Kotleciki ziemniaczane z jarmużem
40min
Średni
.
Wartości odżywcze
Białko
15.84 g
Węglowodany
59.5 g
Tłuszcze
21.17 g
Wartość energetyczna
473.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki przeciśnij przez praskę, połącz je z mąką i jajkiem. Dodaj ziarenka smaku i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Drobno posiekaj jarmuż. Dodaj jarmuż i smaż parę minut. Wlej wodę i wsyp ziarenka smaku. Duś parę minut.
Krok 3
1 min
Wytnij nieduży kawałek foli spożywczej. Masę ziemniaczaną rozłóż na całej foli. Na masę wyłóż jarmuż i rozsmaruj. Zwiń całość jak roladę.
Krok 4
4 min
Roladę potnij na kawałki o szerokości 2 cm, usuń folię. Delikatnie rozpłaszcz w dłoni kotleciki. Obtocz w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej.
Krok 5
15 min
Smaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron na złoty kolor.
Pyszne i pulchne kotleciki z jarmużem są świetną alternatywą na bezmięsny obiad.
Komentarze 0