Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Matiasy w oleju

0
75 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600 g
Śledzie a la matjasy
4 
Cebula
8.25 łyżek
Ocet
200 ml
Woda
10 g
Ziele angielskie mielone
10 g
Liść laurowy
90 g
Olej
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
260.23 kcal
Węglowodany
7.52 g
Białko
8.82 g
Tłuszcze
22 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
10 min
Na początku matiasy namoczyć w wodzie około 10 minut
Krok 2
5 min
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wrzucić do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Podlać wodą.
Krok 3
10 min
Dodać ocet, zagotować i wystudzić.
Krok 4
10 min
Śledzie odcedzić z wody, pokroić w paseczki
Krok 5
5 min
Cebulę odcedzić na sicie.
Krok 6
5 min
Układać warstwowo w misce, śledzie, cebula i tak jeszcze dwa razy.
Krok 7
30 min
Zalać olejem i doprawić odrobinę pieprzem. Włożyć do lodówki na min 30 minut do przełamania smaków.
Matiasy w oleju

Krok 1 z 7

Na początku matiasy namoczyć w wodzie około 10 minut

Matiasy w oleju

Krok 2 z 7

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wrzucić do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Podlać wodą.

Matiasy w oleju

Krok 3 z 7

Dodać ocet, zagotować i wystudzić.

Matiasy w oleju

Krok 4 z 7

Śledzie odcedzić z wody, pokroić w paseczki

Matiasy w oleju

Krok 5 z 7

Cebulę odcedzić na sicie.

Matiasy w oleju

Krok 6 z 7

Układać warstwowo w misce, śledzie, cebula i tak jeszcze dwa razy.

Matiasy w oleju

Krok 7 z 7

Zalać olejem i doprawić odrobinę pieprzem. Włożyć do lodówki na min 30 minut do przełamania smaków.

Śledź w oleju to dla wielu kulinarny skarb narodowy. Absolutny niezbędnik wigilijnego stołu podawany jest w wielu odsłonach – na słodko lub słono, w oleju lub śmietanie, w sosie musztardowym lub w białym winie. Dziś przedstawiamy przepis na tradycyjne matiasy w oleju z cebulką i charakternym octem. Śledzie w oleju zajadaj ze świeżym pieczywem i kwaśnym dodatkiem, na przykład kiszonego ogórka.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika