Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 40

Lekkie dania czasem są dietetyczną koniecznością, innym razem po prostu wyborem. Bez względu na to, czy musisz przejść na lekkostrawne posiłki, czy tylko chcesz jeść je przez jakiś czas, a nawet w konkretnym momencie – mamy dla ciebie wiele przepisów! Lekkie dania wcale nie muszą być nudne czy pozbawione smaku. Przeciwnie – to grupa pełnowartościowych posiłków, pysznych i zdrowych, a wyróżniają się jedynie tym, że… nie są trudne do strawienia.

Lekkie dania – czego unikać?

Zanim przejdziemy do propozycji lekkich dań, sprawdźmy jeszcze, czego unikać. Dania ciężkie – jako przeciwwaga dla lekkich dań – to po prostu wszystkie te potrawy, będą obciążały nasz układ trawienny, tzn. ich trawienie będzie długie i trudne. Do tej grupy należą głównie potrawy smażone, tłuste mięsa i sery, grzyby, mleko czy surowe warzywa, a także węglowodany złożone, czyli na przykład pieczywo czy słodycze.

Lekkie dania – co warto wybierać

Komponując lekkie dania, warto postawić na alternatywy dla smażenia, czyli gotowanie, zwłaszcza gotowanie na parze, duszenie i pieczenie (bez dodatku tłuszczu). Warto też wybierać produkty, które tłuszczu są pozbawione – warzywa i chude mięsa (np. drób). Lekkie dania możemy swobodnie przyprawiać ziołami, natomiast nadmiar soli i ostrych przypraw nie jest w tym przypadku wskazany.

Jeśli szukasz przepisów na lekkie dania, przejrzyj nasz katalog. Zajdziesz w nim zarówno dania obiadowe, jak i pomysły na śniadania czy kolacje, a nawet lekkostrawne wypieki, gdy mimo diety najdzie cię ochota na coś słodkiego.