania smaków.
Matiasy w oleju - jak zrobić?

Krok 1 z 7

Na początku matiasy namoczyć w wodzie około 10 minut

Matiasy w oleju - jak zrobić?

Krok 2 z 7

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wrzucić do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Podlać wodą.

Matiasy w oleju - jak zrobić?

Krok 3 z 7

Dodać ocet, zagotować i wystudzić.

Matiasy w oleju - jak zrobić?

Krok 4 z 7

Śledzie odcedzić z wody, pokroić w paseczki

Matiasy w oleju - jak zrobić?

Krok 5 z 7

Cebulę odcedzić na sicie.

Matiasy w oleju - jak zrobić?

Krok 6 z 7

Układać warstwowo w misce, śledzie, cebula i tak jeszcze dwa razy.

Matiasy w oleju - jak zrobić?

Krok 7 z 7

Zalać olejem i doprawić odrobinę pieprzem. Włożyć do lodówki na min 30 minut do przełamania smaków.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Na zimno
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Zima
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Śledzie po kaszubsku

    Śledzie po kaszubsku

    4 godz Łatwy
  • Śledzie w occie

    Śledzie w occie

    49 godz 45 min Łatwy
  • Śledź w śmietanie z ogórkiem

    Śledź w śmietanie z ogórkiem

    1 godz 25 min Łatwy
  • Śledzie w buraczanej marynacie z awokado

    Śledzie w buraczanej marynacie z awokado

    4 godz 6 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu