Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Matiasy w oleju - jak zrobić?
Dodaj do CookBook

Matiasy w oleju - jak zrobić?

(5)
1 godz 6 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest JOLA3
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Śledzie a la matjasy
4 
Cebula
0.5  szklanka
Ocet
1  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  szklanka
Woda
6  kulek
Ziele angielskie
3 
Liść laurowy
90  g
Olej
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
13 g
Wartość energetyczna
516.2 kcal
Tłuszcze
43.9 g
Białko
17.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zimą, wiosną, w trakcie świąt i imprez rodzinnych — jakiej potrawy nie może zabraknąć na stole? Można przygotować ją na słodko, ostro, w oleju lub w śmietanie. Dla wielu jest to wręcz kulinarne dobro narodowe. Tak, chodzi o śledzie. Matiasy w oleju i śledzie à la matias to jedna z najsmaczniejszych wariacji na temat tej ryby. Matiasy to młode śledzie, złowione przez pierwszym tarłem. Pochodzący z Holandii gatunek odznacza się ciekawym różowym zabarwieniem oraz wyjątkowym smakiem. Przepis pozwoli Ci na przygotowanie perfekcyjnych matiasów lub innego gatunku śledzia na modłę à la matias. Potrawę tę można przygotować ze świeżych śledzi, choć ten holenderski gatunek może być trudno dostępny w Polsce w świeżej formie. Warto systematycznie gościć śledzia na swoim stole, ponieważ ryba ta jest przebogata w dobroczynne kwasy omega 3, które mają pozytywny wpływ nie tylko na ogólną odporność organizmu, ale również poziom cholesterolu czy ciśnienie krwi.

Jaki jest przepis na matiasy w oleju? Poniżej znajdziesz pełną instrukcję przygotowania, spis potrzebnych składników oraz instrukcję "krok po kroku". Przygotowanie dania zaczyna się od moczenia śledzi. Wystarczy już ok. 600 g tej ryby, aby przygotować 4 smaczne porcje. Po dziesięciu minutach ryba jest już wystarczająco namoczona. W następnym kroku należy zagotować cebulę — robimy to w garnku z niewielką ilością wody i octu, liściem laurowym, zielem angielskim oraz bulionem warzywnym WINIARY. Po zagotowaniu cebula powinna się wystudzić. W tym czasie odcedzone z wody śledzie należy pokroić w paski. Matiasy układamy na przemian z cebulą w misce, starając się przepleść kilka razy warstwę cebuli i śledzi. Dzięki temu ryba nabierze idealnego aromatu i "przegryzie się" z cebulką. Zalać olejem i doprawić odrobinę pieprzem. Po ułożeniu śledzi miskę z potrawą wstawiamy do lodówki na około pół godziny. W tym czasie smaki przełamią się, tworząc niezapomnianą dla kubeczków smakowych kompozycję. Tak przygotowane śledzie należy podawać jako przystawkę lub osobne danie. Matiasy w oleju i occie wspaniale smakują w towarzystwie cebulki, korniszona i pajdy chleba — zwłaszcza pszennego, z chrupiącą skórką. Gotowe!

Sprawdź inne pomysły na szybkie i sycące posiłki. Na stronie czeka na Ciebie mnóstwo kreatywnych pomysłów na dania świąteczne, jak i codzienne przekąski. Przygotowaliśmy dla Ciebie zarówno przepisy na ryby i sałatki śledziowe, jak i pomysły na ciasta i desery. Na naszej stronie znajdziesz przepisy dla wegan, wegetarian i fanów mięsa. Smacznego!

Przygotowanie

66 min
  • Krok 1

    10 min
    Matiasy namocz w wodzie na około 10 minut.
  • Krok 2

    5 min
    Obierz cebulę i pokrój w piórka. Następnie wrzuć do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Dolej wodę oraz dodaj bulion warzywny WINIARY.
  • Krok 3

    10 min
    Do garnka dodaj ocet, zagotuj całość, a następnie pozostaw do wystudzenia.
  • Krok 4

    5 min
    Śledzie odcedź z wody i pokrój w paseczki.
  • Krok 5

    1 min
    Odcedź cebulę na sicie.
  • Krok 6

    5 min
    W misce układaj warstwowo: śledzie, cebula. Powtórz takie układanie jeszcze dwa razy.
  • Krok 7

    30 min
    Całość zalej olejem i dopraw odrobiną pieprzu. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby składniki dobrze się przegryzły.
Matiasy w oleju - jak zrobić?

Krok 1 z 7

Matiasy namocz w wodzie na około 10 minut.

Matiasy w oleju - jak zrobić?

Krok 2 z 7

Obierz cebulę i pokrój w piórka. Następnie wrzuć do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Dolej wodę oraz dodaj bulion warzywny WINIARY.

Matiasy w oleju - jak zrobić?

Krok 3 z 7

Do garnka dodaj ocet, zagotuj całość, a następnie pozostaw do wystudzenia.

Matiasy w oleju - jak zrobić?

Krok 4 z 7

Śledzie odcedź z wody i pokrój w paseczki.

Matiasy w oleju - jak zrobić?

Krok 5 z 7

Odcedź cebulę na sicie.

Matiasy w oleju - jak zrobić?

Krok 6 z 7

W misce układaj warstwowo: śledzie, cebula. Powtórz takie układanie jeszcze dwa razy.

Matiasy w oleju - jak zrobić?

Krok 7 z 7

Całość zalej olejem i dopraw odrobiną pieprzu. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby składniki dobrze się przegryzły.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 5
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
55
55
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Na zimno
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Zima
  • Źródło białka
  • Z rybą
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu