Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem brokułowo-szpinakowy

0
82 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Marchewka
1 
Pietruszka
0.5 
Seler
1 
Cebula
1 
Por (biała część)
2 
Liść laurowy
2 kulek
Ziele angielskie
1.5 kg
Szpinak Mrożony
1 
Brokuł
1 
Cebula
2 ząbków
Czosnek
1 Płaska łyżka
Oliwa
1 trochę
Sól
1 
Jogurt naturalny
4 łyżek
Pestki słonecznika prażone

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
31 g
Białko
18.81 g
Tłuszcze
11.78 g
Wartość energetyczna
267.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

82 min
Krok 1
60 min
BAZA DO ZUPY: Zalewamy wszystkie składniki zimną wodą (1l) Gotujemy na bardzo wolnym ogniu godzinkę. Chodzi o intensywny smak wywaru. Po ugotowaniu warzywa wyciągamy z wywaru i odrzucamy.
Krok 2
5 min
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie tylko do zeszklenia.
Krok 3
3 min
Dodajemy do cebuli posiekane ząbki czosnku i tylko przez chwilę jeszcze podsmażamy.
Krok 4
10 min
Dodajemy zamrożony jeszcze szpinak przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy do całkowitego rozmrożenia. W tym czasie nastawiamy wodę do brokułu.
Krok 5
1 min
Podzielony na różyczki brokuł wrzucamy na wrzątek i dosłownie tylko minutkę gotujemy. Odcedzamy i wraz ze szpinakiem wrzucamy do warzywnego wywaru.
Krok 6
1 min
Miksujemy wszystko blenderem, solimy do smaku.
Krok 7
2 min
Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Wylewamy zupę na talerz dodajemy kleksa z jogurtu i posypujemy ziarnami słonecznika.
Zupa krem brokułowo-szpinakowy

Krok 1 z 7

BAZA DO ZUPY: Zalewamy wszystkie składniki zimną wodą (1l) Gotujemy na bardzo wolnym ogniu godzinkę. Chodzi o intensywny smak wywaru. Po ugotowaniu warzywa wyciągamy z wywaru i odrzucamy.

Zupa krem brokułowo-szpinakowy

Krok 2 z 7

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie tylko do zeszklenia.

Zupa krem brokułowo-szpinakowy

Krok 3 z 7

Dodajemy do cebuli posiekane ząbki czosnku i tylko przez chwilę jeszcze podsmażamy.

Zupa krem brokułowo-szpinakowy

Krok 4 z 7

Dodajemy zamrożony jeszcze szpinak przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy do całkowitego rozmrożenia. W tym czasie nastawiamy wodę do brokułu.

Zupa krem brokułowo-szpinakowy

Krok 5 z 7

Podzielony na różyczki brokuł wrzucamy na wrzątek i dosłownie tylko minutkę gotujemy. Odcedzamy i wraz ze szpinakiem wrzucamy do warzywnego wywaru.

Zupa krem brokułowo-szpinakowy

Krok 6 z 7

Miksujemy wszystko blenderem, solimy do smaku.

Zupa krem brokułowo-szpinakowy

Krok 7 z 7

Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Wylewamy zupę na talerz dodajemy kleksa z jogurtu i posypujemy ziarnami słonecznika.

Zupa krem brokułowo-szpinakowy to propozycja dla miłośników zup z zielonych warzyw lub po prostu dla tych, którzy dbają o linię. Zupa krem brokułowo-szpinakowy to bogactwo warzyw – szpinaku, brokułu, marchewki, pietruszki, selera, pora – z dodatkiem kremowego jogurtu naturalnego. Gotowy krem brokułowo-szpinakowy udekoruj uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika