Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa krem brokułowo-szpinakowy to propozycja dla miłośników zup z zielonych warzyw lub po prostu dla tych, którzy dbają o linię. Zupa krem brokułowo-szpinakowy to bogactwo warzyw – szpinaku, brokułu, marchewki, pietruszki, selera, pora – z dodatkiem kremowego jogurtu naturalnego. Gotowy krem brokułowo-szpinakowy udekoruj uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
Przygotowanie
82 min
Krok 1
60 min
BAZA DO ZUPY: Zalewamy wszystkie składniki zimną wodą (1l) Gotujemy na bardzo wolnym ogniu godzinkę. Chodzi o intensywny smak wywaru. Po ugotowaniu warzywa wyciągamy z wywaru i odrzucamy.
Krok 2
5 min
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie tylko do zeszklenia.
Krok 3
3 min
Dodajemy do cebuli posiekane ząbki czosnku i tylko przez chwilę jeszcze podsmażamy.
Krok 4
10 min
Dodajemy zamrożony jeszcze szpinak przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy do całkowitego rozmrożenia. W tym czasie nastawiamy wodę do brokułu.
Krok 5
1 min
Podzielony na różyczki brokuł wrzucamy na wrzątek i dosłownie tylko minutkę gotujemy. Odcedzamy i wraz ze szpinakiem wrzucamy do warzywnego wywaru.
Krok 6
1 min
Miksujemy wszystko blenderem, solimy do smaku.
Krok 7
2 min
Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Wylewamy zupę na talerz dodajemy kleksa z jogurtu i posypujemy ziarnami słonecznika.
Krok 1
z
7
BAZA DO ZUPY: Zalewamy wszystkie składniki zimną wodą (1l) Gotujemy na bardzo wolnym ogniu godzinkę. Chodzi o intensywny smak wywaru. Po ugotowaniu warzywa wyciągamy z wywaru i odrzucamy.
Krok 2
z
7
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie tylko do zeszklenia.
Krok 3
z
7
Dodajemy do cebuli posiekane ząbki czosnku i tylko przez chwilę jeszcze podsmażamy.
Krok 4
z
7
Dodajemy zamrożony jeszcze szpinak przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy do całkowitego rozmrożenia. W tym czasie nastawiamy wodę do brokułu.
Krok 5
z
7
Podzielony na różyczki brokuł wrzucamy na wrzątek i dosłownie tylko minutkę gotujemy. Odcedzamy i wraz ze szpinakiem wrzucamy do warzywnego wywaru.
Krok 6
z
7
Miksujemy wszystko blenderem, solimy do smaku.
Krok 7
z
7
Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Wylewamy zupę na talerz dodajemy kleksa z jogurtu i posypujemy ziarnami słonecznika.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0