Babeczki z pieczarkami
92min
Łatwy
4
Żółtko
300 g
Mąka pszenna
150 g
Masło
500 g
Pieczarki
1
Cebula
1 łyżka
Masło
1 trochę
Olej
.
Wartości odżywcze
Białko
11.39 g
Węglowodany
40.35 g
Tłuszcze
28.43 g
Wartość energetyczna
441.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
92 min
Krok 1
17 min
Mąkę, masło i żółtka połącz. Dodaj 2-3 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 10 minut.
Krok 2
10 min
Pieczarki oczyść i pokrój w drobną kostkę. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj.
Krok 3
15 min
Cebulę wymieszaj z pieczarkami i dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU. Usmaż na maśle przez ok. 15 minut.
Krok 4
10 min
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj cienko. Foremki do babeczek wysmaruj tłuszczem.
Krok 5
10 min
Wykrój z ciasta krążki i wylep foremki.
Krok 6
15 min
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Babeczki piecz 15 minut.
Krok 7
10 min
Wyciągnij z piekarnika upieczone babeczki i napełnij je farszem.
Krok 8
5 min
Babeczki możesz serwować na ciepło i na zimno, np. z filiżanką Barszczu czerwonego.
Wytrawne, kruche babeczki z pieczarkami - podsmażanymi na maśle z cebulą i doprawionymi idealnie Przyprawą ZIARENKA SMAKU. Jeżeli chcemy podać babeczki z jeszcze ciepłym farszem, warto przed pieczeniem posmarować ciasto białkiem - dzięki temu nadzienie nie rozmoczy od razu ciasta. Babeczki z pieczarkami mogą być przystawką, którą podasz swoim najbliższym, ale także możesz je przygotować jako przekąskę. Podając je do filiżanki barszczu czerwonego, będą samodzielnym pożywnym daniem. Smacznego!
Komentarze 0