Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotleciki ziemniaczane z jarmużem

0
40 min
Średni

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800 g
Ziemniaki
1 
Jajko
200 g
Mąka
1 łyżka
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
1 łyżeczka
Pieprz czarny
1 szklanka
Bułka tarta
2 
Jajko
5 łyżek
Olej
2 łyżek
Olej
300 g
Jarmuż
2 ząbków
Czosnek
0.33 szklanka
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
473.63 kcal
Tłuszcze
21.17 g
Węglowodany
59.5 g
Białko
15.84 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki przeciśnij przez praskę, połącz je z mąką i jajkiem. Dodaj ziarenka smaku i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Drobno posiekaj jarmuż. Dodaj jarmuż i smaż parę minut. Wlej wodę i wsyp ziarenka smaku. Duś parę minut.
Krok 3
1 min
Wytnij nieduży kawałek foli spożywczej. Masę ziemniaczaną rozłóż na całej foli. Na masę wyłóż jarmuż i rozsmaruj. Zwiń całość jak roladę.
Krok 4
4 min
Roladę potnij na kawałki o szerokości 2 cm, usuń folię. Delikatnie rozpłaszcz w dłoni kotleciki. Obtocz w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej.
Krok 5
15 min
Smaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron na złoty kolor.
Kotleciki ziemniaczane z jarmużem

Krok 1 z 5

Ziemniaki przeciśnij przez praskę, połącz je z mąką i jajkiem. Dodaj ziarenka smaku i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

Kotleciki ziemniaczane z jarmużem

Krok 2 z 5

Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Drobno posiekaj jarmuż. Dodaj jarmuż i smaż parę minut. Wlej wodę i wsyp ziarenka smaku. Duś parę minut.

Kotleciki ziemniaczane z jarmużem

Krok 3 z 5

Wytnij nieduży kawałek foli spożywczej. Masę ziemniaczaną rozłóż na całej foli. Na masę wyłóż jarmuż i rozsmaruj. Zwiń całość jak roladę.

Kotleciki ziemniaczane z jarmużem

Krok 4 z 5

Roladę potnij na kawałki o szerokości 2 cm, usuń folię. Delikatnie rozpłaszcz w dłoni kotleciki. Obtocz w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej.

Kotleciki ziemniaczane z jarmużem

Krok 5 z 5

Smaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron na złoty kolor.

Pyszne i pulchne kotleciki z jarmużem są świetną alternatywą na bezmięsny obiad.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika